תקציר: יעקב, שחי את חייו בצל הטראומה של אבדן בנו האהוב יוסף, מאחל לנכדיו המועדפים את החשוב מכל בעיניו: שרידות, שהיא מטרת העל של כל מערכת מורכבת; ודרכה של שרידות להיות מושגת בגודלם היחסי של שבטים אלה ביחס לאחרים, שיקנה להם דומיננטיות ומרכזיות בתוך עם ישראל.
עודכן ב- 8 בינואר 2025
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
ברכת יעקב: בפרשת וַיְחִי מביא יוסף - בנו האובד, האהוב מכולם, של יעקב - את שני בניו, מנשה ואפרים, למיטתו של אביו הגווע. יעקב מצידו, נותן להם קדימות על פני בניו; משדרג אותם בירושה למעמד בנים; ומברך אותם ראשונים לפני כולם (ראו תמונה בראש המאמר).
מכל הברכות הוא בוחר דווקא בזו: טז) הַמַּלְאָךְ הַגֹּאֵל אֹתִי מִכָּל-רָע יְבָרֵךְ אֶת-הַנְּעָרִים וְיִקָּרֵא בָהֶם שְׁמִי וְשֵׁם אֲבֹתַי אַבְרָהָם וְיִצְחָק וְיִדְגּוּ לָרֹב בְּקֶרֶב הָאָרֶץ.
.
עמיתי, אל"מ במיל' עופר בורין (ראו תמונה למטה) - במאמרו המצוין על פרשת ויחי - מלין על הברכה הזו:
"...
- האם הוא מברך אותם, שיהיו אנשים טובים? לא.
- שיהיו מאושרים? לא.
- שיהיו חכמים? לא."
[למאמרו של אל"ם בורין: 'מנהיגים מייצרים מציאות', לחצו כאן]
אבל, הרי יעקב, שהפלה בעבר לטובה את בנו יוסף, מפלה גם את נכדיו לטובה על פני בניו, ואי אפשר לחשוד בו שאין הוא רוצה עבורם את הטוב ביותר. אז למה דווקא הברכה הזו?
הברכות הללו של יעקב, בראי מספר הסיפור התנ"כי, אינן ניתנות לאנשים פשוטים. הן מכוונות קדימה אל העתיד, בתהליך היווצרותה של אומה. לכן, הוא מברך שיזכו לעוצמה, על פני יתר שבטי ישראל; ועוצמה נמדדה בימי קדם - ובעצם גם היום - בגודל האוכלוסייה, או: בדמוגרפיה!
ברוכים הבאים למה שמכונה, הגישה הגאוגרפית ביחסים בינלאומיים...
גישה זו גורסת כי ההיגיון של היחסים הבינלאומיים - אז, בין שבטים בתוך עם קדום; וכיום, בין מדינות במערכת הבינלאומית - הוא גאוגרפי ודמוגרפי (פסיג, 2010, עמ' 22), לגודל האוכלוסייה קשר ישיר לעוצמתה של מדינה / שבט (גולדמן, 2013; ראו תמונת כריכה משמאל):
- שבטים מרובי אוכלוסין יהיו דומיננטיים בתוך עמם;
- למדינות מרובות אוכלוסין יש פוטנציאל להפוך למעצמות.
- ולהיפך. שבטים / מדינות קטנות אוכלוסין, עלולות לעמוד בפני סכנת כליון.
מסיבה זו, עמים ואומות - גם של מדינות שהן, כיום, מעצמות - שאינם מביאים לעולם דור חדש, יזדקנו, יצטמקו ובסופו של דבר יתפוגגו בתהליך כואב אל דפי ההיסטוריה, תוך גילויים קשים של ייאוש ונקמנות (גולדמן, 2013) [להרחבה על הגישה הגאוגרפית ביחסים בינלאומיים, לחצו כאן].
לסיכום: החשוב מכל - עוצמה ושרידות!
יעקב, שחי את חייו בצל הטראומה של אבדן בנו האהוב יוסף, מאחל לנכדיו המועדפים את החשוב מכל בעיניו: שרידות, שהיא מטרת העל של כל מערכת מורכבת; ודרכה של שרידות להיות מושגת בגודלם היחסי של שבטים אלה ביחס לאחרים, שיקנה להם דומיננטיות ומרכזיות בתוך עם ישראל
[לאוסף המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'פרשת ויחי', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הגישה הגאוגרפית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על 'עוצמה';
- אוסף המאמרים על 'פרשת ויחי';
- אוסף המאמרים על 'הגישה הגאוגרפית';
- מאמרו של אל"ם בורין: 'מנהיגים מייצרים מציאות';
- הרחבה על הגישה הגאוגרפית ביחסים בינלאומיים;
- הרחבת המושג, 'מערכת מורכבת';
- הרחבה בנושא 'מטרה של מערכת'.
מקורות והעשרה
- עופר בורין (2018), מנהיגים מייצרים מציאות, ייצור ידע, 20/12/18.
- יחזקאלי פנחס (2018), הכל על ה'עוצמה' באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 23/8/18.
- יחזקאלי פנחס (2014), מערכת מורכבת, ייצור ידע, 14/8/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), מטרה של מערכת מורכבת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), הגישה הגאוגרפית ביחסים בינלאומיים, ייצור ידע, 12/10/14.
- פנחס יחזקאלי (2020), פרשת ויחי באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 4/1/20.