[התמונה המקורית היא תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי aiesecgermany לאתר flickr]
[לאוסף המאמרים על תקשורת ארגונית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על מוטיבציה', לחצו כאן]
המאמר עודכן ב- 15 באוגוסט 2021
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
מה הקשר בין מחוברות ארגונית למוטיבציה?
מחוברות ארגונית היא מילה חדשה יחסית שנוצרה על שולחנם של יועצים ארגוניים. זוהי בעצם מילה המתארת מצב של שיתוף פעולה: חיבור של כמות קשרי העבודה בין שני גורמים ובתוכם; ואיכות הקשרים הללו.
האם שיתוף פעולה איכותי גורם למוטיבציה? ובכן, לא בהכרח. שיתוף פעולה טוב משמעו שבין אותם גורמים מקשרים קשרי גומלין איכותיים. משמע, 'צינורות עבים', שבהם זורמים חומר, מידע ואנרגיות. מטבע הדברים, זרימת האנרגיות וכיוונן, בתוך קשרי גומלין אינה סדירה. יהיו ימים טובים ופחות טובים, ימים מעוררים וימים מתסכלים; וב'צינורות' תזרומנה אנרגיות חיוביות ושליליות, בזמנים שונים.[להרחבת המושג 'מחוברות', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'מוטיבציה', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'שיתוף פעולה', לחצו כאן] [להרחבה בנושא קשרי עבודה, לחצו כאן] [להרחבה בנושא: 'קשרי גומלין', לחצו כאן]
[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי qimono לאתר Pixabay]
אז איך יוצרים מוטיבציה? הסוד טמון בצירופים
כמו במזון, יתכן וסוג מזון מסוים אינו מומלץ עבורנו; אבל, השילוב שלו עם סוג נוסף יכול לתת לנו את התוצאה המבוקשת... למשל: מנגו לבדו יעלה אצל רובנו את רמת הסוכר בדם ואיננו מומלץ לצריכה כמות שהוא; אבל, קסם השילוב של מנגו ואגוזים יהפוך את הארוחה לבריאה מאין כמוה...
כך גם בתחום שלנו. מחוברות ארגונית או שיתוף פעולה לבדם, לא יגרום למוטיבציה. אבל, מה יקרה אם נוסיף להם, למשל, מרכיב נוסף; ומהו?
ובכן, הסוד - על פי המחקרים - טמון בחיבור שבין שיתוף הפעולה לתחרות...
3 מחקרים התנהגותיים שנערכו בתחום זה מלמדים כי השילוב של תחרות בין קבוצות, ושיתוף פעולה בתוך הקבוצות, הוביל בעקביות לרמות גבוהות יותר של מוטיבציה מהותית, ובחלק מהמחקרים גם לביצועים איכותיים יותר.
מכאן שזוהי נוסחת הקסם עבור מנהלים: יצירת תחרות בונה בין צוותים שמשתפים פעולה בתוכם, תגביר את המוטיבציה ותעלה, כפי הנראה - כבדרך אגב - גם את הפריון...
[לאוסף המאמרים על תקשורת ארגונית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על מוטיבציה', לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- גלית גנאור (2017), גלית גנאור: תקשורת פנים ארגונית ומחוברות ארגונית, ייצור ידע, 22/3/17.
- פנחס יחזקאלי (2017), הֲנָעָה – מוטיבציה: החתירה אל המטרה!, ייצור ידע, 18/12/17.
- פנחס יחזקאלי (2014), שיתוף פעולה, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), קשרים וקשרי גומלין ברשת הארגון, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי, שרית אונגר משיח (2014), קשרי עבודה: המפתח לחוסן ארגוני, ייצור ידע, 12/4/14.
- John M Tauer, Judith M Harackiewicz (2004), The Effects of Cooperation and Competition on Intrinsic Motivation and Performance, Journal of Personality and Social Psychology 86(6):849-61, July 2004.
Pingback: הכל על שיתוף פעולה לסוגיו באתר 'ייצור ידע' | ייצור ידע