[לאוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה, לחצו כאן] [מאמר זה ראה אור במקור באתר של עמר דנק]
המאמר עודכן ב- 21 לנובמבר 2020
המחבר (ראו תמונה משמאל), סא"ל במיל' עמר דנק, עשה את שירותו הצבאי בחיל האוויר ובחטיבה האסטרטגית באג"ת. הוא מהנדס מערכות מידע, מוסמך ביחסים בין לאומיים מטעם אוניברסיטת חיפה. מרתוניסט...
* * *
המושג חדשות מזויפות (Fake News) מתאר פריטי מידע, שנראים כמו דיווחים עיתונאיים, אך נועדו להתל בציבור ובכלי התקשורת ולהזין אותם בדיס אינפורמציה. הם יכולים להגיע דרך התקשורת המסורתית או באמצעות מדיה חברתית.
לחלופין, 'נשתלות' לעתים חדשות מזויפות בתקשורת גם בשל בורות של כתבים, שמייחסים לנשוא התייחסותם דברים הנובעים ממשאלות לב ומתקוות שווא.
[להרחבה בנושא 'חדשות מזויפות – Fake News', לחצו כאן]
למה אנשים מאמינים לחדשות מזויפות?
הדיון האקדמי, בסוגיה זו, נחלק לשני מחנות מרכזיים:
- רציונליזציה – דעתנו הפוליטית, היא שגורמת לנו לתפוס חדשות מזויפות באופן הגיוני, כאשר הן תומכות בתפיסה הפוליטית שלנו.
- עצלות מחשבתית – אנחנו נכשלים לזהות חדשות מזויפות מתוך עצלות מחשבתית, ונטייה שלא להתאמץ לחשוב.
התפיסה הרציונלית
התפיסה מבוססת על מערך תאורטי רחב, שטוען שאנחנו מנצלים את המשאבים האינטלקטואלים שלנו, כדי להסביר מדוע דברים שמתאימים לתפיסה הפוליטית שלנו נכונים (ולא בוחנים האם דברים באמת נכונים). הרחבה בסוגיה זו ניתן למצוא במאמרי: "הטיית האישור – למה עובדות לא משנות את דעתנו".
[למאמרו של עמר דנק: 'הטיית האישור – למה עובדות לא משנות את דעתנו', לחצו כאן]
כך למשל, מחקר שבדק את התפיסה הרציונלית, בנוגע לסוגיית ההתחממות הגלובלית, מצא שככל שאנשים אנליטיים יותר, הוא משפיע עליהם יותר. מחקר שנערך בקרב דמוקרטים בארצות הברית מצא כי ככל שאתה אנליטי יותר, כך גדל הסיכוי שתצדיק חדשות מזויפות בנוגע להתחממות הגלובלית.[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]
עצלות מחשבתית
מנגד, מחקרים מעולם הפסיכולוגיה הקוגניטיבית מצאו, שדווקא אנשים רציונליים -שחושבים בצורה אנליטית יותר מאחרים - מאמינים פחות בתיאוריות קונספירציה; ומתרשמים פחות ממשפטים "פלצניים" חסרי משמעות. ההסבר העיקרי לכך, הוא שאנשים אלו פחות עצלים מבחינה קוגניטיבית ונוטים יותר לבדוק נכונות של דברים.
אחד המחקרים הביא ציטוטים מהרשתות החברתיות - חלקם נכונים וחלקם שקריים - ונבדק, האם אנשים פועלים בעקבות תחושות הבטן שלהם, או שהם מנסים לנמק (לעשות רציונליזציה). נמצא שאנשים שמנמקים, מצליחים לזהות טוב יותר אמת משקר.
* * *
כנראה שהאמת מצויה בשילוב של שתי הגישות!
Pingback: התודעה והניסיונות להשפיע עליה באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: התודעה – והניסיונות להשפיע עליה – באתר ייצור ידע | ייצור ידע