משה נסטלבאום: למשטרת ישראל דרוש מפכ"ל…

[התמונה המקורית היא תמונה חופשית שעוצבה והועלתה על ידי OpenClipart-Vectors לאתר Pixabay]

[מאמר זה ראה אור לראשונה באתר 'מחלקה ראשונה'. הוא מובא כאן באישור העורך ובאישור כותב המאמר]

משה נסטלבאום הוא משפטן ואיש טלוויזיה ורדיו ישראלי, לשעבר מנהל חטיבת החדשות בערוץ הראשון, ויושב ראש אגודת העיתונאים. 

בעבר שימש עורך התכנית "יומן", וראש מערכת החדשות של הטלוויזיה הישראלית.

נסטלבאום הוא ממייסדי "יושרה לישראל", וחבר הנהלת התנועה שקמה כדי להילחם בשחיתות הציבורית.

אין באמור לעיל להביע את עמדת "יושרה לישראל".

.

*  *  *

רוני אלשיך הוא אולי שועל גדול, אבל אסטרטג קטן. מי שהתקשה לנתח את הגבול הדק, שאפשר לו לסיים את תפקידו כמו גדול; לבין מי שהמתין כעני בפתח להחלטתו של השר לביטחון הפנים שלא להאריך את כהונתו, לא מכיר את המערכת הפוליטית, וכנראה שגם לא את ראש הממשלה.

הכתובת הייתה על הקיר, היא הייתה כתובה באותיות מאירות עיניים, אבל אלשיך שיש מי שמכנים אותו "השועל", לא הפגין הפעם לא ערמומיות ולא חדות מחשבה; ואפשר לשר לביטחון הפנים להראות לו את הדרך החוצה. אלשיך שמלא בעצמו, ומאמין כנראה שאין לו תחליף, יגלה מהר מאד שהתפקיד שאותו הוא ממשיך למלא באורח זמני, הוא תפקיד מבוקש, שלא יישאר לא מאויש גם אם ימונה מפכ"ל זמני.

לא ברור לי מדוע התעקש אלשיך שלא להיפרד מהכיסא ביוזמתו גם כשהיה ברור לו שכהונתו לא תוארך. מקורביו של אלשיך יגידו שטובת הארגון  שבראשו הוא עומד היא זו שעמדה לנגד עיניו. אבל, כשכל הסימנים העידו כי זמנו בתפקיד קצוב הוא היה צריך לקום ולהתפטר מיוזמתו למען כבודו ולמען כבודה של המשטרה.

אוהדיו של המפכ"ל היוצא יגידו כי הוא שילם מחיר על נאמנותו לארגון, אבל מי שבקיאים במתרחש במשטרה, יודעים כי המפכ"ל יכול צריך וזכאי לקבל עדכונים על חקירות רגישות של אישי ציבור בכירים, אבל הוא לא יכול היה - גם אם רצה בכך - לעצור את החקירה, להשפיע עליה או לטייח את ממצאיה.

התערבות מפכ"ל בחקירות

ניסיון העבר של חקירות דומות שערכה המשטרה גם בפרשות שבהם נקשרו שמותיהם של אשר ידלין, והשר אברהם עופר, כמו גם בפרשת השר לשעבר אהרון אבו חצירא, ושר הפנים הנוכחי אריה דרעי (ראו תמונה משמאל), מלמדות שאנחנו מדינת חוק; ולא ניתן לסגור תיקים או לעגל פינות, גם אם בכירי משטרת ישראל היו רוצים בכך.

[תמונת אריה דרעי משמאל: פייסבוק]

רק טבעי שאלשיך יציג עכשיו את ההחלטה, שלא להאריך את כהונתו, כחלק ממאבק על שמירת שלטון החוק, אבל כדי שנאמין לו, הוא צריך יהיה להביא הוכחות מעשיות לדבריו. אסור לטעות, אלשיך הוא לא הצדיק בסדום, וגם אם יהיו כותבי טוקבקים שיכתבו את המשפט "צדיק ורע לו רשע וטוב לו", אין זה אומר שיש בכך לשקף את המציאות.

אני מודאג ממינוי המפכ"ל הבא, דווקא משום שנראה לי, שהליך המינוי יהיה כרוך הפעם בהטחת בוץ מרובה יותר מאשר בפעמים קודמות. פרסום ממצאי בדיקות הפוליגרף של כמה מניצבי המשטרה - כדי שישמשו נשק יום הדין בעת בחירתו של אחד מהם - הוא מעשה חמור, ועל המשטרה לבדוק בדחיפות מי אחראי להדלפה כדי שייתן על כך את הדין.

