[לאוסף המאמרים אודות 'הרתעה', לחצו כאן]
רדה מנצור הוא שגריר ישראל בפנמה, ברבדוס, גיאנה, סורינאם, טרינידד וטובגו
* * *
נושאת המטוסים האמריקנית תאודור רוזוולט עלתה לכותרות בימים האחרונים עקב התפרצות מגיפת הקורונה והדחת הקברניט שלה, ברט קרוזייר, בגלל תלונותיו על מצבה. בספינה 4800 חיילים, מתוכם 500 כבר אובחנו כחולים בנגיף קורונה.
הנשיא ה-26 של ארצות הברית תיאודור (טדי) רוזוולט (1919-1858) - שהספינה נקראה על שמו (1984) - היה הנשיא שבתקופתו הוקמה תעלת פנמה; ומדינת פנמה - שם אני משמש, בין היתר, כשגריר - קיבלה את עצמאותה (ב- 1903).
טדי רוזוולט - שנחשב לאחד הגדולים שבנשיאי ארצות הברית - היה זה שטבע - בנאום במיניסוטה - את המשפט המפורסם, "דבר ברכות אך אחוז במקל גדול" ("Speak softly and carry a big stick"), שהפך למשפט מפתח ביחסים הבינלאומיים.
[לקובץ המאמרים על הקורונה והשלכותיה באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן]
על שמו מכונה התפיסה המכונה "גישת המקל הגדול" (Big Stick ideology), המחוברת לסוגיית מאבק העוצמה בתורת המערכות המורכבות: העובדה שיש בידך כוח - ובעיקר, שאתה מוכן להשתמש בו - היא שמעצימה את העוצמה. בלעדיה, אין יכולת הרתעה, ואין יכולת להשיג הישגים בזירה הבינלאומית.
הסיפור הזה מלמד אותנו שיעור חשוב במהות הדיפלומטיה:
דיפלומטיה וכוח צבאי שזורים זה בזה. דיפלומטיה ללא הרתעת כוח צבאי אינה יכולה למנוע מלחמה וכוח צבאי - כאשר הוא ממומש - אינו יכול לסיים מלחמה ללא דיפלומטיה.
עד היום, ארה"ב נהוגה לשלוח נושאי מטוסים, בעיקר כדי לאותת למדינות אחרות שיש למלא את המאמצים הדיפלומטיים שלה. זו הסיבה שיש המכנים את נושאת המטוסים "90,000 טון של דיפלומטיה."
[תמונתו של טדי רוזוולט משמאל היא נחלת הכלל]
[להרחבת המושג: 'עוצמה', לחצו כאן] [להרחבת המושג: 'מאבק העוצמה', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות 'הרתעה', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!