ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
נקודת ריכוז המאמץ או ריכוז המאמץ (Concentration of Effort או Mass) הוא עיקרון ברשימת עקרונות המלחמה של צה"ל (אג"ם/תוה"ד, 1998, ע' 580).
זו אותה נקודה שבה נתמקד, שתקנה לנו יתרון יחסי על יריבינו; ושהתמקדות בה תשלול מיריבינו את חופש הפעולה האסטרטגי שנהנו ממנו עד כה; או לפחות תערער את תפיסת ההפעלה שלהם (טירה, 2008).
ריכוז הכוחות וריכוז האמצעים בזמן במקום מכריעים, כדי להשיג עדיפות מקומית בנקודת ההכרעה, וכדי להביס את האויב התוקף. המאמץ מכוון לנקודות אלו הוא מאמץ עיקרי אחד בלבד בכל פרק זמן, והוא שיהיה גם המאמץ המועדף מכל בחינה (אג"ם/תוה"ד, 1998, ע' 580).
נקודת ריכוז המאמץ לחלק ממרכז הכובד (Center of Gravity) של האויב. משמע, ל"מקור העוצמה הפיזית או המורלית של היריב, שכל פגיעה של ממש בו תשפיע השפעה מכרעת על היכולת שלו להשיג יעד צבאי נתון, הערך המוראלי או הפסיכולוגי, יכולת המפקד, מערכת הפיקוד והשליטה וכדומה (יחזקאלי, 2014)[להרחבת המושג: 'מרכז הכובד של האויב', לחצו כאן]
מקורות
- אג"ם/תוה"ד (1998), המילון למונחי צה"ל, צה"ל, המטה הכללי, תל-אביב, ע' 393.
- טירה רון (2008), מזכר 96: המאבק על טבע המלחמה. מקלאוזביץ לסקיפיו אפריקנוס ואנואר סאדאת, ועד לאויב המדינתי שהסתגל למלחמה נגד ה-RMA, תל אביב: המכון למחקרי ביטחון לאומי, INSS, ספטמבר.
- פנחס יחזקאלי (2014), מרכז הכובד, ייצור ידע, 2/5/14.