[לריכוז הערכים בתחום המוסיקה, ההפקה והסאונד באתר, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 9 בנובמבר 2021
דניאל יחזקאלי הוא מפיק מוסיקלי, מלחין למשחקי וידאו ומרצה, העוסק בחיבור שבין מוסיקה ומשחקים לניהול.
זהו מאמר ראשון בשלושה מאמרים בנושא אפקט הדיליי בהפקה מוזיקלית. למאמרים האחרים:* * *
דיליי (Delay) הוא אפקט אודיו המקליט אות נכנס למימד אכסון אודיו, ומנגן את ההקלטה לאחר זמן מוגדר. האות שמנוגן מחדש יכול להתנגן פעם אחת, או מספר פעמים. בנוסף לכך, האות יכול להיות מוזן בחזרה לתוך האפקט כדי לייצר אפקט דעיכה הדרגתי לאורך מספר חזרות.
בדיליי ניתן להשתמש באופן עדין ומרומז, או באופן עשיר ועמוס, בהתאם לאופי השימוש.
השימוש בדיליי הוא נפוץ במיוחד על שירה ועל גיטרות. עם זאת, ניתן להשתמש בו גם על תופים, קלידים, או כל תוכן אודיו אחר, במידה והדבר משרת את הצורך האסתטי/טכני של המפיק או הטכנאי.
אפקט דיליי יכול להיווצר באמצעות טייפ סלילים - שיטה שפותחה בשנות ה-40 וה-50 של המאה העשרים; יחידת אפקט אנלוגית שהוצגה בשנות השבעים; פדל אפקט דיגיטלי שהוצג בשנת 1984 או אפקטים דיגיטליים מבוססי תוכנה (פלאגינים) שנכנסו לשימוש בשנות האלפיים.
עם זאת, דיליי אינו רק כלי טכני. ביכולתו להפוך תוכן אודיו שנוצר מכלי מסוים, לכלי חדש לגמרי. כאשר אנחנו לומדים להשתמש בדיליי ככלי עיבודי ולא רק כאלמנט מעשיר של סאונד, נפתח בפנינו עולם שלם של אפשרויות אמנותיות, שרק מחכה שנחקור אותו.
הדגמה: סרטון של שימוש בתופים
לאורך השנים, נעשה מספר רב של שימושים מגוונים באפקט הדיליי, והוא הוביל ליצירה של מספר טכניקות לטיפול בסאונד ושימושים אמנותיים, שנשארו פופולריים מאוד עד היום; ואף לעיתים הגדירו את הסאונד של תקופתם. בין אם מדובר בטכניקות כמו דיליי פשוט, Doubling Echo או Slapback Delay, או טכניקות מורכבות, שהפכו לאפקטים בפני עצמם כמו Flanger, Chorus ועוד.