[בתמונה: המוסד לביטוח לאומי. המקור: אושר לשימוש חופשי באדיבות המושג לביטוח לאומי]
[לאוסף פרקי מגילת קהלת, בפרשנותו של עופר בורין, לחצו כאן]
עודכן ב- 11 באוקטובר 2022
אלוף משנה במיל', עופר בורין, נשוי + 3, שירת 20 שנה בחיל האוויר בתפקידי פיקוד טכנולוגיים. היום, הוא מנהל בחברת הייטק ביטחונית. הוא מגדיר את עצמי כאדם חופשי (חילוני).
החל לכתוב בתחום זה כשעלה לאוויר פרויקט 929 בניהול הרב בני לאו והעיתונאית גל גבאי. הוא מחפש בתנ"ך את ההקשרים לחיים במדינת ישראל בעידן המודרני.
* * *
קהלת מביט על מצבם של העשוקים בעולם. אנשי העשירונים הנמוכים. ולמרות שהוא מלך רב-עוצמה, הוא מגלה אזלת יד מוחלטת כלפי מצבם. לא רק שאין דרך שיקבלו סיוע חיצוני, אין אפילו מי שיזיל דמעה על מצבם:
א וְשַׁ֣בְתִּֽי אֲנִ֗י וָאֶרְאֶה֙ אֶת־כָּל־הָ֣עֲשֻׁקִ֔ים אֲשֶׁ֥ר נַעֲשִׂ֖ים תַּ֣חַת הַשָּׁ֑מֶשׁ וְהִנֵּ֣ה׀ דִּמְעַ֣ת הָעֲשֻׁקִ֗ים וְאֵ֤ין לָהֶם֙ מְנַחֵ֔ם וּמִיַּ֤ד עֹֽשְׁקֵיהֶם֙ כֹּ֔חַ וְאֵ֥ין לָהֶ֖ם מְנַחֵֽם ׃
המצב כל כך גרוע, שקהלת מדרג את האנשים בעולם באופן הבא:
- אלה שהכי טוב להם, הם אלה שטרם נולדו, משום שהם כלל לא ראו את הרוע שיש בעולם.
- במקום השני, אלה שהיו בעולם וכבר מתו. הם ראו מה שראו, עשו מה שעשו ועכשיו כבר אינם רואים ואינם משפיעים.
- ואחרונים, במקום השלישי והאחרון, אלה החיים היום: ב וְשַׁבֵּ֧חַ אֲנִ֛י אֶת־הַמֵּתִ֖ים שֶׁכְּבָ֣ר מֵ֑תוּ מִן־הַ֣חַיִּ֔ים אֲשֶׁ֛ר הֵ֥מָּה חַיִּ֖ים עֲדֶֽנָה׃ ג וְטוֹב֙ מִשְּׁנֵיהֶ֔ם אֵ֥ת אֲשֶׁר־עֲדֶ֖ן לֹ֣א הָיָ֑ה אֲשֶׁ֤ר לֹֽא־רָאָה֙ אֶת־הַמַּעֲשֶׂ֣ה הָרָ֔ע אֲשֶׁ֥ר נַעֲשָׂ֖ה תַּ֥חַת הַשָּֽׁמֶשׁ׃
מדוע אלה שחיים היום הם במצב הגרוע ביותר? האם לא עדיפים החיים על המוות?
קהלת אומר שלא. הוא לא מאמין ביכולת של האדם לשנות את המציאות הרעה בעולם. גם המתים וגם אלה שטרם נולדו לא חווים כרגע את הרוע והעושק שיש בעולם, ולכן מצבם עדיף על אלה החיים.
וקהלת מסביר: הוא מזהה את המניע לכל העמל והכישרון והמאמצים שעושים האנשים בעולם. המניע הוא קנאה. הרצון שיהיה לך יותר ממה שיש לאחר. עם מניע כזה אין באמת רצון לשפר את מצבם של העשוקים. להיפך. העשוקים הם המצע עליו דורכים החזקים: ד וְרָאִ֨יתִֽי אֲנִ֜י אֶת־כָּל־עָמָ֗ל וְאֵת֙ כָּל־כִּשְׁר֣וֹן הַֽמַּעֲשֶׂ֔ה כִּ֛י הִ֥יא קִנְאַת־אִ֖ישׁ מֵרֵעֵ֑הוּ גַּם־זֶ֥ה הֶ֖בֶל וּרְע֥וּת רֽוּחַ ׃ ה הַכְּסִיל֙ חֹבֵ֣ק אֶת־יָדָ֔יו וְאֹכֵ֖ל אֶת־בְּשָׂרֽוֹ ׃ ו ט֕וֹב מְלֹ֥א כַ֖ף נָ֑חַת מִמְּלֹ֥א חָפְנַ֛יִם עָמָ֖ל וּרְע֥וּת רֽוּחַ ׃ ז וְשַׁ֧בְתִּי אֲנִ֛י וָאֶרְאֶ֥ה הֶ֖בֶל תַּ֥חַת הַשָּֽׁמֶשׁ׃
תמונת אנושות מאוד קודרת מצייר קהלת
וחשוב שנזכור כל הזמן, שהכותב הוא מלך. הוא מלך חזק, עשיר וחכם. הוא יכול בהבל פיו לשנות מציאות, אבל הוא בוחר שלא לשנות אותה ולהתפלסף על טבע האדם הרע ועל עולם של הבל הבלים.
בעצם קהלת הוא שותף מלא למצב העשוקים. אבל, עצות יש לו לחכם באדם: תתחברו. על תעמדו לבד. כי טובים השניים ובוודאי השלושה והרבים העובדים ביחד, מן האחד: ט טוֹבִ֥ים הַשְּׁנַ֖יִם מִן־הָאֶחָ֑ד אֲשֶׁ֧ר יֵשׁ־לָהֶ֛ם שָׂכָ֥ר ט֖וֹב בַּעֲמָלָֽם ׃ י כִּ֣י אִם־יִפֹּ֔לוּ הָאֶחָ֖ד יָקִ֣ים אֶת־חֲבֵר֑וֹ וְאִ֣יל֗וֹ הָֽאֶחָד֙ שֶׁיִּפּ֔וֹל וְאֵ֥ין שֵׁנִ֖י לַהֲקִימֽוֹ ׃ יא גַּ֛ם אִם־יִשְׁכְּב֥וּ שְׁנַ֖יִם וְחַ֣ם לָהֶ֑ם וּלְאֶחָ֖ד אֵ֥יךְ יֵחָֽם ׃ יב וְאִֽם־יִתְקְפוֹ֙ הָאֶחָ֔ד הַשְּׁנַ֖יִם יַעַמְד֣וּ נֶגְדּ֑וֹ וְהַחוּט֙ הַֽמְשֻׁלָּ֔שׁ לֹ֥א בִמְהֵרָ֖ה יִנָּתֵֽק ׃
כשאני קורא את דבריו של קהלת אני חושב על מיליארדי השקלים שדווח שמדינת ישראל לקחה מ"הביטוח הלאומי"... הינה, שולחת מדינת ישראל ידה ולוקחת כספים, שהיא מכוח החוק דורשת מהאנשים להפקיד בידיה, כדי לסייע להם לעת צרה, כדי שלא יעמדו לבד, ומשתמשת בהם לצרכים אחרים, כראות עיניה.
את חזון הביטוח הלאומי מצאתי באתר הביטוח הלאומי, וכך כתוב:
"המוסד לביטוח לאומי הנו הגוף המקצועי והמוביל בתחום הביטחון הסוציאלי בישראל. הביטוח הלאומי פועל על פי חוק ליישום מדיניות הרווחה של מדינת ישראל, והוא שותף משפיע בהתווייתה ובשמירה עליה. רעיון הערבות ההדדית, הקטנת הפערים בחברה, צמצום העוני והבטחת קיימות מערכת הביטחון הסוציאלי לאורך זמן, עומדים בבסיס פעילות הארגון.
הביטוח הלאומי יפעל באופן יזום, ביעילות ותוך גילוי רגישות לכבוד האדם, כך שכל מבוטחת ומבוטח יוכלו למצות את זכויותיהם. דרכו של הביטוח הלאומי תהיה מושתתת על חתירה מתמדת למצוינות, תוך התאמה לצרכים המשתנים של מקבלי השירות ושמירה על קשר רציף עם המבוטחים והקהילה. הביטוח הלאומי יהיה אבן שואבת לכוח אדם מקצועי, איכותי וערכי, המבצע את עבודתו מתוך תחושת שליחות, אחריות ושייכות. הביטוח הלאומי יפעל לפיתוח המשאב האנושי ולשיפור מתמיד של הכלים העומדים לרשותו".
אני משוכנע שעובדי הביטוח הלאומי, בוודאי רובם, עושים עבודתם מתוך שליחות ואמונה. אבל מאחורי גבם, במעשה ממשלתי חסר בושה, 250 מיליארד ₪ ואולי יותר, נגזלו מ"הביטוח" ונלקחו לטובת פעילויות אחרות.
- זו המדיניות שבה המדינה עשירה ואזרחיה עניים.
- זו המדיניות שבה גם רצה לנקוט בנו של קהלת: "אבי ייסר אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים"
ולסיכום, כפי שכתב קהלת עצמו (כולל על עצמו): "אין חדש תחת השמש"
הינה התירוץ האולטימטיבי של החזק שלא לדאוג גם לחלשים בחברה, שהרי "אין חדש תחת השמש".
[לאוסף פרקי מגילת קהלת, בפרשנותו של עופר בורין, לחצו כאן]
מקורות והעשרה