[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Tumisu לאתר Pixabay]
[למאמר המקורי של פרופ' יצחק אדיג'ס (באנגלית) בבלוג שלו, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מודל PAEI, לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 6 ביוני 2021
פרופ' יצחק אדיג'ס הוא מהחשובים במומחי הארגון של סוף המאה העשרים ותחילת המאה העשרים ואחת, וזהו הבלוג האישי שלו, המתורגם לעברית.
[בתמונה משמאל; יצחק אדיג'ס, צלם לא ידוע, מתוך אתר VK)
* * *
הספרות המקצועית והתאוריה המיקרו-כלכלית, מספרים לנו שמטרתו של מיזם עסקי צריכה להיות רווחים, הנמדדים על ידי התשואה על הנכסים או ההשקעה, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.
אבל כולנו מכירים חברות רבות מידי, שמרוויחות טוב בטווח הקצר; אבל, תוך כדי כך, חולות במריבות פנימיות בלתי פוסקות; רכילות הדדית, תקיעת סכין בגב וחתירת של אחד תחת רעהו... הארגונים הללו חווים את מה שמכונה תסמונת החלל: הם מתרחבים בשוליים, וקורסים בליבה.
ארגונים בריאים מייצרים רווחים בטווח הקצר והארוך. הרווחים, לעומת זאת, אינם מייצרים ארגון בריא!
כדי שתתקיים רווחיות - בטווחים הקצר והארוך גם יחד - החברה צריכה להיות בריאה. בריאות צריכה להיות המטרה האמיתית של חברה. על ההנהלה שלה לרפא תחילה את החברה; ולשמר את בריאותה מפני שינויים לא מספיקים המתבצעים בה מחד גיסא; ומפני עשיית יתר בתהליכי שינוי מאידך גיסא.
עתה, נגדיר "ארגון בריא" (healthy company)
ארגון יחשב 'בריא' אם הוא מתפקד באפקטיביות; ומניב את התוצאות הרצויות שבגינן הוקם - בדרך היעילה ביותר - הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.
[להרחבת המושג: 'מטרה של מערכת', לחצו כאן] [להרחבת המושג 'אפקטיביות', לחצו כאן] [להרחבת המושג 'יעילות', לחצו כאן]
כדי להיות אפקטיביים ויעילים בטווחים, הקצר והארוך, מצאנו במחקרינו, שהמערכת חייבת לבצע ארבעה תפקידים היטב. התפקידים הללו מומחשים במודל PAEI:
[מודל PAEI של יצחק אדיג'ס מציב ארבע סגנונות ניהול שאדיג'ס מכנה: 'סגנונות PAEI'. להרחבה בסוגיה זו לחצו כאן]
קלט: תפקיד | פלט: השפעה ארגונית |
(P) הנבת תוצאות רצויות | אפקטיביות קצרת טווח |
(A) אדמיניסטרציה | יעילות קצרת טווח |
(E) יזמות | אפקטיביות ארוכת טווח |
(I) אינטגרציה | יעילות ארוכת טווח |
אם הארגון מניב את התוצאות הרצויות, כלומר הוא מספק את צרכי הלקוחות - כפי שנמדד במכירות חוזרות ונשנות בשוק תחרותי - ועלות הפקת התוצאות נמוכה ממה שהלקוחות מוכנים לשלם, כדי לספק את צורכיהם, החברה היא רווחית בטווח הקצר.
אם החברה משקיעה אנרגיה ומשאבים, כדי להתכונן לצרכים ולסוגי לקוחות עתידיים; ותפקיד (E) מתקיים בתוך תרבות של אמון וכבוד שיוצרים אינטגרציה; ואם אנרגיה אינה מבוזבזת בקבלת החלטות וביצוע ארגוניים; אזי, הארגון יהיה יעיל; והחברה תהיה רווחית בטווח הארוך.
תפקידה של ההנהלה לשמור על בריאות החברה. משמע, לדאוג לעשייה מאוזנת בכל ארבעת התפקידים.
הסכנה לבריאות הארגונית יכולה לנבוע מסיבות שונות:
סיבה ראשונה: העסקת אנשים מסגנון ניהולי אחד והימנעות מגיוון בסגנון; שהרי כל תפקיד PAEI דורש סגנון ניהולי שונה.
סיבה שנייה: מצב שבו תפקידי ניהול מסוימים ייעלמו מהארגון היא המבנה הארגוני: לדוגמה, קחו מבנה שבו יש סמנכ"ל למכירות ולשיווק. מכירות צריכות לבצע את התפקיד (P). שיווק, את התפקיד (E). שים את התפקידים לטווח הקצר והארוך יחד, והטווח הקצר יקבל את כל תשומת הלב. שיווק, במקרה זה, יבצע פונקציית תמיכה במכירות במקום להניע את מאמץ המכירות לטווח הארוך.
זה אותו דבר אם הנדסה וייצור מחוברים תחת אותו סמנכ"ל. ההנדסה צריכה להיות (E), והייצור (P). שים אותם במבנה תחת אותו סמנכ"ל, ותגלה שהנדסה אינה מחדשת, מיישמת טכנולוגיות חדשות או דרכי ייצור חדשות; אלא במקום זאת, עושה תחזוקת ציוד.
כדי שיהיה לנו ארגון בריא, אנו זקוקים לחזון ולערכים משותפים, למבנה ארגוני מגוון בכדי לספק את האסטרטגיה הרצויה; ולהימנע מקונפליקט הרסני בקבלת ההחלטות (הסגנונות שונים אך זקוקים זה לזה בכדי לקבל החלטה PAEI), שיתוף פעולה, תהליך קבלת החלטות, ומנהיגות שמעניקה אמון וכבוד הדדי.
ארגון בריא הוא כמו מנת גורמה מבושלת היטב:
- הוא זקוק לחומרים טריים וטובים (האנשים הנכונים);
- מתכון לבישול נכון (קבלת החלטות שיתופיות על בסיס כללי התנהגות);
- החומרים הנכונה לבישול (ארגוני מגוון מבנה);
- והבנה והסכמה, איזו מנה אנו רוצים לבשל: איטלקית, יפנית וכו' (חזון וערכים משותפים)...