מירי ואיתי הושמנד: איך מאתרים ילדים מנותקים? גן ילדים כרשת חברתית

[מקור התמונה: Photo by Naomi Shi from Pexels]

[לאוסף המאמרים על ניתוח רשתות ארגוניות במוסדות חינוך, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת חברתית SNA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על נתקים וחרמות, לחצו כאן]

המאמר עודכן ב- 13 בנובמבר 2020

מירי ואיתי הושמנד הם מהנדסי תעשיה וניהול.

*  *  *

גיל הגן הוא השלב הראשון שבו ילדים נתקלים בבעיות חברתיות. חלקם מתמודד אף עם בדידות ונתק חברתי. טיפול בבעיות אלה כבר בשלב מוקדם יחסוך בעיות רבות בעתיד. 

לגננות ולמחנכות נדמה, בדרך כלל, כי הן מכירות היטב את הילדים ואת האינטראקציה שביניהם. אולם הניסיון מלמד שיש הפתעות ושנכון לאבחן מנותקות של ילדים בדרך מקצועית יותר.

אחת הדרכים האפקטיביות לאיתור ילדים מנותקים היא המתודולוגיות של ניתוח רשתות ארגוניות (Organizational Network Analysis - ONA) ו- ניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis - ONA). נכון לבצע אותה כבר בגיל הגן, שהוא גיל קריטי לעיצוב אישיותו של הילד וכישוריו החברתיים.

מקרה הבוחן שלפנינו מתאר סוג של משחק שעושה שימוש במתודולוגיית ONA בדרך יצירתית. הוא נעשה בגן ילדים, המונה 24 ילדים. 

[להרחבת המושג: 'רשת', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת חברתית SNA, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן]

הושבנו 24 ילדים במעגל ושאלנו כל אחד מהם שתי שאלות:

  1. מי החבר הטוב ביותר שלכם בגן (שאלה זו נועדה לשקף את קשרי הגומלין הקיימים , וכך לשרטט את הרשת החברתית בין הילדים בגן).
  2. עם מי אינכם חברים / רבתם או אינכם מדברים (שאלה זו נועדה להראות את הקשרים החסרים בין הילדים ואת הקשרים המבוקשים על ידם).
בתחילת ה"משחק" נתנו לילד הראשון קצה של חוט כחול (מתוך גליל) וביקשנו אותו להעביר את הגליל לחברו הטוב ביותר. הילד שקיבל גליל החוט נשאל את אותה השאלה והחוט עבר לילד אותו ציין וכך הלאה, עד שנתקבלה מפת הקשרים החברתיים של הילדים כולם (ראו את התמונה למטה). לאחר מכן נשאלה השאלה השנייה, וזאת מבלי לפרק את רשת שנוצרה על פי השאלה הראשונה. הפעם השתמשנו בחוט בצבע ורוד, ובכך יצרנו רשת נוספת של קשרים חסרים (הוורודה), על גבי רשת הקשרים הקיימים (הכחולה). מצונזר

[מקור התמונה: מירי ואיתי הושמנד]

רשת הקשרים הקיימים

דומיננטיות חברתית הינה תכונה נדירה, שכמו יופי וחכמה, מצויה רק בקרב בודדים. הילדים שריכזו אצלם את מרב הקשרים (קרויים בשפת הרשתות: "רכזת") ניתן לראות לפי גרף הקשרים הקיימים (למטה) כי קיימות שלוש בנות בגן (אליס, שושנה וורה) שלהן מספר הקשרים הגדול ביותר (ראו בתרשים למטה). הצד השני והחשוב יותר של התמונה הוא הילדים המנותקים. שני בנים (אבי ויצחק) חסרים קשרים בכלל, דבר היכול להצביע על בידוד ועל קושי חברתי (ראו בתרשים למטה).

[להרחבת המושג: 'רכזת ברשת', לחצו כאן]

תרשים: סולם העוצמה בגן הילדים

עוצמה - ילדי גן

טוב מראה עיניים - רשת הקשרים בגן

כל הנתונים שהובאו לעיל מתנקזים לציור רשת אחד שמספר הכל:

רשת הגן

לסיום

התרגיל הזה ממחיש את הפוטנציאל הטמון בלניתוח רשתות חברתיות Social Network Analysis) SNA) ולניתוח רשתות ארגוניות (Organizational Network Analysis - ONA) במערכת החינוך, וביכולת לאתר כבר בגיל צעיר בעיות חברתיות ולטפל בהן בזמן!

[לאוסף המאמרים על ניתוח רשתות ארגוניות במוסדות חינוך, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת חברתית SNA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על נתקים וחרמות, לחצו כאן]

מקורות והעשרה

 

4 thoughts on “מירי ואיתי הושמנד: איך מאתרים ילדים מנותקים? גן ילדים כרשת חברתית

  1. כיוון שזה תרגיל אקדמי, לא עשו עם זה כלום. אבל, מוסדות חינוך – מגן, דרך חטיבת הביניים ועד תיכון – יכולים היום להיעזר במאבחני רשת על מנת לאתר בעיות שונות. זה למשל קלאסי בחטיבת הביניים, כשצריך לארגון שכבה בחלוקה מחודשת לכיתות…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *