האם צריך לדבר אליהם בגובה העיניים?
בדיחה חדשה במשטרת ישראל: קצינים ושוטרים צוחקים על המפכ"ל... למה? בגלל שהוא עושה שימוש בביטויים מוזרים: נקודות חמות, מניעת פשיעה מצבית, שיטור גבוה, שיטור נמוך... "אצלנו כל 'הנקודות החמות' כבר התקררו" צחקקה שוטרת אחת... "הוא עוד ילמד לדבר אלינו בגובה העיניים?"... היא צוחקת, אבל לי דווקא בא לבכות!
הומור זה חשוב, אבל, הביטויים הללו הם חלק מתורת השיטור הנלמדת באוניברסיטאות. הקצינים והשוטרים - גם אם למדו - אינם זוכרים, כי התרבות הארגונית מצווה עליהם לשכוח הכל בהגיעם לשטח. "לשטח חוקים משלו"!
לעומתם, המפכ"ל אלשייך למד, בין היתר, לקראת תואר שני מחקרי בקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, והיה תלמידו המצטיין של חתן ישראל וזוכה פרס שטוקהולם לקרימינולוגיה, פרופ' דויד וייסבורד - אחד הקרימינולוגים הדגולים של תחילת המאה ה- 21. הוא לא רק מכיר את התאוריה היטב, אלא גם שייך לתרבות ארגונית אחרת, שבה - כמו בכל פרופסיה שמכבדת את עצמה - התאוריה היא חלק בלתי נפרד מהעבודה...
הנה לכם תמצית הפרדוקס של יחסי המשטרה עם המפכ"ל שלה: רק אתמול דיברו חברינו ה'כחולים' בסוג של התנשאות על המפכ"ל ה'ירוק' שאינו מבין בעבודת משטרה... שייקח לו זמן לקלוט... נראה שדווקא להם יש עכשיו בעיות קליטה...
מונחים מקצועיים הם הבסיס לכל פרופסיה. הם נלמדים באקדמיה, ומשם עוברים לעובדי השטח ככלי שגור: כך ברפואה, כך בעבודה סוציאלית, כך בשירות בתי הסוהר, אבל לא במשטרה. שם, בכל פעם שהמפכ"ל עושה שימוש בביטוי מקצועי, מתרחשים שני תהליכים מקבילים:
- אלה שמתביישים שלא הבינו, או שתפקידם מחייב אותם להבין, רצים לחומרים הרלוונטיים ומנסים להבין.
- אלה שהתרבות הארגונית צבעה את תאיהם האפורים בכחול, הופכים את העניין לבדיחה. הם לועגים לו ובזים לו (מאחורי הגב כמובן), משל הם המקצועיים והוא הבור, שמשתמש במונחים הלא נכונים.
האמנם? לדבר אליהם בגובה העיניים?
אז 'בחורינו המצוינים' רוצים, שאלשיך ידבר אליהם בגובה העיניים. יהאם זו הבעיה של המשטרה? לדבר אליהם בגובה העיניים? האם משפטן, איש אקדמיה העובר לפרקליטות, אמור להתחיל לדבר עם הפרקליטים בגובה העיניים? האם מרצה לרפואה העובד בבית החולים מדבר אחרת שם עם הרופאים והאחיות? האם אנחנו רוצים היום משטרה בגובה העיניים של השוטרים??
חברים, הגיע הזמן להתעורר. מי שלא מכבד את עיסוקו איש לא יכבד אותו! בשלושים השנים האחרונות, לימדתי דורות של שוטרים וקצינים. רובם המכריע התמקדו ברצון להשיג תעודה. רק בודדים התעניינו בחומר עצמו. הגיע הזמן להבין, שמקצוע מחייב גם לימוד תאורטי ויישום שלו בשטח.
אז קדימה חברי השוטרים. לפתוח את הספרים ולהתחיל ללמוד! לא המפכ"ל צריך לדבר אתכם בגובה העיניים. אתם צריכים להרים את עיניכם אל הציבור, שמצפה מכם למשהו אחר לגמרי ממה שאתם כיום!
מצטרף לכל מילה , במאמר זה.
יש אצלי מושג וביטוי בהרצאות לקציני משטרה ומגב, שקצינים במשטרה " לא אוהבים לקרוא – ולא אוהבים לכתוב".
חבל . ככה לא ניתן לבנות חומה ולא מגדל.
בידיים שלנו, עימכם אנוכי.
אהבתי
מקצוענות היא ערך בסיס בכל עבודה
צביה שוורץ:
אם הם צוחקים, אז אנחנו נבכה בסוף…..אלו מושגי יסוד בעבודת המשטרה,שאפילו אני כמתנדבת מכירה ויודעת. מי שלא משלב את הידע התאורטי עם השטח, אינו ראוי להיות שוטר. עצוב, אבל רבים כאלה יש בשטח….
ד"ר אבי ברוכמן:
שיטור זה מקצוע בהגדרתו של ידידנו פיני פרופסיה. נושא מרכזי במקצוע הוא ידע מקצועי.צריך ללמוד את המקצוע והחשוב יותר להתעדכן כל העת בחידושים המגיעים מהאקדמיה ומארגוני משטרה אחרים.
למשל, מקצוע ראיית חשבון, לא מספיק ללמוד את התואר ולעבור את מבחן הלשכה, רואה חשבון חייב להתעדכן כל העת בחידושי פסיקה, בחוקים ובתקנות הקשורים לתחום המסים, אחרת הוא הופך ללא רלבנטי..
חוסר הידע ולעיתים הבורות הינם סמפטום של התרבות הארגונית במשטרה.
אני זוכר את הפטנט של מבחני הידע בו היתה סקלת הציונים ההשוואתית בין המחוזות 94-97..זאת התרבות…
לטעמי המפכל צריך להוביל תהליך של העלאת הידע והמקצועיות של שוטרים..דרך המפקדים ( השוטרים הנם שוטרים טובים אשר מתיישרים לפי עמדת הפיקוד)…ודרך מערך הדרכה רלבנטי ואפקטיבי…החל מהקורסים השונים..המשך בהדרכה תוך תפקידית בכל הרמות..ועד לימוד עצמי או שילוב טכנולוגיות למידה המקובלות היום כמו לימוד מתוקשב והרצאות סינכריות.
כל זמן בצד גמול וסנקציה..
רק "לירות" מונחים מקצועיים מבלי להסבירם בלשון מובנת וקליטה זה לא יצלח…
אני לעומת אחרים שהם סקפטים או פסימיים חושב שיש כיוון, צריך רק להטמיע להפנים בצורה אפקטיבית (תהליך)…
מקווה שנראה בעוד תקופה שוטרים יותר מקצועיים..משטרה יותר טובה.ואז אמון הציבור ישתפר..כך אני מבין את המפכ"ל .
מוטי קליינמן:
הפחד משינויים, העומד בבסיס ההתבטאויות הללו, יפגע כנראה גם ברפורמה הזו, אלא אם כן ישכיל אלשייך להטמיע ולחנך את השוליים הללו.
ד"ר אבי הראל:
מסכים לחלוטין. כך הוא צריך לדבר, וכך השוטרים צריכים לעשות. להרים את הרף המקצועי שלהם.
מיה אבימור:
מעניין
יוני קפח:
הכל מתחיל מטוהר הבחינות במשטרה
ליאת נידם:
אנחנו נמצאים בעידן שבו כל זב חוטם חושב שהוא גאון . אין כבוד ואין רעות . המפכ"ל הזה למרות ולמורת רוחם של "אנשים קטנים " יעשה את השינוי הנדרש. ואנו הרוצים בשינוי נחזק את ידיו .
שיטור נמוך,שיטור גבוה… ב – 30 שנות שרות במשטרה מעולם לא שמעתי את המונחים הללו….כמי שהיה בד"א,קצין ומדריך בקורס קצינים . הרחקת לכת כאשר אתה מאשים "שהתרבות האירגונית" מצווה לשכוח הכל כשמגיעים לשטח.האמירות הללו נאמרו מאחר ומסגרת הלימודים הייתה סטרילית ואילו בשטח המצבים היו משתנים מהר מאוד אבל הבסיס היה החומר שנלמד.
היו שניסו "לחולל מהפכות" בתכניות גרנדיוזיות כמו "פקודת המשמרות" שנכשלה כישלון חרוץ (ניסוי של "שיטור נמוך)
נו מישאל יקירי,
חשוב עתה מה זה אומר שזה המקצוע שלך, ושלא שמעת עליהם מעולם…