[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]
[לאוסף המאמרים על פתיחות ניהולית ומעורבות עובדים, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 12 בדצמבר 2021
רקפת ששון היא מנהלת לקוחות ופרויקטים שיווקיים בתחומי האופליין והאונליין. עוסקת בתכנון, גיבוש אסטרטגיה והובלה של פרויקטים, משלב הבנת הצרכים של הלקוח ועד לשלב הפקת התוצר הסופי. כן, עוסקת בפיתוח עסקי, כתיבת תוכן וניהול אפליקציות. בעלת תואר ראשון בתקשורת ובמנהל עסקים, ותואר שני בהתנהגות ובפיתוח ארגונים.
* * *
נוקשות ניהולית (rigidity) היא היעדר גמישות (flexibility). היצמדות לגישה אחת בלבד, בשל חוסר יכולת לשנות גישות והיבטים, בהתאם לאילוצים, פנימיים וחיצוניים.
נוקשות ניהולית מתאפיינת בחשיבה חד ממדית, שמונעת מההנהלה לראות את התמונה הרחבה ואת השינויים בה. תחת זאת, היא נאחזת בשגרה, כמקור לניבוי ולתחושת שליטה, הנותנים תחושת ביטחון.
ההיפך מנוקשות ניהולית הוא כאמור, גמישות ניהולית. במאמר קודם, הבאתי היבטים שונים של גמישות עובדים וניהול גמיש.
עובדה מעניינת היא, שלעתים, דווקא מנהלים בארגונים שמטיפים לגמישות ארגונית,, אינם מגלים גמישות כזו בדרכי הניהול שלהם כלפי העובדים, קרי, ההון האנושי שעליו הם מופקדים בארגון...
[למאמר: ניהול גמיש של עובדים בארגון, לחצו כאן]
[בתמונה: גמישות ניהולית... תמונה חופשית שהועלתה על ידי lunghd לאתר photobucket]
במה מתבטאת 'נוקשות ניהולית'?
לא סומכים על העובדים ומראים זאת
מנהלים כאלה מדקדקים עם העובדים על כל פרט בסדר היום שלהם. פיקוח כזה נעשה לעתים גם ממרחקים. בארגונים מתחום הייטק, פארמה ומוצרי צריכה, מנהלים נדרשים פעמים רבות לנסוע לחו"ל, וגם משם הם מקיימים את אותו פיקוח הדוק על עובדיהם. התנהגות כזו מעצימה אצל העובדים את התחושה, שלא סומכים עליהם.ריכוזיות יתר (תסמונת 'הכל דרכי'...)
מנהלים ריכוזיים דורשים להתעדכן בכל פרט ובכל דוא"ל, לפני שהעובד יוכל להמשיך הלאה, עם קידום משימותיו. מצב כזה הופך את המנהל לצוואר בקבוק ש'תוקע' את העבודה. על האצלת סמכויות אין כמובן על מה לדבר...
[להרחבת המושג: 'צוואר בקבוק', לחצו כאן] [להרחבה על 'האצלת סמכויות', לחצו כאן]
[בתמונה: צוואר בקבוק... בעל הזכויות בתמונה זו לא אותר. לכן, השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. בעל הזכויות הראשי, אנא פנה ל: yehezkeally@gmail.com]
חוסר פרגון
מנהלים כאלה לא מפרגנים לעובדיהם, לא ביחס ולא בשכר. למשל, בארגוני הייטק, פארמה ובסטראטאפים למיניהם, עובדים נדרשים לעבוד בערבי חג; ובאם לא, זמן זה מנוכה משכרם; ו/או עובדים נדרשים לעבוד ימים מלאים ב'חול המועד', שבהם עובדים חצאי ימים.
שתלטנות
מנהלים כאלה חייבים שכולם 'ירקדו לפי החליל' שלהם... הם, לרוב, שתלטניים מאוד, ולעתים אף מלאי אגרסיה, כל עוד לא השיגו את מבוקשם.
[בתמונה: שתלטנות... תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]
גְּרִיָּה אינטלקטואלית
גְּרִיָּה היא גרימת גירוי או עוררות. מנהל נוקשה ייתפס על ידי עובדיו כחשדן; וככזה, לא יעורר אצלם אתגר או גְּרִיָּה אינטלקטואלית. הוא לא יסחוף את האנשים/העובדים אחריו, ולא ייתפס כמנהיג. בחלק מהמקרים, עובדים אף עשויים לפתח חוסר שביעות רצון / מירמור כתוצאה מהתנהגות ניהולית כזו.
[להרחבה בנושא שביעות רצון של עובדים, לחצו כאן]
[לאוסף המאמרים על פתיחות ניהולית ומעורבות עובדים, לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- רקפת ששון (2018), ניהול גמיש של עובדים בארגון, ייצור ידע, 24/2/18.
- פינקל מאיר (2007), על הגמישות, תל אביב: מערכות.
- פנחס יחזקאלי (2014), צוואר בקבוק, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), גמישות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2019), אחריות, סמכות, העברת סמכויות והאצלת סמכויות, ייצור ידע, 18/9/19.
- הכהן גרשון (2011), עיונים בביטחון לאומי מס' 14: תוכנית הלימודים במכללה לביטחון לאומי – מה צריך ללמוד?, ספטמבר, ע' 9.