[בתמונה: רחפן בשירות המשטרה. למקור התמונה לחצו כאן]
[מאמר זה ראה אור במקור באתר של דוקטור רועי צזנה]
המחבר (ראו תמונה משמאל), רועי צזנה, הוא דוקטור לננו-טכנולוגיה; עמית בסדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב, ומרצה בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון. בוגר קורס המנהלים של אוניברסיטת הסינגולריות ומחבר הספר המדריך לעתיד.
[התמונה: מאלבום התמונות הפרטי של המחבר]
האתרים של ד"ר רועי צזנה
* * *
בספרי החדש "השולטים בעתיד" (ראו תמונת כריכה משמאל) כתבתי על עתיד הפשיעה בעולם המנוטר: זה יהיה עולם גדוש במצלמות, ברחפנים המנטרים אחר כולם, בחיישנים על הבגדים ובתוך הגוף, ועוד. יהיה די קשה לפשוע בעולם שכזה, וכדי להבהיר את הקושי, הבאתי בספר תיאור של פושע עתידי:
"... הבה נבדוק את האפשרות הזאת [לביצוע פשיעה בעולם המנוטר] באמצעות ניסוי מחשבתי שבו תנסו אתם לבצע פשע קטן ושולי ממש: מתן סטירה מצלצלת לאדם אקראי ברחוב.
אתם יודעים שברגע שתבצעו את הפשע, המצלמות ברחוב ואלו המותקנות על הרחפנים הסובבים את האזור יקלטו את המתחולל וינסו לזהות אתכם. מכיוון שכך, אתם עוטים על עצמכם מראש כובעי גרב המכסים גם את הפנים. אתם עושים זאת בחדר החשוך ביותר בביתכם, מכיוון שברור לכם שמהרגע שתצאו מהבית ינטר אתכם כל חיישן אפשרי.
מכיוון שאתם מבינים שגם החיישנים שעל גופכם יוכלו להבחין בפעילות הלא-שגרתית ולהסגיר אתכם, אתם מסירים מעליכם את הקעקועים האלקטרוניים ואת הטבעות החכמות והצמידים החכמים, משילים את החולצה והמכנסיים המכילים חיישנים ומחליפים אותם בביגוד "טיפש" מהמאה העשרים. לבסוף אתם בולעים סם משלשל ונכנסים לשירותים לכמה שעות כדי להפריש החוצה את החיישנים שבמעיכם.
עתה שעשיתם כל זאת, אתם יכולים לצאת סוף-סוף אל מחוץ לבית ולבצע את הפשע המושלם. כאשר אתם מתקדמים במורד הרחוב אתם שמים לב שעוברי אורח מעיפים בכם מבטים תמהים. אין פלא: יש לכם כובע גרב שמסתיר את פניכם. לפתע חולפת מחשבה מזעזעת בראשכם: אתם מבינים שניתן לזהות אתכם גם באמצעות זיהוי דפוס הליכתכם. אתם מתחילים מיד ללכת בשפיפה ולגרור רגליים כדי להפר את דפוס הצעדים הרגיל שלכם. אנשים מתחילים לעבור בחשש לצד השני של הרחוב כשהם רואים אתכם מתקרבים. לבסוף, כשאתם מאתרים אדם שלא נראה כאילו הוא עלול להחזיר לכם סטירה, אתם מדדים לכיוונו במגושם, אך נעצרים באמצע הדרך כאשר רחפן שהותרע למקום עם החשד הראשון (כובע הגרב המכסה את הפנים בוודאי תרם לכך) נוחת מולכם ומבקש מכם להזדהות באמצעות טביעת אצבעות, דגימת רוק, או כל אמצעי זיהוי ביומטרי אחר. אם לא תזדהו, ימשיך הרחפן לעקוב אחריכם כדי לוודא שאתם מתנהגים כשורה. יש לו זמן – הוא רובוט עם סבלנות אינסופית – ויש לו שפע של אנרגיה שמקורה מהשמש. במקרה הצורך הוא יוחלף ברחפן אחר מצי הרחפנים שבשמיים.
