[בתמונה: טנקי מטילדה בריטיים בטוברוק, ספטמבר 1941. התמונה היא נחלת הכלל]
[לקובץ המאמרים בנושא השואה ומלחמת העולם השנייה, לחצו כאן]
עודכן ב- 20 באוגוסט 2022
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר שני מתוך שלושה העוסק בפילדמרשל ארווין רומל. למאמרים האחרים לחצו כאן:
- פנחס יחזקאלי: למה דווקא רומל? ולמה 'קורפוס אפריקה?
- פנחס יחזקאלי: ידוענות (סלב) – אחד ממרכיבי העוצמה…
* * *
ראשית העובדות:
טוֹבְּרוּק (طبرق) היא עיר נמל בחצי אי בצפון לוב, ליד הגבול עם מצרים. בשנת 2006 מנתה אוכלוסיית העיר 110,000 איש, והיא הבירה של מחוז טוברוק (ויקיפדיה: טוברוק).
לטוברוק נמל טבעי, מוגן, שמימיו עמוקים. זהו אחד מהנמלים הטבעיים הטובים ביותר בצפון אפריקה. דרומית לעיר ישנו אזור של צוקים, האופייני לקירנאיקה. צידם הדרומי של הצוקים הוא תלול וצידם הצפוני הוא מדרון מתון (מדרון דיפ) (ויקיפדיה: טוברוק). צוקים אלה מקנים יתרון למגנים על הנמל.
בתקופת מלחמת העולם השנייה היה נמל טוברוק שטח אסטרטגי חיוני שאפשר פריקת כוחות וציוד (ראו תמונה למטה). לפני ש'נופנפו' מהאזור על ידי הבריטים, בנו האיטלקים סביב נמל טוברוק, מערך הגנה מבוצר היטב.
[להרחבת המושג: 'אסטרטגיה', לחצו כאן]
[בתמונה: תצלום אוויר אלכסוני של נמל טוברוק במהלך המצור ב- 1941. התמונה היא נחלת הכלל]
באפריל 1941, פתח קורפוס אפריקה הגרמני, בפיקוד הגנרל ארווין רומל במתקפת בזק על הכוחות הבריטים המדולדלים (רוב הכוחות הועברו בפקודת וינסטון צ'רצ'יל ליוון). הוא כבש בסערה את בליטת קירנאיקה מידי הבריטים ושם פעמיו אל המלקוח העיקרי שיוכל להקל מעליו הרבה מבעיותיו הלוגיסטיות: נמל טוברוק. רומל לא התכוון להטיל מצור על טוברוק, אלא לכובשה בסערה; אבל כאמור, היה נמל טוברוק מערך הגנה מבוצר היטב.
מה גרם לו לחשוב שיצליח?
הזיכרון המתוק של סן ולארי - בעולם של אי ודאות יכול הניסיון לעתים להיות אויב...
וולף הקמן - בספרו 'רומל באפריקה', שראה אור בהוצאת מערכות ב- 1987 (ראו תמונת כריכה משמאל) - טוען כי "הגורל טמן לו פח, לרומל, והוא נפל בו בעיוורון..."
ניצחונו הגדול ביותר עד אז של רומל היה שנה לפני כן, במבצע אבחת מגל (כיבוש אירופה המערבית) ביוני 1940, בסן ולארי (Saint-Valéry-en-Caux). זהו נמל קטן על גדתו המערבית של אחד מיובלי הסום. שם, לכדו גייסות גרמניים את הדיביזיה הבריטית ה- 51. למעלה מ- 8,000 חיילים סקוטיים, מאומנים היטב, היו שם; ואתם, כ-4,000 חיילים צרפתיים.
בניסיון לבצע 'דנקירק קטנה' יצאו אוניות בריטיות לפנותם. אבל רומל היה נבון דיו להציב מולם את הארטילריה של דיביזיית הפנצר השביעית שלו, על הרמה ששלטה על הנמל, ולמנוע את הפינוי. סן ולארי נאלצה להיכנע. בין 12,000 השבויים שנלכדו היו ארבעה גנרלים... (הקמן, 1987, ע' 86).
שבוי בניסיון סן ולארי, ראה רומל כיצד זורמים האוסטרלים והבריטים אל טוברוק; וכיצד אניות רבות מפליגות אליהם לנמל הקטן; והיה בטוח שהוא מבין היטב את דפוס ההתנהגות שלפניו: הבריטים מבקשים להימלט דרך הים, כמו שעשו, שוב ושוב עד היום. השאלה היחידה, בעיניו הייתה, האם יצליחו לארגן בזמן דנקירק שנייה... (הקמן, 1987, ע' 82).
הוא היה נחוש למנוע מהם מלעשות זאת, כשם שמנע זאת בסן ולארי; רק שהוא לא ידע שלבריטים יש תוכניות שונות לחלוטין: האוניות שחפזו אל נמל טוברוק לא באו לפנות את המצודה. להיפך. הן הביאו אליה תגבורות של לוחמים וציוד. הגנרל מורסהד, מפקד טוברוק אמר באסיפת קציניו באותו יום: "כאן לא תהיה דנקירק. אם נצא מפה, נצא בנתיב שנפלס לנו בעצמנו בלחימה. אבל לא תהיה כניעה ולא נסיגה.
[להרחבת המושג 'ניצחון', לחצו כאן] [להרחבה על סיפור סן ולארי, לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'אי ודאות', לחצו כאן] [להרחבת המושג: תבניות - דפוסים חוזרים, לחצו כאן]
[בתמונה: מפת המצור על טוברוק. המפה היא נחלת הכלל]
התוצאות הבלתי צפויות של מעשינו...
כך בחפזונו, נקלע רומל למצב סטטי שבו נאלץ לצור על הנמל; מבלי ליהנות מיתרונותיו; וכשהוא חושף את אגפו ואת קווי האספקה הארוכים שלו למתקפה.
המצור על טוברוק החל ב-10 באפריל; כאשר מול הקורפוס האפריקני עמדה הדיוויזיה האוסטרלית ה-9, תחת פיקוד הגנרל סר לסלי מורסהד, (ראו תמונה משמאל) שכונה על ידי חייליו "מינג חסר הרחמים", על שם הנבל בקומיקס פלאש גורדון (ראו תמונה למטה) (ויקיפדיה: המצור על טוברוק).
[תמונת הגנרל מורסהד משמאל היא נחלת הכלל]
הכוחות שהגנו על נמל טוברוק נותקו מהכוח הבריטי העיקרי שנסוג משטח מצרים, ומצאו עצמם במצור. אולם הכוחות של קורפוס אפריקה הגרמני היו חלשים מכדי לכבוש את
האוסטרלים הוכיחו את עצמם כלוחמים נחושים, והתגוננו בעקשנות עמידת טוברוק במצור גרמה תסכול קשה לרומל, שנאלץ למעשה לנהל מלחמה בשתי חזיתות במקביל, ולהתמודד עם איום מתמשך על עורפו.
המצור נמשך 240 ימים, במהלכם קיבלו הכוחות המגנים אספקה, תחמושת ותגבורות בדרך הים. באותה דרך גם הוחלפה הדיוויזיה האוסטרלית ה-9 בכוחות בריטיים ופולניים תוך כדי המצור, כך שהמצור שהטילו כוחות הציר על טוברוק היה רחוק מלהיות שלם. נוכח קשיי האספקה של מדינות הציר בצפון אפריקה - לא ברור היה לעיתים מי מהצדדים היה מנותק יותר!
[להרחבה בנושא התוצאות הבלתי צפויות (תב"צים), לחצו כאן]
בנובמבר 1941 פתחה הארמיה השמינית הבריטית במתקפה על כוחותיו של רומל בגבול מצרים-לוב (מבצע צלבן) ובמקביל תקף חיל המצב של טוברוק את עורפם של כוחות הציר. לאחר מספר שבועות של קרבות קשים, נאלצו כוחותיו של רומל לסגת מערבה, וטוברוק שוחררה מהמצור, עד שתשוב - וב- 21 ביוני 1942, תיכבש - ע"י רומל ...
[לקובץ המאמרים בנושא השואה ומלחמת העולם השנייה, לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), ניצחון: להשיג את המטרה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), אי ודאות - חוסר ודאות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), התוצאות הבלתי צפויות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), תבנית - דפוס חוזר, ייצור ידע, 12/6/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), שטח שולט, ייצור ידע, 11/6/18.
- ויקיפדיה: טוברוק.
- וולף הקמן (1987), רומל באפריקה, תל אביב: מערכות.