תקציר: לפנינו מופת לעורמה אסטרטגית: אם דוד יצליח אין טוב מזה. אם ייכשל וייהרג בחרב גולית, יוכל שאול להתכחש, שבכלל הייתה כאן נציגות מחייבת, שהרי לא יעלה על הדעת שמלך אחראי יפקיר את גורל עמו בידי נער לא חמוש.
עודכן ב- 23 במאי 2024
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
מאמר זה ראה אור לראשונה באתר 929, והוא מופיע פה באישורם ובאישור המחבר.
* * *
מכל אירועי התנ"ך קרב דוד מול גולית (שמואל א יז) ריתק את דמיונו של כל אדם בכל גיל. הוא הפך למקור השראה אין סופי לאמנות המלחמה. אבקש להבליט ממד אחר: את הממד האסטרטגי.
רבים התייחסו לניתוח צורת פעולתו הטכנית של דוד, בהבלטת התחבולה הטמונה בנשקו הפשוט והבלתי צפוי. בתוך כך, התעלמו מן התחבולה האסטרטגית, שגם שאול היה שותף לגיבושה:
בשליחת דוד הנער באופן בלתי חמוש לקרב הביניים, נוצר מעקף אסטרטגי לחרדת הגורל הטמונה בתנאי ההסכמה לקרב ביניים של נציגים. בכל צבא שאול לא נמצא איש שהעז לצאת להילחם בגוליית, גם לא יונתן, לא בשל חרדת המוות, אלא בשל מודעות לגודל האחריות המונחת על כל אחד שיכנס לקרב הזה, בתנאים הקובעים גורל לאומי מתוך קרב ביניים אחד.
לא חרדת המוות האישי שיתקה אותם, כמו אי היכולת לשאת בתוצאות הרות הגורל התלויות בהצלחתם או בכישלונם! על כן, גם יונתן, בנו האמיץ של שאול לא יכול היה לצאת לקרב הזה, לא בשל הפחד אלא בגלל כובד האחריות. אם יובס יונתן, שאול לא יוכל לטעון שיורש העצר שלו לא פעל בשמו...
הממד הסמוי בהתנהלות השלטונית
דוד כנער לא חמוש, הגיע לקרב משוחרר מן העול הלאומי הכבד. בשיגורו לקרב, על אף שהיה זה בשם המלך, נותרה עמימות פורייה. בשפה אסטרטגית מכונה פעולה כזו הממד הסמוי בהתנהלות השלטונית. בשיגורו של נער לקרב, יצר שאול את תנאיי החמיקה מאחריות לתוצאת הקרב:
- אם דוד יצליח אין טוב מזה.
- אם ייכשל וייהרג בחרב גולית, יוכל שאול להתכחש, שבכלל הייתה כאן נציגות מחייבת, שהרי לא יעלה על הדעת שמלך אחראי יפקיר את גורל עמו בידי נער לא חמוש.
לפנינו מופת לעורמה אסטרטגית: מצד אחד הכול נראה בהתאם לכללים המוכתבים; מצד שני, בבחירת נער כנציג לקרב הביניים, נוצר מוצא מובנה מן הסיכון הרה הגורל (כחומר למחשבה, ניתן לראות את השימוש שעושים הפלסטינים היום ב"טרור הילדים").
הטרגדיה של שאול טמונה באי יכולתו לשאת ולהכיל את הצלחתו המושלמת. דווקא במקום בו הפנים את מגבלות הממד הגלוי בהתנהלות המלך - המכתיבים שימוש במהלכים משלימים סמויים, עמומים ובעלי פוטנציאל חמיקה מאחריות - התעוררה בו הרוח הרעה, שהובילה לאבדנו.
[לאוסף המאמרים על הממד הסמוי בהתנהלות השלטונית, לחצו כאן][לאוסף המאמרים על עורמה ותחבולה, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים, הכל על ביורוקרטיה', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על גמישות אסטרטגית, ארגונית ואישית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על סיפור דוד וגוליית ומשמעויותיו, לחצו כאו]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
[לספרו של גרשון הכהן: 'משופטים למלכים: מבוא לתאוריה פוליטית תנ”כית', לחצו כאן]
נושאים להעמקה
- ספרו של גרשון הכהן: 'משופטים למלכים: מבוא לתאוריה פוליטית תנ”כית'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על הממד הסמוי בהתנהלות השלטונית.
- אוסף המאמרים על עורמה ותחבולה.
- אוסף המאמרים, הכל על ביורוקרטיה'.
- אוסף המאמרים על גמישות אסטרטגית, ארגונית ואישית.
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.
- אוסף המאמרים על עורמה ותחבולה.
- הרחבה בנושא הצלחה וכישלון.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2016), עורמה ותחבולה - למה וויתרנו עליהם?, ייצור ידע, 11/2/16.
- פנחס יחזקאלי (2015), הצלחה וכישלון: תוצאות המירוץ אל המטרה, ייצור ידע, 16/5/15.
- פנחס יחזקאלי (2019), הכל על הצלחה באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 8/12/19.
- פנחס יחזקאלי (2022), סיפור דוד וגוליית ומשמעויותיו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 30/4/22.
לגרשון הכהן השלום והברכה,וסיום חנוכה שמח.
קשה לי להאמין שלנתניהו יש אסטרטגיה רוסית,לדעתי הוא מנסה לשמור על שלטונו,במקום על
משילות,המשילות בגרונו אבל המעשים הם הכוחנות ולא תמיד בחכמה.אליבא מאמרך גם החמיקה
שלו כטקטיקה,מגושמת וגלויה לעין וזאת נקודת התורפה שלו. ואם חס ושלום יש לו אסטרטגיה
רוסית,אוי לנו ואבוי לנו. יוסי רן 052-3738294 עין חרוד מאוחד
לאחרונה אני שמח לקרוא את הדוקטורט של עפרה גריצר "שני צעדים לפני כולם" על אורד צ'ארלס
וינגיט,שם ניכרת חוכמת המפקד הזוטר, אל מול המפלצת האנגלית.