תקציר: מלחמת התשה מתאפיינת בעימות ממושך, בו שני הצדדים מנסים להתיש זה את זה ללא הכרעה צבאית ברורה או התקדמות טריטוריאלית משמעותית. מלחמות אלו מאופיינות בתהליכים ארוכים של שחיקה הדדית והתשה מתמשכת, ומנצח בהן זה שמצליח להתיש את אויבו יותר. מבין מלחמות ישראל, ישנן כמה מלחמות שיכולות להתאים לתיאור הזה, כולל מלחמת שומר חומות... ריכזנו עבורכם את כל המאמרים שהופיעו באתר 'ייצור ידע', אודות המלחמה ההיא והשלכותיה, על פי הכותבים (בסדר הא"ב). קריאה מועילה.
עודכן ב- 22 בספטמבר 2024
מלחמת התשה מתאפיינת בעימות ממושך, בו שני הצדדים מנסים להתיש זה את זה ללא הכרעה צבאית ברורה או התקדמות טריטוריאלית משמעותית. מלחמות אלו מאופיינות בתהליכים ארוכים של שחיקה הדדית והתשה מתמשכת, ומנצח בהן זה שמצליח להתיש את אויבו יותר.
מבין מלחמות ישראל, ישנן כמה מלחמות שיכולות להתאים לתיאור זה:
- מלחמת ההתשה (1967-1970) - זו המלחמה המובהקת ביותר שנקראת בשם זה, התרחשה לאחר מלחמת ששת הימים לאורך תעלת סואץ, גבול ירדן וגבול לבנון. מצרים, בעזרת מדינות ערביות אחרות, ניסתה לשחוק את העמידה הישראלית בעזרת הפגזות ותקיפות אוויריות מתמשכות. ישראל השיבה במבצעים מיוחדים ותקיפות אוויריות כבדות, תוך שמירה על הגבול שנכבש במלחמת ששת הימים.
- המלחמה על רצועת הביטחון בדרום לבנון (1985-2000) - גם תקופה זו מאופיינת בהתשה מתמשכת של כוחות צה"ל מול ארגוני טרור כמו חזבאללה, שניהלו מלחמת גרילה והתשה. צה"ל פעל באזור רצועת הביטחון בדרום לבנון, כשהמטרה המרכזית הייתה להגן על יישובי הצפון תוך בלימת פעילות טרור. הלחימה הסתיימה בנסיגה החד-צדדית של ישראל מלבנון בשנת 2000.
- האינתיפאדה הראשונה והשנייה (1987-1993, 2000-2005) - אף שהן לא מוגדרות מלחמות באופן מסורתי, שתי האינתיפאדות התאפיינו בעימותים ממושכים בין ישראל לפלסטינים, עם מאפיינים של התשה. האינתיפאדה הראשונה כללה הפגנות, הפרות סדר וטרור, בעוד שהשנייה התאפיינה בפיגועים רבים, כולל פיגועי התאבדות וטרור קשה בתוך ישראל. בשני המקרים, הלחימה הייתה מתישה ללא הכרעה ברורה.
- העימותים בדרום מול חמאס (מבצעי עופרת יצוקה, צוק איתן ושומר החומות) - העימותים החוזרים ונשנים בדרום ישראל עם חמאס וארגוני טרור אחרים בעזה כוללים חילופי אש, ירי רקטות ותקיפות אוויריות, שמתנהלים לסירוגין לאורך השנים. אף שאין מדובר במלחמה במובן המסורתי של המילה, ההתשה ההדדית בולטת כאן במיוחד.
- מלחמת חרבות ברזל הוגדרה מלכתחילה ע"י האיראנים כמלחמת התשה של עשר שנים בזירות רבות ככל האפשר, שבמהלכן תקרוס ישראל לתוך עצמה. היא מתקיימת בצפון כמלחמת התשה מתחילתה, באוקטובר 2023. בדרום, היא התפתחה למלחמת התשה לאחר שצה"ל הפסיק את תנופת ההתקפה.
ריכזנו עבורכם את כל המאמרים שהופיעו באתר 'ייצור ידע', אודות המלחמה ההיא והשלכותיה, על פי הכותבים (בסדר הא"ב). קריאה מועילה:
לכל מאמרי יום העיון על ההתשה: 'אסטרטגיית ההתשה בעימות מוגבל – בחירה או כורח' (לחצו כאן)
עמר דנק
.
.
.
אמציה חן
- אמציה חן: הבגידה בלוחמי קו הדם. 52 שנים לפרוץ מלחמת ההתשה;
- אמציה חן: להפוך את ערפל המלחמה, לבן ברית;
- אמציה חן: פאטה מורגנה.
.
פנחס יחזקאלי
- פנחס יחזקאלי: מלחמת ההתשה: טיפשות אסטרטגית ועשיית יתר;
- פנחס יחזקאלי: רקוויאם למעמד הקצונה הבכירה בישראל.
.
.
.
.
אלעד רזניק
.
.
.
.
דב תמרי
.
.
.
.
מלחמת התשה זה כמו להוריד פלסטר מעל פצע. זה לוקח הרבה יותר זמן, וזה כואב הרבה יותר!
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
Pingback: גרשון הכהן: המלחמה האחרונה במבט השוואתי למלחמת יום כיפור | ייצור ידע
Pingback: גרשון הכהן: המערכה בצפון, אסטרטגיות בין סדר לכאוס | ייצור ידע
Pingback: דב תמרי: אחרי 50 שנים. מלחמת ההתשה, זיכרון מעורפל | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: יצא המרצע מן השק בנוגע לסיוע האמריקני | ייצור ידע