אתם מושכים בכתפיכם בהכנעה, מזדהים, ומוותרים על התכנית שלכם. אתם מבינים שבעולם של מערכות חיישנים המקושרות זו לזו ומשוות מידע זו עם זו בלי הרף, כל חריגה מהנורמה תזוהה מיידית ותטופל בהתאם.
בעולם כזה, הפשע יעבור תמורה מן היסוד: רוב הפושעים בעולם הפיזי ייעלמו, ואת מקומם יתפסו הסייבר-פושעים – מתכנתים והאקרים שיוכלו לפרוץ למערכות הצדק עצמן..."
העשרה
- כבר היום: הבית החכם מזעיק עזרה: ישראל היום (2017), בני הזוג רבו - גוגל הום הזעיק משטרה, 24/10/17:
- הצד האחר של פשיעת העתיד: מרק גודמן על פשיעה עתידית... מופע TED:
- .
עמי קסלסי:
יציק צודק מה שהיה הוא שיהיה אין חדש תחת השמש.
Eizik Argaman:
בכל דור ודור קמים עלינו…….. כל המצאה וכל מנעול סופם להיפתח… גם בעולם עתידני יהיו כל הברנג'ה… מגנב ועד נשיא מושחת..
עמי קסלסי:
יציק צודק מה שהיה הוא שיהיה אין חדש תחת השמש.
Yair D. Gramse:
לא לקחת בחשבון שאמצעים אלה, וטובים יותר יעמדו גם לשירות הפשע המאורגן. גם להם כבר יש אמצעי ניטור לשליטה, האזנה, ובעתיד גם אמצעי נ"ר (נגד רחפנים). כבר היום נמצאים בפיתוח אמצעים מדהימים לשיבוש רחפנים. זהו בסך הכל צעד נוסף במירוץ חימוש שלא ייגמר. מה שמטריד יותר הוא החדירה של ארגונים עסקיים, חוקיים ולא חוקיים למסדרונות השלטון. כך למשל גישה מוחלטת שניתנת לשר עבריין למאגר ביומטרי של אזרחים.
עמי קסלסי:
ככל שהטכנולוגיה של הממסד מתקדמת גם ארגוני הפשיעה מתקדמים לפי הכרתי את שני הצדדים נראה לי שמצב גופי האכיפה טוב יותר אבל הסיפה של דבריך מדאיגה יותר שם זו לא טכנולוגיה כי אם מוסר ירוד של חלק מהממסד שמוכר את נשמתו לשטן בעבור נזיד עדשים וכן מדאיג יותר הסלחנות של בתי המשפט והחוק לגבי עובדי ונבחרי ציבור המורשעים בעבירות קלון וחוזרים לתפקידם וממשיכים לבצע אותן עבירות אלה שבסבב השני יותר מתוחכמים ואכן כל מאגרי המידע ומעברי גבול בשליטתם ויכולתם למנוע ולאשר כניסה ויציאה ומניעת כניסה של אנשים ככל העולה על רוחם.
עמי קסלסי:
קראתי את המאמר על סין מהמם מצד אחד על אפשרויות אכיפת החוק אבל אצלנו זה לא ילך בגלל חוק הגנת הפרטיות בנתיים אולי בעתיד כשהאוכלוסיה תגדל ונאבד שליטה המחוקקים יוותרו מעט על הפרטיות לטובת הכלל. בסין זה קיים בגלל כמות האוכלוסיה שאם לא כן יאבדו שליטה.בכל מקרה מאמר מרתק כמו מתוך סרט עתידני.
המחבר התייחס לסוג עבריינות מסוים, אלימות רחוב מתוכננת. אבל בעולם כה מנוטר אין כמעט גבול לאפשרויות פשיעת הסייבר, ולגבי אלימות אקספרסיבית, מוקדם לדעת.
נו באמת, הייתי מצפה מאיש מקצוע שיכתוב קצת מתוחכם יותר, זו התנשאות על הקוראים