[למאמר המקורי באנגלית, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על 'סוכני שינוי' בארגון, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 2 בספטמבר 2021
Jeppe Vilstrup Hansgaard הוא מנכ"ל חברת Innovisor - שצברה בעשור האחרון ניסיון בשינויים עסקיים, בניתוח רשתות ארגוניות (Organizational Network Analysis - ONA), במיזוגים וברכישות ביותר מ- 35 מדינות (ראו תמונה משמאל).
* * *
הגישה הקלאסית של הניהול התמקדה בהשפעה חד כיוונית של מנהלים, מלמעלה למטה (Top-Down), דרך דרגי הניהול.
בעידן של ניהול משתף, נדרשת אסטרטגיה שונה של השפעה. העידן הזה מאופיין בפתיחות ניהולית; ובמעורבות עובדים גבוהה: תקשורת ארגונית, דו כיוונית, המשלבת ערוצים פורמליים ובלתי פורמליים, של שילוב של תקשורת מעלה-מטה (Top-Down) עם תקשורת מטה-מעלה (Bottom-Up).
[למאמר: 'שימושים חדשים למודלים מעלה-מטה (Top Down) ומטה-מעלה (Bottom Up)', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'השפעה', לחצו כאן] [להרחבה בנושא: 'פתיחות ניהולית', לחצו כאן] [להרחבה בנושא 'מעורבות עובדים', לחצו כאן]
מפיצי העל - לא רק בקורונה...
בעידן הקורונה היכרנו את המושג "מפיץ על" (Superspreaders). בעוד שאדם ממוצע - הנושא את נגיף הקורונה - ידביק בממוצע, כ-2.6 בני אדם; הרי ש"מפיץ על" מדביק מספר גדול במיוחד של אנשים אחרים; והוא לבדו גורם ל"קפיצת מדרגה" בהדבקה.
"מפיצי על" קיימים גם בארגונים; אבל כאן, הם מפיצים רגשות, כמו אושר, התנגדות ותמיכה. הם עושים זאת דרך חושיהם. לא בדיבור... 3% מהם משפיעים על עד 90% מהארגון. הדוגמה שלהלן מובאת מתוך 'מחוברים' (‘Connected’), שנכתב על ידי כריסטיאקיס ופאולר (Christiakis & Fowler):
"על פי המחקר, רגשות 'מדבקים' עד שלושה קשרים קדימה ממקור בודד. אדם שמח הופך את אלה המחוברים אליו שמחים יותר ב- 15%. הם הופכים בהתאמה את המחוברים אליהם לשמחים יותר ב- 10%; ואלה משפיעים על המחוברים אליהם ב- 6%...":
[הכרזה: חברת Innovisor]
האנשים הללו ניתנים לאיתור בקלות יחסית, באמצעות ניתוח רשתות ארגוניות (Organizational Network Analysis - ONA):[ההמחשה עובדה במערכת לאבחון ולניתוח ארגוני EFRON, חברת 'ייצור ידע']
חוק ה- 90-3 הוא מושג מפתח באסטרטגיה זו. נכנה אותו חוק שלושת האחוזים (the #ThreePercentRule!), לפיו, "3% מהעובדים משפיעים על 90% מעמיתיהם". את העובדים הללו נכנה 'סוכני שינוי'. לשם השוואה מנהלים בדרגים שונים - המהווים, בדרך כלל, כ- 12% מכוח העבודה - משפיעים, בדרך כלל, רק על 50%-45% מהעובדים.
לכן, כל ניסיון להשפיע על מעורבות העובדים בארגון, מחייבת גיבוש אסטרטגיה העוסקת בסוכני השינוי - אותם 3%!
לשם המחשה אציג את השפעת המנהלים, בדרגים השונים, בחברה בינלאומית למתן שירותים פיננסיים, המונה 2,000 עובדים, הפזורים ביותר מ- 10 מדינות. מעגל ההשפעה שלהם צבוע אדום וממחיש בבירור את השפעתם המוגבלת, במסגרת ערוצי התקשורת הרשמיים - פחות מ 50%! - כפי שאובחנה בשאלונים שהועברו לעובדים במסגרת אבחון וניתוח רשתות ארגוניות (Organizational Network Analysis - ONA):
ומה עם השפעתם של 'סוכני השינוי'?
נבדוק תחילה כיצד אותם 3% מהעובדים פזורים ברשת הארגון (וראוי להדגיש כי בחינת ההשפעה הזו נעשית על ידי אלגוריתם, המאפשר לטייב אותה אף עוד יותר!). מסתבר כי הם מפוזרים כך שהם יכולים להשפיע כמעט על כל אחד מעובדי הארגון: ובאשר להשפעה של סוכני השינוי, מעגל ההשפעה לפניכם, צבוע אדום. השוו אותו למעגל ההשפעה של המנהלים בתרשים הראשון למעלה...זו הסיבה שסוכני שינוי יש לטפח בקביעות!
אסטרטגיה שעושה שימוש מושכל ב'סוכני שינוי' מיטיבה מאוד שני אלמנטים קריטיים לארגון:- היזון חוזר: אלה האנשים המעודכנים ביותר במתרחש בשטח, ויכולים לשקף למעלה את המתרחש באופן המדויק ביותר.
- הנעה ומניעת התנגדות: הם יכולים להניע את חבריהם לעבודה להיות שותפים בשינויים שההנהלה מכניסה, או לחלופין, להתנגד אליהם.
[לקובץ המאמרים בנושא ניתוחי רשת ארגונית ONA, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על 'סוכני שינוי' בארגון, לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), השפעה - הכוח השקט, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2017), מעורבות עובדים: מה שעושה את ההבדל!, ייצור ידע, 14/2/17.
- פנחס יחזקאלי (2017), פתיחות ניהולית וסגירות ניהולית, ייצור ידע, 14/2/17.
- פנחס יחזקאלי (2010), שימושים חדשים למודלים מעלה-מטה (Top Down) ומטה-מעלה (Bottom Up), ייצור ידע, 18/10/10.
Pingback: שינוי ארגוני, השתנות ושינוי בכלל באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע
Pingback: שינוי ארגוני ושינוי בכלל באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע