[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי geralt לאתר Pixabay]
[לאסופת המאמרים בנושא המלחמה הבאה, לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים
* * *
מספרים לנו שהאמריקאים, בשנים האחרונות, עובדים חזק על לייזר רב עוצמה.
נכון, הם משקיעים בפיתוח הזה מאות מליוני דולר בשנה.
אז, האם בקרוב יהיה פתרון אמריקאי לכל הבעיות, בעיקר זו של האיום הרקטי הכבד על מדינת ישראל מדרום ובעיקר זה שמצפון?
נרכוש מארה"ב תותחי לייזר, שיירטו ביעילות ובעלות נמוכה מאוד ביחס לעלויות טילי היירוט היקרים והלא יעילים את מרבית הרקטות והטילים שלא רק שעדיין "לא החלידו במחסנים", בעיקר את הרקטות הכבדות (ראש קרב של 600 ק"ג) ארוכות הטווח והמסוכנות ביותר, מסוג הזלזל, רקטות שנמצאות בימים אלה ובאדיבות איראן בתהליך של שדרוג שמגביר את עוצמתם פי 10?
התשובה היא, שליירט - באמצעות לייזר חשמלי אמריקאי, או אחר- רקטה "טיפשה" שנפלה פעם ב "שטחים פתוחים"; שודרגה לטיל מדויק, עד למטרת נקודה מוגדרת; והפכה לטיל קטלני מאוד - היא תקווה, שאין לה בסיס במציאות!
מדוע?
כי האמריקאים משקיעים בלייזר שמתאים לצורכיהם; ואלה, אחרים מהצרכים של מדינת ישראל.
כידוע אין מי שברצינות מאיים על ניו יורק או על לוס אנגלס. לכן, הלייזר שהם מנסים לפתח - ועדיין למרות ההשקעה האדירה ורבת השנים הם לא מצליחים לפתח - הלייזר הזה לא מיועד להגן על הערים הכפרים והתושבים והמתקנים החיוניים שלהם.
לאמור, הלייזר האמריקאי שבפיתוחו מושקעים משאבים רבים מיועד למטרה אחרת: הוא מיועד להגן על מטוסי הקרב של ארה"ב מפני טילי האוויר אוויר והקרקע אוויר הרוסים והסינים.
אלה הם כעת טילים מהירים מאוד, שהטווח שלהם מגיע כעת ל כ 400 ק"מ; והם מיועדים ליירט את המטוס התוקף, עוד בטרם זה הצליח להגיע ליכולת להפציץ את המטרה.
צריך לדעת, כי העליונות הצבאית של ארה"ב בעולם מבוססת על עוצמה אווירית אדירה ביחס לכל מדינה אחרת. ברשותם אלפי מטוסי קרב משוכללים מסוגים שונים. המטוסים פזורים בעשרות בסיסים ברחבי תבל ובנושאות המטוסים, שמקרבות את העוצמה האווירית ליעדים אותם רוצים לתקוף.
הדרישה המבצעית של הפנטגון היא לתותח לייזר מוצק (חשמלי), בעוצמה של 150 ק"ו שיותקן מתחת למטוס. תותח הלייזר חייב להיות מכשיר קל משקל (עד 750 ק"ג); ואת האנרגיה שנדרשת להפעלתו, יקבל ממנוע המטוס (לא פשוט אבל אפשרי).
בשלב זה, האמריקאים לא מצליחים לייצר לייזר יעיל שעוצמתו עולה על 60 ק"ו. אבל, גם אם נניח שעד שנת 2023 הם יצליחו (כלל לא בטוח), הלייזר האמריקאי בעוצמה הזו לא יוכל ליירט מהקרקע רקטות וטילים כבדים, בגלל מהירותם וקשיחותם.
רקטות קלות שהם האיום המשני בחשיבותו. ניתן יהיה ליירט באמצעותו רק עד טווח של כ 3 ק"מ בלבד.
אז שוב נשארנו לבד ועלינו לפתור את הבעיה של הגנת העורף בעצמנו!
[תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי Erik Berndt לאתר flickr]
מסקנה
כדי ליירט מהקרקע רקטות כבדות וטילים שהם הם האיום הגדול על הביטחון בעורף אנחנו חייבים תותח לייזר שהספקו 1000 ק"ו, לא פחות. הוא חייב להיות לייזר ששיעור הפסד האנרגיה שלו לא עולה על 30 אחוז לק"מ מרחק בגובה הקרקע כך שמספיק אנרגיה תגיע לטיל המהיר ותיירט אותו בטרם זה יתנפץ על המטרה; כך שטווח היירוט היעיל של הלייזר רב העוצמה חייב להיות עדיין כ 10 עד 15 ק"מ.
יש בעולם רק לייזר אחד כזה שכבר פותח: לייזר כימי מסוג הסקייגרד. הלייזרים האחרים החשמליים לא יצליחו להגן על מרכזי האוכלוסייה והמתקנים החיוניים לא כאן ולא בכל מקום אחר בעולם. הם מיועדים בוורסיה הקרקעית שלהם להגן על מטרות נקודה נגד מזל"טים מתאבדים.
כאן זה מתחיל וכאן זה נגמר.
ההספק של הלייזרים החשמליים נמוך מאוד ביחס לליזר הכימי; והפסדי האנרגיה שלהם גבוהים מאוד ביחס ללייזר הכימי, כ- 50 אחוז לק"מ טווח.
ליירט באמצעות לייזר חשמלי טילים כבדים ארוכי טווח ומדויקים? דומה הדבר למי שמנסה להפיל מטוס אף 16 שטס גבוה בשמים באמצעות רובה אם 16.
מגוחך.
אתם חייבים לדעת כי ההשקעה בתחום הזה היא בזבוז נטו של כספי הציבור ולא תפתור את בעיית האיום הביטחוני הגדול מכולם: מתקפה נרחבת של רקטות כבדות וטילים על מדינת ישראל!
מדוע אם כך ישראל לא מקדישה לפתוח לייזר? מדוע היא לא רוכשת את הסקיגארד? האם יהיה ניתן להשתמש במטוסים עם לייזר שיקדמו את הטילים הכבדים?