כישוריו של ארדן

הוויכוח האם ראש הממשלה מבקש למנות לתפקיד "מפכ"ל מחמד" אינו חדש. למרות שעל ראש הממשלה נתניהו נאסר להיות שותף בבחירת המפכ"ל הבא, ברור לכל ששום מינוי שמובא לאישור הממשלה אינו יכול להתבצע בניגוד לרצונו או הסכמתו של ראש הממשלה.

[מקור התמונה: פייסבוק]

מערבותו של השר גלעד ארדן במינוי אלשיך, כמו גם המלצתו של ארדן בעבר למנות לתפקיד את תא"ל (מיל) גל הירש, אינם משאירים את ראש הממשלה אדיש לגבי כישוריו של השר גלעד ארדן באיתור מועמדים ראויים לתפקיד הרגיש.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עדיין זוכר לארדן את סגירת רשות השידור, הקמת תאגיד השידור הציבורי, ותמיכתו במועמדותו של אלדד קובלנץ לתפקיד מנכ"ל התאגיד. לנתניהו ברור היום יותר מתמיד שמה שטוב לארדן, אינו טוב בהכרח גם עבורו, ויש להניח שלא כל הצעה של ארדן תעלה בקלות בממשלה.

צפיתי בדברי השבח שהעריף השר גלעד ארדן על אלשיך, ובעיקר על עצמו. לא הייתה לארדן ברירה אלא לשבח את מינויו של אלשיך, מינוי שהוא  עצמו הציע לממשלה.

המאבק של פיני פישלר

אי אפשר להתעלם מהמאבק הציבורי שהוביל עו"ד פנחס (פיני) פישלר, לאי הארכת כהונתו של רוני אלשיך. עו"ד פישלר ניהל בעניין זה מאבק אמיץ ברשתות החברתיות, כשהוא מסתמך על מסמכים ועדויות שקשה להתעלם מהם.

מאבקו של פישלר, כדי שתהיה לנו משטרה נקייה יותר ראוי לכל השבחים. אין מי שמזוהה היום יותר ממנו במאבק בשחיתות במשטרה. ממה שפרסם פישלר, ניתן להתרשם כי זרוע שמירת החוק זקוקה לניעור ולמפכ"ל החדש יהיה צורך להחזיר את אמון הציבור במשטרה.

עו"ד פישלר, מפרסם במשך שנים רבות דף פיסבוק בשם "משטרת לואי דה פינס". הנושא את שמו של אחד השחקנים הבולטים של הקומדיה הצרפתית של שנות השישים והשבעים של המאה ועשרים. אני ממליץ מאד להכנס לדף הפיסבוק של פישלר כדי לקרוא מה שמשטרת ישראל הייתה מעדיפה שלא תדעו.

כיוון שאני מכיר את עו"ד פישלר, אני יכול להעיד שמדובר בלוחם אמיץ, שלא רק שלא נרתע, אלא מגביר את מאבקו בכל פעם שיש מי שמבקשים לעצור אותו. אם רק מעט ממה שנכתב בדף של פישלר, מוכר למשטרה, יש צורך דחוף במפכ"ל 'עם ביצים גדולות', כדי שתהייה לנו משטרה אחרת.

 

One thought on “משה נסטלבאום: למשטרת ישראל דרוש מפכ"ל…

  1. אמנם, מפכ"ל לא מתערב בחקירות, אך יש לו יכולת לטרפד חקירות או לפחות לפגוע בהן קשה. למשל, על ידי קביעת סדרי עדיפויות בתוך יחידות החקירה בכלל ובתוך להב בפרט. בין היתר, המפכ"ל יכול ומוסמך לקבוע כי חקירה מסוימת עדיפה על אחרת, וכך החקירה האחרת (למשל, חקירת ראש הממשלה), תידחה או שתתנהל באיטיות רבה. אפשרות אחרת היא להורות להקטין את מספר החוקרים העובדים על חקירה מסוימת.
    אי אפשר לחשוד בי שאני אוהד של אלשייך. ארדן היה צריך לפטרו כבר לפני שנתיים, לכל המאוחר. אבל, אין לכך קשר ליכולתו של מפכ"ל לקדם או לפגוע בחקירות.
    ועוד משפט קצר בעניין זה – מי שמונה כמינוי פוליטי, וברור שהמניעים למינוי אלשייך היו פוליטיים בלבד (גם אם הוסתרו), לא צריך לבוא בטענות כי פוטר ממניעים פוליטיים, וברור שפיטוריו היו ממניעים פוליטיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *