האם יש בישראל חקירות שמטרתן פוליטית?
חברנו מישאל עידן הפנה אותי אל מאמרו האחרון של תת אלוף במיל' אבי בניהו במעריב. חלק ממנו (החלק הרביעי) עסק בחקירתו במשטרה לפני שלוש שנים. ביקשתי וקיבלתי את רשותו להעלות את הדברים הללו כאן - בהקשר המשטרתי שלנו - והריהם לפניכם:
[למאמר המקורי במעריב לחצו כאן]
מדי שנה בערב פסח, חג החירות, אני רוצה לכתוב את הטור שהבטחתי לכם פעם, על החוויה שעברתי שלא בטובתי בחקירת משטרה, ובלילה אחד מוזר ומיותר במעצר. תאמינו לי שזה היה מרתק, אבל העורך אמר לי שלא כדאי ורצוי להדחיק ולהרחיק וכו', ואני שוב ושוב מקבל את דעתו.
אבל ללא "ביעור חמץ" קטן אי אפשר, ובמיוחד שלא לרגל חזרתו של גדעון סער (ראו תמונה משמאל) לחיים הפוליטיים. זה היה באביב לפני שלוש שנים. ישבתי ביום השלישי או הרביעי של החקירה מול פקד א', קצין איכותי ומוכשר שהופקד על חקירתי. ואז, כשסיימנו את פרק החקירה על רונלד לאודר והיחסים שלו בתקופת הרמטכ"לות עם גבי אשכנזי, ולאחר שעברנו על עוד אישים פוליטיים בשאלות הזויות ולא רלוונטיות, אמר לי א': "האם תרצה כוס מים או שירותים לפני שנעבור לדבר על גדעון סער?". הוכיתי בתדהמה, הסתקרנתי וויתרתי על המים.
[התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי . קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]
במשך יותר משעה נשאלתי על אודות הקשר בין שר החינוך דאז לבין הרמטכ"ל דאז אשכנזי. ניסיתי להסביר שלאחר מלחמת לבנון השנייה ירדה המוטיבציה לשירות קרבי באופן ניכר, והרמטכ"ל הציב זאת כיעד מרכזי, והיה מבלה מדי שישי בשיחות עם תלמידי י"א וי"ב בבתי ספר ברחבי הארץ. סיפרתי על הקשר הטוב עם משרד החינוך ושר החינוך ועל הירתמותו למאמץ להעלאת המודעות והנכונות לשירות בצה"ל בכלל ובשירות קרבי בפרט, ועל ההחלטה של אשכנזי וסער לדרג בתי ספר על פי מדדי גיוס ולפרסם בציבור.אבל חוקרי המשטרה חיפשו משהו אחר. הם חיפשו קשר פוליטי עתידי שסוכם מראש בין אשכנזי לבין סער, דבר שלא היה, לא נברא, ולא הייתה לו ממילא כל היתכנות עבור רמטכ"ל שיש לו עוד שלוש שנות שירות ועוד שלוש שנות צינון. אבל אני בשלי והחוקר בשלו כרוצה לומר: "אני חייב לעשות את עבודתי".
החוקר הקריא שאלה אחר שאלה ואז אמרתי לו: "פקד א' הנכבד, אומר לך משהו שאינך יודע. אנחנו יושבים בלוד, השאלות שאתה שואל אותי על לאודר, סער ונוספים לא היו נשאלות אילו נחקרתי לפני חצי שנה, לפני שהיחסים בין נתניהו ללאודר הידרדרו ולפני פרישת סער מהפוליטיקה. אגלה לך שמקור השאלות הללו כנראה לא כאן בלוד, גם לא במטה הארצי של המשטרה בשייח ג'ראח, אלא משורשרות לכאן דרך סוכני משנה מרחוב בלפור בירושלים".
פקד א' הסתכל עלי, ניכר שהיה רוצה לשאול אותי כמה שאלות בעניין הזה, אבל כמתחייב עבר לנושא הבא.הנה לנו: פרק נוסף בסוגיה של משטרה ופוליטיקה...
העשרה
-
- פנחס יחזקאלי (2014), יחסי המשטרה עם המדינה והמערכת הפוליטית המנהלת אותה, 24/5/14.
- פנחס יחזקאלי ואורית שלו (2000), יחסי מפכ"ל והשר הממונה בישראל: 1997-1948, משטרה וחברה, גיליון 4.
- פנחס יחזקאלי (2005), עובדי ציבור מול נבחרי ציבור – מודלים של יחסי גומלין, אצל יחזקאלי פנחס (עורך), יחסי הגומלין בין הדרג האזרחי-מדיני ובין הדרג הצבאי, תל אביב: משרד הביטחון.
- מאיר גלבוע (1996), משטרת ישראל בין כפיפות פוליטית בסיסית לאוטונומיה מצבית, גלילות: המכללה לביטחון לאומי, צה"ל.
- ערוץ 20 (2015), "אלשייך לא יכול להיות מפכ"ל כי הוא חובש כיפה", 1/10/15.
- פנחס יחזקאלי (1996), עלייתו ונפילתו של השוטר מס' 1 באמריקה.
- על התקופה שלפני מינוי רוני אלשייך למפכ"ל ב- 2015, פורסם בפייסבוק כך:
- איציק סבן (2015), "ביימו חקירה נגד ר' עיריית חדרה כדי לסייע ליריבו", ישראל היום, 21/5/15, ע' 9.
- עיתונאי גל"צ, מיכאל שמש, זומן לחקירה לאחר שפירסם כתבה על חבר מועצת עיריית ירושלים מאיר תורג'מן: טעות או שמישהו עשה למישהו טובה? השוטר קיבל הוראה להפחיד את הכתב ולגלות מי המדליף... נתי טוקר (2016), בניגוד לנהלים - המשטרה זימנה לחקירה עיתונאי לאחר שפירסם תחקיר, דה מרקר, 26.04.2016.
- אלכס קולומויסקי (2016), הודעה תחת לחץ, ידיעות אחרונות, 30/5/16.
- חכמון א' (2016) "מפכ"ל המשטרה מציג: כך נמנע מראשי הרשויות לעבור על החוק", מעריב, 7.6.16.
- רועי ינובסקי (2016), "פוליטיקאים מממנים ייעוץ משפטי לשוטרים שסרחו", 14/6/16, ynet.
- יוסי אלי ויהושע בריינר (2016), המפכ"ל בהתבטאות חריגה: "יאח"ה יכולה להקים - וגם להפיל ממשלות", חדשות וואלה, 17/6/16.
- אבי בניהו (2017), חקירת המשטרה שלי..., 9/4/17.