יצחק בריק: איום קיומי

[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Efraimstochter לאתר Pixabay]

[לאסופת המאמרים בנושא המלחמה הבאה, לחצו כאן]

האלוף במילואים יצחק בריק שירת בחיל השריון כמפקד חטיבה, אוגדה וגיס וכיהן כמפקד המכללות הצבאיות. לחם כמפקד פלוגה במילואים במלחמת יום הכיפורים ועוטר בעיטור העוז; כיהן מעל עשור שנים כנציב קבילות חיילים.

בשנת 2018 יצא בביקורת קשה על מוכנות צה"ל למלחמה, ונאבק באומץ, בהתנגדות צה"ל לביקורת זו.

*  *  *

לאחר הירי האיראני על הנפט הסעודי והיכולת לירות ממאות קילומטר ולפגוע בדיוק של עד מטר, אנחנו צריכים להבין שעידן העליונות האווירית של חיל האוויר הישראלי הסתיים, ואנחנו עומדים בפני איום שאליו לא התכוננו, בעשר שנים האחרונות.

האיראנים בונים את יכולות התקיפה המדויקת שלהם למרחקים של מאות ק״מ; ואנחנו שקענו בסטגנציה, משקיעים מליארדים של דולרים במטוסי קרב חדשים; שאין להם כל יכולת למענה אל מול הטילים של האויב; ובוודאי טילי השיוט, שמסכנים את מדינת ישראל, הפזורים במרחבי המזרח התיכון מאות ק״מ מגבולותינו.

[להרחבה בנושא, 'קיפאון' - 'סטגנציה', לחצו כאן] [למאמרו של אלי בר און: 'סכנת טילי השיוט', לחצו כאן]

המנהיגות הביטחונית והמדינית מגלה אי הבנה מוחלטת של מפת האיומים המתפתחים סביבנו. מה ששמענו מהמנהיגות הביטחונית והמדינית שלנו לאורך השנים האחרונות, הוא שאין יותר איום קיומי לישראל, ועם הטרור אין בעיה להסתדר, ואנחנו הצבא החזק בעולם. זה הביא להקטנת צבא היבשה לממדים כה קטנים, שאין ביכולתו לתת מענה במלחמה רב זירתית.

חמור מכך, הסתמכנו על כיפת ברזל שתגן אלינו מפני טילים ולא השכלנו במשך השנים לפתח אמצעים יעילים וזולים יותר מטילי החץ וקלע דוד, האמורים לתת פתרון לטילים הכבדים שישוגרו אלינו ממאות ק״מ עם ראשי נפץ של מאות ק״ג כל אחד. עלותם איננה מאפשרת לרכוש כמויות גדולות, והם גם אינם יעלים כנגד טילי שיוט, שטסים בגבהים נמוכים מאוד, שפגעו במאגרי הנפט הסעודי.

[בתמונה: אין לנו פתרון היום לתקיפה נוסח סעודיה... התמונה היא צילום מסך]

לכן, אין לנו פתרונות כנגד האיום האיראני; שמעביר את יכולותיו לשיעים בעיראק; לסורים ולחיזבאלה בלבנון ולחות'ים בתימן. התמקדנו במערכה שבין המלחמות , בירי חיל האוויר על מטרות בסוריה ובעיראק; ולא התכוננו למלחמה הגדולה והאמתית...

זה נובע מכך שאין חשיבה לעומק, אין ראייה לטוח ארוך, אין פורום שעוסק בתפיסת הביטחון ואשר תפקידו לנתח את האיומים הצפויים בעתיד על ישראל ולבנות צבא שיוכל לתת לכך תשובות בתכנית רב שנתית עם תקציב רב שנתי מחייב. ראינו בשנים האחרונות שכל רמטכ״ל ממציא את הגלגל מחדש ואין עקביות והמשכיות בבניית הצבא לאורך זמן.

[לאוסף המאמרים באתר בנושא תפיסת/תורת הביטחון, לחצו כאן] [למאמרו של האלוף יצחק בריק: 'המערכה שבין המלחמות', לחצו כאן]

ראינו שהקונספציה מובילה את החשיבה של אגף המודיעין (אמ״ן), גם בעבר וגם בעת הזאת. לא זכורה לי מלחמה אחת שהערכות של אמ״ן התקיימו.

הקבינט, המועצה לביטחון לאומי וועדת חוץ ובטחון הפכו לגורמים בלתי רלוונטיים, וללא כל השפעה על עיצוב הצבא כגורם היכול לתת בטחון למדינת ישראל לטווח הארוך והקצר; גם אם לעיתים יושבים בגופים אלה אנשים טובים (ולשמחתי, יש גם כאלה). אין להם שיניים ויכולת השפעה ממשית.

מה שמתרחש בשנים האחרונות היא בכייה לדורות: אין משילות, אין כיוון, אין לקיחת אחריות, אין רצון לשמוע ביקורת בונה, ואין בטחון לאזרחי ישראל. אנחנו במצב חירום. מתקיים תהליך סביב מדינת ישראל - בניצוחם של האיראנים - המהווה איום קיומי על מדינתינו. גם ללא כיבוש מדינת ישראל, מתקיים איום שיגרום לכך שאף אחד לא ירצה לחיות פה אחרי המלחמה הבאה; ורבים שיוכלו יעזבו את ישראל...

למדנו שאין בכוחם של הפולטיקאים להוביל דרך. רבים מהם (לא כולם) שקועים עמוק בהישרדות ובראייה לטווח קצר; ומונעים מאינטרסים... צריך להקים באופן מידי צוות מומחים, שיקבל 'שיניים' ע״פ החוק, בכל התחומים: כלכלה, טכנולוגיה, צבא, חברה ומדינה. זאת, על מנת לגבש דרך וקבלת החלטות, אשר יביאו אותנו מהר ככל האפשר לתת פתרונות סבירים להגנה ולהתקפה.

הציבור חייב לקחת את העניינים לידיים; ולדרוש - ללא קשר להקמת ממשלה חדשה - את הקמת צוות המומחים אשר יוכל להתחיל בעבודה מידית.

למדינת ישראל אין ברירה אלא ליזום הסכם הגנה עם ארה״ב כדי להרוויח זמן, היות והכנת היכולת ההתקפית וההגנתית של צה״ל אל מול האיומים שמציבה איראן, ייקחו לפחות מספר שנים!

[לאסופת המאמרים בנושא המלחמה הבאה, לחצו כאן]

מקורות והעשרה

4 thoughts on “יצחק בריק: איום קיומי

  1. ברור שמי שכותב את התגובה הזו על בריק לא שמע אותו אלא ניזון ממאמר זה בלבד…מזכיר תגובה של נצחנות אופינית בפרלמנט הישראלי 2019, לא מעניין באמת מה השני אומר ועל מה הוא מסתמך,נבדוק לעומק "נרד לשטח" אלא נגמד אותו ונמשיך הלאה לתגובה הבאה ולכן כך הכל נראה…

  2. בריק מזכיר בדעותיו את ברק. ניתוחיו דומים לניתוחים שהיו א ח ר י מלחמת יום-כיפור, וגם פרשנותו דומה למצב ששרר בממשלת גולדה ומפא"י לפני המלחמה. אלא שטענותיו בדבר "חוסר משילות" הם טענות פופוליסטיות של פוליטיקאי שלא מצליח בעזרת הקלפי להגיע לשלטון.
    יצחק בריק, וכי מה היית אתה עושה בצורה שונה? הרי גם לדעתך פיתוח והצטיידות בטילים נגד טילי שיוט לוקח שנים-ומדוע לא כתבת כך לפני שנים?
    בקיצור–אל לנו להמתין לתקיפת האירנים–עלינו לפעול ראשונים כ ע ת מבלי להתחשב מ "מה יגידו" בעולם, ויש באפשרותנו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *