[לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על ניהול נשי באתר ייצור ידע, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 31 בדצמבר 2020
ד"ר פנחס יחזקאלי ואינג' שרית אונגר-משיח הם מומחים לניתוח רשתות ארגונית (Organizational Network Analysis). ושותפים בחברת 'ייצור ידע'.
זהו מאמר שני מתוך שניים על הנעת מנהלים. למאמר האחר:
* * *
תכירו בבקשה. זו מזכירתי... היא המנהל האמתי פה!
פעמים רבות שמענו את המשפט הזה... בחלק מהמקרים המנהל התכוון להחמיא למזכירתו. במקרים אחרים הייתה לנו הרגשה, שמדובר ביותר ממחמאה גרידא. כשהתחלנו להתעמק בתוצאות האבחונים הארגוניים הרשתיים, הבנו למה הרגשנו כך...
הנעת מנהלים היא הפעלת עוצמה של עובדים כלפי מנהליהם: היכולת לגרום למנהל לעשות את רצון העובד, גם אם אין לו רצון לכך וגם אם זה מנוגד לאינטרסים שלו. כיצד מגיעה מזכירה למצב שבו היא משמשת מנהלת בפועל של הארגון?
[לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [להרחבה בנושא: הֲנָעָה – מוטיבציה, לחצו כאן] [לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'הנעת מנהלים', לחצו כאן]
יכולים להיות שני הסברים לכך:
המצב הראשון נעשה ביזמת המנהל: מצאנו מצבים כאלה בעיקר בחברות משפחתיות, בהן המנהל נמצא בתפקידו שנים רבות. המזכירה היא בת טיפוחיו של המנהל. הוא 'מגדל' אותה; ועם הזמן, מעביר לה - מרצון - יותר ויותר סמכויות. בארגון יודעים כולם מי ה'בוס' בפועל, והמנהל יכול להתפנות להנאות ו/או לעיסוקים אחרים; כשבעצם הוא סידר לו מחליף, שלפחות להלכה, איננו יכול לסכן אותו. לעתים התהליך הזה מלווה בשדרוג מעמדה של המזכירה לעוזרת אישית וכיוצא בזה תארים, שתוספת משכורת והטבות בצידם.
לעתים, מתקיימים יחסים רומנטיים בין המנהל למזכירה - או שהתקיימו בפרק זמן מסוים בעבר ורק חיזקו את מערכת היחסים הנוכחית. היחסים הללו מהדקים את הברית הזו, המבוססת, בדרך כלל, על אמון הדדי חזק (יחסים כאלה פסולים מבחינה ציבורית. מבחינה ארגונית יש בהם לעתים תועלת, אבל זה כבר נושא למאמר אחר).
המצב האחר נעשה ביזמת המזכירה: היא צוברת, אט אט עוצמה ארגונית, ויוצרת תלות גוברת של המנהל בה, בדרך של שימוש בעורמה, בתחבולה (יצירת מניפולציה) ובהונאה, על ידי שימוש בטקטיקות יצירתיות. זאת, כדי לתמרן את המנהל, להעניק לו את האשליה שהוא ה'בוס'; בשעה שבפועל, היא מצליחה לנהל את הארגון מתחת לאפו.
המצב - של מזכירה שמנהלת בפועל - מתואר במפת הרשת שלמטה, שמתארת קשרי היררכיה. ניכר במנהל שחשק ניהולי אין לו. הוא מנהל רק דרך המזכירה ואדם נוסף המהווים את המטה. אין לו כלל קשרי הגומלין עם השטח. רוב קשרי ההיררכיה המאומתים עם הצוותים בשטח הם של המזכירה ולא של המנהל; והמצב הזה מאומת עם אנשי השטח.
[לאוסף המאמרים על עורמה ותחבולה, לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'הונאה', לחצו כאן] [להרחבת המושג 'יצירתיות', לחצו כאן] [להרחבת המושג 'רשת', לחצו כאן] [להרחבה בנושא 'קשרי היררכיה', לחצו כאן] [להרחבה בנושא: 'קשרי גומלין', לחצו כאן]
האם זה מצב בריא?
למדנו כבר שהעיקרון היחידי בניהול הוא שאין עקרונות. הכל בהקשר! ארגונים יודעים להתמודד עם מצבים שונים בדרך של התארגנות עצמית. זה הפתרון שנוצר במקרה הזה. החברה עובדת יפה ומרוויחה. אז - לפחות מבחינת האפקטיביות הארגונית של הטווח הקצר - למי זה מפריע?
[לריכוז המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [להרחבה בנושא 'התארגנות עצמית', לחצו כאן] [להרחבת המושג 'אפקטיביות', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על ניהול נשי באתר ייצור ידע, לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- יחזקאלי ואונגר משיח (2016), הנעת מנהלים – כמו הנעת עובדים אבל הפוך…, ייצור ידע, 21/3/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), ניתוח רשתות ארגוניות, ייצור ידע, 23/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על ה'עוצמה' באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2016), עורמה ותחבולה - למה וויתרנו עליהם?, ייצור ידע, 11/2/16.
