פנחס יחזקאלי: מלחמת התשה באתר 'ייצור ידע'

תקציר: מלחמת התשה מתאפיינת בעימות ממושך, בו שני הצדדים מנסים להתיש זה את זה ללא הכרעה צבאית ברורה או התקדמות טריטוריאלית משמעותית. מלחמות אלו מאופיינות בתהליכים ארוכים של שחיקה הדדית והתשה מתמשכת, ומנצח בהן זה שמצליח להתיש את אויבו יותר. מבין מלחמות ישראל, ישנן כמה מלחמות שיכולות להתאים לתיאור הזה, כולל מלחמת שומר חומות... ריכזנו עבורכם את כל המאמרים שהופיעו באתר 'ייצור ידע', אודות המלחמה ההיא והשלכותיה, על פי הכותבים (בסדר הא"ב). קריאה מועילה.

[התמונה היא צילום מסך מסרטון היו-טיוב: 'מלחמת ההתשה']
[התמונה היא צילום מסך מסרטון היו-טיוב: 'מלחמת ההתשה']

מלחמת התשה מתאפיינת בעימות ממושך, בו שני הצדדים מנסים להתיש זה את זה ללא הכרעה צבאית ברורה או התקדמות טריטוריאלית משמעותית. מלחמות אלו מאופיינות בתהליכים ארוכים של שחיקה הדדית והתשה מתמשכת, ומנצח בהן זה שמצליח להתיש את אויבו יותר.

מבין מלחמות ישראל, ישנן כמה מלחמות שיכולות להתאים לתיאור זה:

  1. מלחמת ההתשה (1967-1970) - זו המלחמה המובהקת ביותר שנקראת בשם זה, התרחשה לאחר מלחמת ששת הימים לאורך תעלת סואץ, גבול ירדן וגבול לבנון. מצרים, בעזרת מדינות ערביות אחרות, ניסתה לשחוק את העמידה הישראלית בעזרת הפגזות ותקיפות אוויריות מתמשכות. ישראל השיבה במבצעים מיוחדים ותקיפות אוויריות כבדות, תוך שמירה על הגבול שנכבש במלחמת ששת הימים.
  2. המלחמה על רצועת הביטחון בדרום לבנון (1985-2000) - גם תקופה זו מאופיינת בהתשה מתמשכת של כוחות צה"ל מול ארגוני טרור כמו חזבאללה, שניהלו מלחמת גרילה והתשה. צה"ל פעל באזור רצועת הביטחון בדרום לבנון, כשהמטרה המרכזית הייתה להגן על יישובי הצפון תוך בלימת פעילות טרור. הלחימה הסתיימה בנסיגה החד-צדדית של ישראל מלבנון בשנת 2000.
  3. האינתיפאדה הראשונה והשנייה (1987-1993, 2000-2005) - אף שהן לא מוגדרות מלחמות באופן מסורתי, שתי האינתיפאדות התאפיינו בעימותים ממושכים בין ישראל לפלסטינים, עם מאפיינים של התשה. האינתיפאדה הראשונה כללה הפגנות, הפרות סדר וטרור, בעוד שהשנייה התאפיינה בפיגועים רבים, כולל פיגועי התאבדות וטרור קשה בתוך ישראל. בשני המקרים, הלחימה הייתה מתישה ללא הכרעה ברורה.
  4. העימותים בדרום מול חמאס (מבצעי עופרת יצוקה, צוק איתן ושומר החומות) - העימותים החוזרים ונשנים בדרום ישראל עם חמאס וארגוני טרור אחרים בעזה כוללים חילופי אש, ירי רקטות ותקיפות אוויריות, שמתנהלים לסירוגין לאורך השנים. אף שאין מדובר במלחמה במובן המסורתי של המילה, ההתשה ההדדית בולטת כאן במיוחד.
  5. מלחמת חרבות ברזל הוגדרה מלכתחילה ע"י האיראנים כמלחמת התשה של עשר שנים בזירות רבות ככל האפשר, שבמהלכן תקרוס ישראל לתוך עצמה. היא מתקיימת בצפון כמלחמת התשה מתחילתה, באוקטובר 2023. בדרום, היא התפתחה למלחמת התשה לאחר שצה"ל הפסיק את תנופת ההתקפה.

ריכזנו עבורכם את כל המאמרים שהופיעו באתר 'ייצור ידע', אודות המלחמה ההיא והשלכותיה, על פי הכותבים (בסדר הא"ב). קריאה מועילה:

לכל מאמרי יום העיון על ההתשה: 'אסטרטגיית ההתשה בעימות מוגבל – בחירה או כורח' (לחצו כאן)

עמר דנק

המחבר (ראו תמונה משמאל), סא"ל במיל' עמר דנק, עשה את שירותו הצבאי בחיל האוויר ובחטיבה האסטרטגית באג"ת. הוא מהנדס מערכות מידע, מוסמך ביחסים בין לאומיים מטעם אוניברסיטת חיפה. מרתוניסט...

.

.

.

אמציה חן

תת אלוף אמציה חן (פצי) היה מפקד אוגדה. לאחר שחרורו ב- 1991, מונה במילואים כאחראי על הפקת לקחים בצה"ל.

.

פנחס יחזקאלי

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

.

.

.

.

אלעד רזניק

'הגמל הלועס' הוא תמונת העט של אלעד רזניק

.

.

.

.

דב תמרי

תת אלוף במילואים, ד"ר דב (דוביק) תמרי (ראו תמונה משמאל) הוא ממפקדי סיירת מטכ"ל וקצין המודיעין הראשי הראשון בצה"ל. בעל עיטור העוז ושני צל"שי הרמטכ"ל. שימש בעבר כעמית מחקר במרכז יפה למחקרים אסטרטגיים שבאוניברסיטת תל אביב, וכחבר יועץ במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי. עמד בראש המכון לחקר תורת המערכה בצה"ל והרצה בתוכנית ללימודי ביטחון שלאוניברסיטת תל אביב. כיום הוא ראש התכנית ללימודי חברה, ביטחון והגנת העורף במכללת בית ברל.

.

.

.

.

מלחמת התשה זה כמו להוריד פלסטר מעל פצע. זה לוקח הרבה יותר זמן, וזה כואב הרבה יותר!

[בתמונה: מלחמת התשה זה כמו להוריד פלסטר מעל פצע. זה לוקח הרבה יותר זמן, וזה כואב הרבה יותר! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית ideogram]
[בתמונה: מלחמת התשה זה כמו להוריד פלסטר מעל פצע. זה לוקח הרבה יותר זמן, וזה כואב הרבה יותר! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית ideogram]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

מקורות והעשרה