[בתמונה: בנג'מין וסט, יהושע חוצה את הירדן עם ארון הברית, שמן על עץ, 1800. התמונה היא נחלת הכלל]
עודכן ב- 26 בספטמבר 2024
אבי הראל הוא בעל תואר שלישי בפילוסופיה והיסטוריה יהודית, שירת בצה"ל מג"ב ומשטרת ישראל שלושה עשורים, בתפקידי פיקוד שונים. בתפקידו האחרון היה ההיסטוריון של משטרת ישראל. פרסם ארבעה ספרים ועשרות מאמרים בתחומי עיסוקו.
* * *
פָּרָשַׁת וַיֵּלֶךְ, הפרשה התשיעית בספר דברים, מתמקדת בהעברת הנהגת העם ממשה רבנו ליהושע בן נון. בתחילה מודיע משה לעם שיהושע הוא המועמד להחליפו, ולאחר מכן משה מעודד את העם לקראת האתגרים העומדים לפניהם בכיבוש ארץ כנען, ומחזק את ידי מחליפו בתפקיד. במאמרים קודמים דנו, מדוע זכה יהושע בתפקיד, וכיצד זה נעשה [1]. הפעם נדון בדמותו האישית של מחליפו של משה.
יהושע מופיע במקרא כמשרתו של משה. הוא נמצא עם משה בעלייתו של זה האחרון להר סיני: "וַיָּקָם מֹשֶׁה, וִיהוֹשֻׁעַ מְשָׁרְתוֹ; וַיַּעַל מֹשֶׁה, אֶל-הַר הָאֱלֹהִים" [2] ובירידתו משם:" וַיִּשְׁמַע יְהוֹשֻׁעַ אֶת-קוֹל הָעָם, בְּרֵעֹה; וַיֹּאמֶר, אֶל-מֹשֶׁה, קוֹל מִלְחָמָה, בַּמַּחֲנֶה" [3], ונמצא עמו באוהל מועד: " וְדִבֶּר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה פָּנִים אֶל-פָּנִים, כַּאֲשֶׁר יְדַבֵּר אִישׁ אֶל-רֵעֵהוּ; וְשָׁב, אֶל-הַמַּחֲנֶה, וּמְשָׁרְתוֹ יְהוֹשֻׁעַ בִּן-נוּן נַעַר, לֹא יָמִישׁ מִתּוֹךְ הָאֹהֶל" [4]. גם בפתיח לספר יהושע, הוא מכונה כמשרתו של משה:" וַיְהִי, אַחֲרֵי מוֹת מֹשֶׁה--עֶבֶד יְהוָה; וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ בִּן-נוּן, מְשָׁרֵת מֹשֶׁה לֵאמֹר" [5].
[בתמונה: העברת המנהיגות ממשה ליהושע בן נון. המקור: Contributed by YoMinistry, free bible images]
יהושע מוזכר לראשונה במקרא במלחמת עמלק, מלחמתם הראשונה של בני ישראל לאחר צאתם מארץ מצרים, שם הוא משמש כראש צבא העם: "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ בְּחַר-לָנוּ אֲנָשִׁים, וְצֵא הִלָּחֵם בַּעֲמָלֵק; מָחָר, אָנֹכִי נִצָּב עַל-רֹאשׁ הַגִּבְעָה, וּמַטֵּה הָאֱלֹהִים, בְּיָדִי. ַיַּעַשׂ יְהוֹשֻׁעַ, כַּאֲשֶׁר אָמַר-לוֹ מֹשֶׁה--לְהִלָּחֵם, בַּעֲמָלֵק; וּמֹשֶׁה אַהֲרֹן וְחוּר, עָלוּ רֹאשׁ הַגִּבְעָה ; וַיַּחֲלֹשׁ יְהוֹשֻׁעַ אֶת-עֲמָלֵק וְאֶת-עַמּוֹ, לְפִי-חָרֶב" [6]. התפקיד כמצביא העם הינו רמז מקדים והכנה לתפקידו העתידי לתפקידו ככובש ארץ כנען.
יהושע נמנה גם על תריסר המרגלים ששלח משה לארץ כנען, קודם כיבושה:" אֵלֶּה שְׁמוֹת הָאֲנָשִׁים, אֲשֶׁר-שָׁלַח מֹשֶׁה לָתוּר אֶת-הָאָרֶץ; וַיִּקְרָא מֹשֶׁה לְהוֹשֵׁעַ בִּן-נוּן, יְהוֹשֻׁעַ" [7], ובניגוד לחבריו, יחד עם כלב בן יפונה, אינו מוציא את דיבת הארץ רעה, לפיכך הוא יכול היה להיכנס לארץ כנען ולהנחילה לבני ישראל.
יהושע אינו מתואר כנביא באופן מפורש, פרט לספר בן סירא [8]:" משרת משה בנבואה" [9], ולדבריו של יוסף בן מתתיהו: "ומשה זקן ומינה את יהושע להיות ממלא מקומו בענייני נבואה" [10], למרות כל זאת, הריהו כנביא לכל דבר ועניין. כך למשל שר צבא ה' נגלה אליו: "וַיְהִי, בִּהְיוֹת יְהוֹשֻׁעַ בִּירִיחוֹ, וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא, וְהִנֵּה-אִישׁ עֹמֵד לְנֶגְדּוֹ וְחַרְבּוֹ שְׁלוּפָה בְּיָדוֹ; וַיֵּלֶךְ יְהוֹשֻׁעַ אֵלָיו וַיֹּאמֶר לוֹ, הֲלָנוּ אַתָּה אִם- לְצָרֵינוּ. וַיֹּאמֶר לֹא, כִּי אֲנִי שַׂר-צְבָא-יְהוָה--עַתָּה בָאתִי; וַיִּפֹּל יְהוֹשֻׁעַ אֶל-פָּנָיו אַרְצָה, וַיִּשְׁתָּחוּ, וַיֹּאמֶר לוֹ, מָה אֲדֹנִי מְדַבֵּר אֶל-עַבְדּוֹ. וַיֹּאמֶר שַׂר-צְבָא יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ, שַׁל-נַעַלְךָ מֵעַל רַגְלֶךָ, כִּי הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַתָּה עֹמֵד עָלָיו, קֹדֶשׁ הוּא; וַיַּעַשׂ יְהוֹשֻׁעַ, כֵּן"[11], ופעמים רבות בספר יהושע, פונה אליו האל ישירות, כגון:" וַיֹּאמֶר יְהוָה, אֶל-יְהוֹשֻׁעַ, הַיּוֹם הַזֶּה אָחֵל גַּדֶּלְךָ, בְּעֵינֵי כָּל-יִשְׂרָאֵל: אֲשֶׁר, יֵדְעוּן, כִּי כַּאֲשֶׁר הָיִיתִי עִם-מֹשֶׁה, אֶהְיֶה עִמָּךְ" [12], וכן :" וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ, אַל-תִּירָא וְאַל-תֵּחָת--קַח עִמְּךָ אֵת כָּל-עַם הַמִּלְחָמָה, וְקוּם עֲלֵה הָעָי" [13]. מנגד, יהושע גם מתבטא כנביא, ואומר את הנוסחה הנבואית המובהקת, כה אמר ה' [14].
יהושע אף מתפלל בעד העם לאחר כישלון המלחמה כנגד העי כדלקמן: "וַיֹּאמֶר יְהוֹשֻׁעַ אֲהָהּ אֲדֹנָי יְהוִה, לָמָה הֵעֲבַרְתָּ הַעֲבִיר אֶת-הָעָם הַזֶּה אֶת-הַיַּרְדֵּן, לָתֵת אֹתָנוּ בְּיַד הָאֱמֹרִי, לְהַאֲבִידֵנוּ; וְלוּ הוֹאַלְנוּ וַנֵּשֶׁב, בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן. בִּי, אֲדֹנָי: מָה אֹמַר--אַחֲרֵי אֲשֶׁר הָפַךְ יִשְׂרָאֵל עֹרֶף, לִפְנֵי אֹיְבָיו. וְיִשְׁמְעוּ הַכְּנַעֲנִי, וְכֹל יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ, וְנָסַבּוּ עָלֵינוּ, וְהִכְרִיתוּ אֶת-שְׁמֵנוּ מִן-הָאָרֶץ; וּמַה-תַּעֲשֵׂה, לְשִׁמְךָ הַגָּדוֹל" [15]. תפילה בעד העם, הינה תפקיד נבואי מובהק, כפי שאנו מוצאים רבות אצל משה במקרא:" וַיְחַל מֹשֶׁה, אֶת-פְּנֵי יְהוָה אֱלֹהָיו; וַיֹּאמֶר, לָמָה יְהוָה יֶחֱרֶה אַפְּךָ בְּעַמֶּךָ, אֲשֶׁר הוֹצֵאתָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם, בְּכֹחַ גָּדוֹל וּבְיָד חֲזָקָה. לָמָּה יֹאמְרוּ מִצְרַיִם לֵאמֹר, בְּרָעָה הוֹצִיאָם לַהֲרֹג אֹתָם בֶּהָרִים, וּלְכַלֹּתָם, מֵעַל פְּנֵי הָאֲדָמָה; שׁוּב מֵחֲרוֹן אַפֶּךָ, וְהִנָּחֵם עַל-הָרָעָה לְעַמֶּךָ. זְכֹר לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיִשְׂרָאֵל עֲבָדֶיךָ, אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתָּ לָהֶם בָּךְ, וַתְּדַבֵּר אֲלֵהֶם, אַרְבֶּה אֶת-זַרְעֲכֶם כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמָיִם; וְכָל-הָאָרֶץ הַזֹּאת אֲשֶׁר אָמַרְתִּי, אֶתֵּן לְזַרְעֲכֶם, וְנָחֲלוּ, לְעֹלָם. וַיִּנָּחֶם, יְהוָה, עַל-הָרָעָה, אֲשֶׁר דִּבֶּר לַעֲשׂוֹת לְעַמּוֹ" [16].
[בתמונה: משה במלחמת עמלק... המקור: Contributed by YoMinistry, free bible images]
ניתן לומר כי דמותו של יהושע, גזורה במידה רבה על פי קווי המתאר של משה [17]. כמו שמשה בקע את ים סוף, יהושע בקע את הירדן, מעשה שהותיר רושם בל ימחה בבני ישראל:" בַּיּוֹם הַהוּא, גִּדַּל יְהוָה אֶת-יְהוֹשֻׁעַ, בְּעֵינֵי, כָּל-יִשְׂרָאֵל; וַיִּרְאוּ אֹתוֹ, כַּאֲשֶׁר יָרְאוּ אֶת-מֹשֶׁה כָּל-יְמֵי חַיָּיו" [18].
גם בדברים של שר צבא ה' ליהושע, שהובאו לעיל, ניכרת הזיקה הברורה להתגלות האל אל משה, כדלקמן: "וַיֹּאמֶר שַׂר-צְבָא יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ, שַׁל-נַעַלְךָ מֵעַל רַגְלֶךָ, כִּי הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַתָּה עֹמֵד עָלָיו, קֹדֶשׁ הוּא; וַיַּעַשׂ יְהוֹשֻׁעַ, כֵּן" [19], מול הציווי אל משה:" וַיֹּאמֶר, אַל-תִּקְרַב הֲלֹם; שַׁל-נְעָלֶיךָ, מֵעַל רַגְלֶיךָ--כִּי הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַתָּה עוֹמֵד עָלָיו, אַדְמַת-קֹדֶשׁ הוּא" [20].