- פנחס יחזקאלי (2014), הונאה: שימוש בעורמה ובתחבולה כדי להוליך שולל, ייצור ידע, 23/6/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), יצירתיות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), רשת ורשת מורכבת: הדרך להסביר ולפשט מערכות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי, שרית אונגר משיח (2014), קשרי היררכיה: קשרים מלאכותיים ומוגבלים…, ייצור ידע, 12/4/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), התארגנות עצמית, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), אפקטיביות, ייצור ידע, 11/4/14.
רונן סער:
המצב המתואר במאמר אכן מוכר גם לי בחברות משפחתיות קטנות ומעלה, אך בארגונים אחרים המציאות יותר מורכבת כנראה. במחקר רשתות מצומצם שערכתי בעבר בבסיס הדרכה בצבא התגלתה לי תופעה מעניינת. בעל התפקיד עם כמות הקשרים הרבה או כמות המעוניינים להיות עימו בקשר, לא היה המפקד וגם לא סגנו או ראשי הענפים (אל"מ וסא"לים) אלא המד"ר (רס"ן) או קצין האג"ם ביח' שדה. כאשר המפקד נתפס כבירוקרט ולא נגיש, או כשהסיכוי לקבל ממנו "כן" נתפס כנמוך, העדיפו רבים את הקשר עם המד"ר כמוציא ומביא מטעם המפקד, או כשלב של בדיקת התכנות וריכוך, לפני הפניה למפקד. אמנם נדרשה החלטת מפקד בכל עניין מהותי כנהוג בארגון צבאי הררכי, אך הדרך אליו עברה דרך המד"ר חסר הדיסטנס הפיקודי.
חד משמעית! למשל, יש מחלקות במג"ב שדגמתי, שבהם סמל המחלקה הוא העוצמתי מכולם, וללא ספר יש לו היכולת לקבוע לגבי מפקדיו…
טילי ג.ליברמן:
קראתי. חשבתי על בחירת המילים מניפולציה ועורמה בהקשר המגדרי המובהק שמופיע כאן, מזכירה-נקבה, מנהל-זכר, ואני תוהה האם כך נכון שיכתב במאמר מקצועי. ובלשון פשוטה, אותי זה עיצבן בהקשר המגדרי.
צודקת. אבל לא מכיר מצבים הפוכים… "חישוב ההמרה" (יזרעאלי ואח', 1992) מתקיים רק על ידי נשים לצערי. חלק מהן מחליפות עיסוקים המבטיחים קידום בקריירה והכנסה גבוהה יותר, או עיסוקים שהיו מאפשרים ניצול מרבי של כישוריהן, בתנאי עבודה המפחיתים ככל האפשר את ההתנגשות בין משרתן לבין תפקידיהן הביתיים. הן מחפשות עבודה, בה ניתן לעבוד גם בלוח זמנים גמיש ומאפשרים לנשים למלא גם את אחריותן בבית. אני בהחלט סבור שיש משהו בתיאוריות, שעצם הבחירה במסלול כזה מהווה סוג של דיכוי וסוציאליזציה שעוברות נשים. אבל זה לצערי המצב היום…
את יודעת מה, מציק לי מה שכתבת ואני לא מפסיק לחשוב למה באופן אינטואיטיבי כתבתי מנכ"ל ולא הכללתי. אני חושב שהסיבה היא שזה לא היה עובד אצל מנכ"לית אשה. ואגב, תחבולה ומניפולציה אינן מלים גסות. ברשתות מורכבות הן הבסיס לעבודה נכונה ברשת!
טילי ליברמן:
אני חושבת שיש חשיבות לכתיבה מקצועית בנושאים האלה שלוקחת בחשבון את המשמעות של שימוש במגדר. המאמר כאן בעיני, שם אור מאד מסוים על הסיטואציה , מסיר אחריות של התנהגות, קבלת החלטות ויחס נכון מצד המנכל. ואת זה אני לא מקבלת . תחבולה ומניפולציה שמיוחסת למגדר אחד ולתפקיד אחד בעיני כן מילה גבה ומעוותת .
יופי. עתה הבהרת לי איפה חילוקי הדעות בינינו. להבנתי המקצועית, עורמה ומניפולציה הם כלים ליצירת עוצמה מדומה, וזה לעולם יהיה נשקם של החלשים. במקרה הזה החלשה היא המזכירה.
אני נהגתי להעביר למזכירותי את כל העבודה האדמינסטרטיבית השגרתית.
כאשר הגעתי לעבודה אמרתי למזכירה, שאני לא צריך מזכירה
אני צריך עוזר אדמניסרטיבי שיסיר ממני כל דבר שהוא שגרתי בתחום האדמינסטרציה
וכל דבר שהיא יכולה להוריד ממני , יפנה אותי לדברים החשובים באמת בניהול
דבר נוסף שביקשתי ממנה שהיא תהייה "סייר שטח" ותביא לךי מידע בלתי אמצעי מהעובדים
דברים שעובדים לא תמיד מספרים למנהלים
וזאת למרות שאני באופן אישי הייתי בעל שיטת ה- management by walking
או כמו שאומר עמוס שפירא נשיא אוניברסיטת חיפה "מנג'מנט ביי סוליות" כלומר סיורי שטח הם כלי ניהולי מאוד אפקטיבי