[מאמר זה ראה אור במקור באתר של עמר דנק]
המחבר (ראו תמונה משמאל), סא"ל במיל' עמר דנק, עשה את שירותו הצבאי בחיל האוויר ובחטיבה האסטרטגית באג"ת. הוא מהנדס מערכות מידע, מוסמך ביחסים בין לאומיים מטעם אוניברסיטת חיפה. מרתוניסט...
* * *
בספטמבר 2018, הופל בחופי סוריה אליושין רוסי ע"י הסורים בעצמם. הנפילה חוללה משבר יזום שהביא למציאות חדשה במערכת הלחצים בסוריה.
כזכור, עד אז ישראל תקפה (לדברי הרמטכ"ל אייזנקוט) עשרות רבות של פעמים בסוריה. מאז נפילת האליושין תקפנו מספר חד ספרתי של תקיפות. מאז שישראל חזרה לתקוף בסוריה בדצמבר 2018 (או ינואר תלוי את מי שואלים) נראה שכל הצדדים מסכימים על הסדר החדש: הרוסים מוכנים שישראל תתקוף במשורה; ישראל תוקפת איראנים, ומצהירה שלא תאפשר לאיראן להתבסס בסוריה.בראייתי, כולם מחכים לשלב הבא. ישראל מקבלת את העובדה שלא תחזור לתקוף בהיקפים רחבים; אחרת, תיווצר הסלמה בה אינה רוצה. הנה הברכה של פוטין לאסאד לרגל 75 שנות יחסים דיפלומטיים בין המדינות:
בפעם הקודמת, אחרי פרשת האליושין, הרוסים שלחו במהירות סוללת 400-S, כדי להבהיר שחוקי המשחק השתנו. בזמן שחלף מאז, הסוללה נותרה בידיים רוסיות, לדברי הרוסים. קרי, הרוסים מודעים לעצבנות של ישראל מהסוללה; ולכן, מבטיחים שלא נתקוף.
עושה רושם, שגם הרוסים מבינים שאם דוחקים את ישראל לפינה, היא עלולה לנשוך; ואין להם כוונה להגיע למצב הזה. הם מעדיפים לבשל אותנו לאט - כמו שמבשלים צפרדע - כמו שהם עושים, כמעט 4 שנים.
[בתמונה משמאל: לבשל את הצפרדע בסיר, לאט לאט... תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי Giles Watson לאתר flickr] לאחרונה פרסם עמוס הראל שהרוסים מתכננים לשלוח לכאן סוללות 300-S נוספות. קרי, הדרך הרוסית בדרך להחזרת הריבונות הסורית עוברת במעטפת הגנה אווירית. זה כמובן יביא את ישראל לנקודת רתיחה, כיוון שיש לכך השלכות על חופש הפעולה של ישראל. הבחירות בישראל מאפשרות הזדמנות מצוינת לרוסים למהלך החדש שלהם. היכולת של ממשלה (לא נבחרת) לבצע מהלך בעל סיכון משמעותי להסלמה בזירה הצפונית קטן משמעותית בתקופה הקרובה. כדי להשלים את ההשלמה עם הנוכחות האיראנית בסוריה, התקיים לאחרונה, תדריך של הנשיא טראמפ עם מזכיר המדינה פומפיאו, במהלכו חזר טראמפ על כוונתו לסגת מסוריה בהקדם. האם זה יהיה אחד מהמהלכים בקמפיין הבחירות שלו? נראה סביר בהחלט. לא רק שטראמפ דיבר על כוונתו לסגת מסוריה, הוא ציין במפורש שהסוגיה האיראנית בסוריה מסובכת והיא תהיה עניינה של סוריה. לעומת זאת בתימן הוא ציין במפורש, שבכוונתו לדרוש יציאה איראנית מתימן. זה למרות שנוכחות איראנית בתימן קטנה משמעותית מזו בסוריה. החות'ים אמנם מקבלים נשק מהאיראנים אבל הם נלחמים בעבור עצמם. לעומת זאת בסוריה, האיראנים הם אלו שהבטיחו את שרידותו של אסד, בחסות אווירית ומדינית רוסית. להערכתי, השקט בזירה הצפונית הוא המתנה לשלב הבא. הרוסים הם אלו שייזמו אותו ברגע המתאים.