לעיתים, הדימוי של יהושע למשה נעשה דווקא על דרך הניגוד. בסיפור המרגלים ששלח יהושע ליריחו, מטיח המספר המקראי ביקורת על יהושע, על מעשהו המיותר: "וַתֹּאמֶר, אֶל-הָאֲנָשִׁים--יָדַעְתִּי, כִּי-נָתַן יְהוָה לָכֶם אֶת-הָאָרֶץ; וְכִי-נָפְלָה אֵימַתְכֶם עָלֵינוּ, וְכִי נָמֹגוּ כָּל-יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ מִפְּנֵיכֶם. כִּי שָׁמַעְנוּ, אֵת אֲשֶׁר-הוֹבִישׁ יְהוָה אֶת-מֵי יַם-סוּף מִפְּנֵיכֶם, בְּצֵאתְכֶם, מִמִּצְרָיִם; וַאֲשֶׁר עֲשִׂיתֶם לִשְׁנֵי מַלְכֵי הָאֱמֹרִי אֲשֶׁר בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן" [21]. המסר האמור שמרגלי יהושע מביאים, הינו ציטוט מדבריה של רחב, שאינם אלא ציטוט משירת הים של משה. יהושע אינו יודע לכאורה את המסר של שירת הים, שעה שרחב מיריחו כן יודעת.
כמו כן, פרק כ"ד ביהושע, מתעמת עם סיפור יציאת מצרים ומתן תורה בסיני, ומעמיד מסורת אלטרנטיבית, בה יהושע הוא נותן התורה לבני ישראל בעיר שכם [22].
[בתמונה: יהושע בן נון הופך למנהיג העם... המקור: Contributed by YoMinistry, free bible images]
אחרית דבר
פרשת וילך עוסקת בהרחבה במעבר השלטוני ממשה ליהושע. האחרון מתואר הן כמצביא והן כנביא, ואף כנותן התורה. ברור כי המספר המקראי מעצב את דמותו של יהושע בדמותו של משה, ולעיתים עושה זאת על דרך ההנגדה. כך או אחרת, יהושע נכנס לתפקידו, ומוביל את בני ישראל במסעם הצבאי בכיבוש ארץ כנען, והופך למנהיג הבלתי מעורר של העם כולו.
[לאוסף המאמרים על פרשת וילך, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
מקורות והעשרה
[1] אבי הראל, במה זכה יהושע להחליף את משה, ייצור ידע, יולי 2016; אבי הראל, מינוי יהושע למחליפו של משה, ייצור ידע, ספטמבר, 2018.
[2] שמות, פרק כ"ד, פסוק י"ג.
[3] שם, פרק ל"ב, פסוק י"ז.
[4] שם, פרק ל"ג, פסוק י"א.
[5] יהושע, פרק א', פסוק א'.
[6] שמות, פרק י"ז, פסוקים: ט' – י'.
[7] במדבר, פרק י"ג, פסוק ט"ז.
[8] ספר בן-סירא, או כפי שהוא נקרא לפעמים חכמת בן-סירא, נתחבר ע"י שמעון בן ישוע בן אליעזר בן סירא – חכם, סופר ומושל משלים. הוא חי בירושלים במאה השנייה לפסה"נ והיה בן דורו של שמעון בן יוחנן הכהן, הוא שמעון הצדיק. הספר לא נכלל עם כתבי הקודש. ראה - משה צבי סגל, ספר בן סירא השלם (על בסיס הקטעים מהגניזה הקהירית), מוסד ביאליק, ירושלים, תשי"ג.
[9] ספר בן סירא, פרק מ"ו, פסוק א'.
[10] יוסף בן מתתיהו, קדמוניות היהודים, ד', ז', ב.
[11] יהושע, פרק ה', פסוקים: י"ג – ט"ו.
[12] שם, פרק ג', פסוק ז'.
[13] שם, פרק ח', פסוק א'.
[14] שם, פרק ז', פסוק י"ג.
[15] שם, פרק ז', פסוקים: ז' – ט'.
[16] שמות, פרק ל"ב, פסוקים: י"א – י"ד.
[17] עולם התנ"ך, דודזון – עתי, ת"א, 1998, עמודים: 14 – 20.
[18] יהושע, פרק ד', פסוק י"ד.
[19] שם, פרק ה', פסוק ט"ו.
[20] שמות, פרק ג', פסוק ה'.
[21] יהושע, פרק ב', פסוקים: ט' – י'.
[22] על כך ראה – אבי הראל, היכן קיבלו בני ישראל את התורה, במדבר סיני או בשכם? ייצור ידע, פברואר 2017.