[לאסופת המאמרים בנושא המלחמה הבאה, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על 'קונספציה', לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים
* * *
הקונספציה של העשור האחרון - זו שהאלוף בדימוס יצחק בריק מדבר עליה ופועל לזניחתה - הייתה והנה:
1, נקצץ ונזניח את צבא היבשה בכמות, בכשירות וגם באימונים, כי אין יותר מדינות ערב שמאיימות עלינו במלחמה של קרבות בין צבאות גדולים, מלחמה שכוללת קרבות בין אוגדות טנקים ומאות מטוסי קרב.
2, עם מצרים וירדן יש שלום (להערכתי בערבון מוגבל, ואם נתפס כחלשים, אזי השלום יתבטל!) וסוריה עדיין חלשה ומרוסקת, ובמלחמת אזרחים.
3, לכן, אנחנו נוכל "להסתדר" רק עם חיל אוויר חזק ויחידות הקומנדו. לא צריך צבא יבשה!
[להרחבת המושג: 'קונספציה', לחצו כאן] [למאמרו של האלוף יצחק בריק: 'הקונספציה של אז ושל היום...', לחצו כאן']
בנוסף הייתה ומתקיימת עדיין קונספציה מטומטמת נוספת!
שמה "תורת השטחים הפתוחים" והיא זו שעומדת בבסיס תורת היירוט של הרקטות - שאנחנו מותקפים בהם מעת לעת - ואם וכאשר תהיה מלחמה גדולה בצפון, נותקף באלפי רקטות וטילים ליום, חלקם יהיו כבדים. חלקם גם מדויקים.
לאמור: נכון שלארגוני הטרור יש רקטות רבות ומעט טילים; אבל, העורף שלנו, סביר שלא יפגע קשות מהרקטות ומהטילים כי סביר שמספרם של אלה שישוגרו יהיה קטן יחסית וגם כי מרביתם - סביר שכ- 80 אחוז מהם - יפגעו ב "שטחים פתוחים".
- כך אם הציבור ישמע להנחיות פיקוד העורף לשהות במרחב המוגן אזי לא יפגעו אנשים רבים ולא ייגרם הרס גדול.
- כך גם לא נאלץ לבזבז הרבה טילי יירוט יקרים מאחר וננסה ליירט רק כ 20 אחוז מהאיומים שצפוי שיפגעו באזור מאוכלס.
נשמע יופי... רק שהיה חייב להיות ברור, לכל בר דעת, כבר אז לפני כ- 15 שנים כי:
- במהלך השנים הדיוק של הרקטות ישופר, בדיוק כפי שקרה ב- 40 השנים האחרונות בפצצות של חיל האוויר, שהפכו מפצצות ברזל פשוטות, לפצצות חכמות, שפוגעות ממרחק רב בדיוק במטרה.
- היה ברור כבר אז, שאיראן פועלת בכל כוחה כדי לפתח ולייצר רקטות וטילים בכמויות גדולות ובאיכויות טובות; ולצייד בהם את החיזבאללה והחמאס; ואת שאר ארגוני הטרור, הסרים למרותה.
- היה צריך להיות ברור, לכל בר דעת, שהמלחמה בסוריה תסתיים לבסוף; ביחוד לאחר התחלת המעורבות הרוסית שניפצה את כוחם של המורדים.
להערכתי, מי שניצח את השכל הישר ויצר את הקונספציה הם האינטרסים הצרים והארגוניים:
- האוצר בתמיכת ראשי הממשלה רצה לקצץ את תקציב הביטחון אז "כיסחו" ובגדול את צבא היבשה.
- התעשיות הביטחוניות - כאן כמו בארה"ב - רצו לפתח ולייצר "צינורות מעופפים"; וכך, לעשות רווחים גדולים ותעסוקה.
לכן, החליטו מי שהחליטו כי אין לנו צורך ביירוט באמצעות לייזר... יירוט שהיה פותר את הבעיה הכרונית של המחסור במיירטים, שמתכלים מהר מאוד הרבה יותר מהר מהטילים שתוקפים. יירוט שהיה פוטר את בעיית העלות הכלכלית האדירה של המיירטים שהתכלו; שייקח שנים לחדש את המלאי; וגם היה משיג איכות יירוט עדיפה, ובגדול.
זאת, למרות שהלייזר הכימי רב העוצמה שתוכנן להתמודד עם הבעיה הזאת, השלים את פיתוחו בארה"ב, ובשיתוף ישראל; וגם הוכיח הצלחה גדולה במבחני הניסוי.
בשנים האחרונות - כעת ובעתיד, ועד שלא יהיה לנו מענה - אנחנו מצויים תחת איום חמור ביותר. איום על העורף והמתקנים החיוניים בהרס וחורבן חסרי תקדים; אם רק נעז ונפעל בעוצמה נגד איראן והחיזבאללה. זה המצב שייווצר, גם אם נעז ונפעל נגד החמאס, שעוצמתו זניחה יחסית לזו של החיזבאללה.
מתווסף לכל זאת גם האיום, מבחינת יכולת צבא המתקפה שלנו, לסכל את יכולות האויב, באמצעות כיבוש של האזורים מהם ישגרו לכאן אלפי רקטות וטילים ליום.
חייבים להתעשת!
- לחזור ללייזר הכימי רב העוצמה, כי הפתרון של טילי יירוט יקרים, בהגדרה - לא כאן ולא בעולם - אינו הפתרון היעיל נגד כמויות גדולות וטילים מדויקים.
- ובמקביל יש לשקם את צבא היבשה כמותית ואיכותית ולהחזיר לו את היכולות שאבדו לו!
איתך במאמץ הזה