תקציר: ב- 29 ביולי 2023, נקטו מארגני המחאה נגד הרפורמה המשפטית / המהפכה המשטרית (תבחרו...) בצעד חריג וקשה של פרסום תמונות שוטרים שלטענתם התנהגו באלימות כלפי מפגינים. תמונות אלה פוזרו, על גבי כרזות, במוקדי המחאה בת"א. השיטה הזו של סימון שוטרים ומשפחותיהם כיעד איננה חדשה. היא נולדה במסגרת הפגנות הפרוגרסיביים בניו יורק באוגוסט 2020, וכמו דרכי פעולה אחרות של תנועת המחאה הפרוגרסיבית, 'עשו עליה' גם לכאן.
[לאוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על סמכות, אחריות ואחריותיות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן]
עודכן ב- 5 באוגוסט 2023
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
פודקסט מוסרט של המאמר, בסרטון וידאו המצורף בסוף.
* * *
ב- 29 ביולי 2023, נקטו מארגני המחאה נגד הרפורמה המשפטית / המהפכה המשטרית (תבחרו...) בצעד חריג וקשה של פרסום תמונות שוטרים שלטענתם התנהגו באלימות כלפי מפגינים. תמונות אלה פוזרו, על גבי כרזות, במוקדי המחאה בת"א (הלר, 2023).
חודש לפני כן, ב- 11 ביוני 2023 פורסמו ברשתות החברתיות אלפי ציוצים, בהם נחשפו פרטי שוטרים תוך קריאה לפעולה נגדם. אז טעו גורמי ביטחון שמדובר בקמפיין של מדינה זרה, שמטרתו להלהיט את הרוחות... (ראו תמונה למטה).
השיטה הזו של סימון שוטרים ומשפחותיהם כיעד איננה חדשה. היא נולדה במסגרת הפגנות הפרוגרסיביים בניו יורק באוגוסט 2020, וכמו דרכי פעולה אחרות של תנועת המחאה הפרוגרסיבית, 'עשו עליה' גם לכאן. מטרתה לשתק את יכולת התגובה של השוטרים מחד גיסא, ולנקום בהם דרך ביוש / בשיימינג פומבי, מאידך גיסא [לאוסף המאמרים על ביוש - שיימינג, לחצו כאן]. אבל, יש לה גם משמעות ארוכת טווח על מקצועיות השוטרים ויחסי שוטר-אזרח במדינה דמוקרטית.
יולי 2020: מפגיני ניו יורק וגיליונות המשמעת של השוטרים
ביולי 2020, תבעו מפגיני ניו יורק תובעים לקבל לידם – כבעלי הבית של המשטרה - את גיליונות המשמעת של השוטרים, כדי לסמן לעצמם את השוטרים הבעייתיים ולדאוג להרחיקם מהשירות; ומן הסתם גם למרר את חייהם.
ראש העיר דאז, ביל דה בלסיו (Bill de Blasio), תמך במפגינים נגד השוטרים; ותמך בדרישותיהם לביטול החוק שאסר לחשוף את התיקים. מפקדי המשטרה לא העזו לגלות התנגדות. היחידים שנעמדו על רגליהם האחוריות ועתרו לבית המשפט, הם ועדי השוטרים, שטענו שהשוטרים ומשפחותיהם נחשפים כאן לסכנת חיים.
אז, עצרה שופטת בניו יורק את מסירת החומר לפרסום, לפרק זמן קצר. אבל, זו הייתה רק אתנחתא במאבק שכבר הוכרע, והרשימות התפרסמו. במקביל, הופצו רשימות פירטיות של פרטים שונים על שוטרים במספר ערים בארצות הברית:
בתמונות למטה: הרשימות התפרסמו:
הטיעון הזה של המפגינים 'מתכתב' עם סוג היחסים הנדרש בין אזרחים לשוטרים במדינה דמוקרטית
יש לזכור את עקרונות השיטור בחברה דמוקרטית; שקיפות משטרתית ואחריותיות משטרתית (Police Accountability); משמע, מתן דין וחשבון לציבור, הוא אחת משלושת החובות הבסיסיות של משטרה לבעלי הבית שלה, האזרחים במדינה דמוקרטית, כך שמדובר כפי הנראה בתהליך בלתי הפיך:
כך למשל, משך שנים הסתירה משטרת ישראל את שמות השוטרים המורשעים בבית הדין למשמעת שלה (ביד"ם); בניגוד לנציבות שירות המדינה ואפילו לצה"ל (למעט מקרים מיוחדים); עד שמיודענו, עו"ד פנחס פיני פישלר (ראו תמונה למטה) התגייס למאבק וחייב אותה להפסיק להשחיר את שמות המורשעים.
אבל שחרור גיליונות משמעת של שוטרים לציבור, והכנת רשימה ציבורית של שוטרים בעייתיים, שממררים את חיי האזרחים באופן סדרתי, זו כבר פאזה אחרת לגמרי; שתוצאותיה עלולות להיות טרגיות. זה הולך להיות שינוי מהותי: ידע כל שוטר שכל תלונת אזרח, משפט בפני מפקדו או משפט בבית הדין למשמעת – כל אלה נאגרים ונשמרים; ומן הסתם, יעברו יום אחד לידי בעלי הבית שלו, האזרחים.
זהו תהליך בלתי הפיך ביחסי שוטרים אזרחים בחברות דמוקרטיות
כשהתפוצצה פרשת ניסו שחם, הבינו חלק מהבכירים - ש'חמאה הייתה מרוחה על ראשם' - ש'הרוח שינתה את כיוונה' ועזבו. לחלק לא היה שכל להבין. הם יצאו לשמש עם החמאה על הראש, וחטפו כהוגן:
- גם אם שכל הוא מוצר נדיר במקומותינו; הרי שפקחות תמיד הייתה סימן היכר של שוטרים רבים; ומי שהחמאה מתחילה לבעבע על ראשו, מומלץ לו לקחת את ה'קופה' ו'להתקפל' בזמן.
- ולמשטרה, כדאי להיערך כבר עכשיו: לסמן את השוטרים המועדים שלה, ולהציע להם לפרוש בשקט, מהר ובכבוד, לפני שתתהפך עליהם הקערה.
ויש גם את ההיבט של זכויות השוטרים לביטוח מקצועי מקיף, לפרטיות ולמניעת שיימינג פומבי, קל וחומר במקרים לא מוצדקים. מקצוע השיטור הופך למקצוע בלתי אפשרי והוא מחייב הגנות שונות לחלוטין מאילה שיש היום לשוטרים (ליתר דיוק אין. הם מופקרים לחלוטין!). ואני מזכיר לכם, שלנו אין וועדי שוטרים שיעמדו בפרץ; ויגנו על השוטרים ועל משפחותיהם.
זהו. החגיגה מסתבר, הולכת ונגמרת...
[לאוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על סמכות, אחריות ואחריותיות, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן]
נספח:
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על 'משטרה בחברה דמוקרטית';
- אוסף המאמרים על סמכות, אחריות ואחריותיות;
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית';
- הרחבת המושג: 'שקיפות משטרתית';
- הרחבת המושג: 'אחריותיות משטרתית';
- אוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו'.
מקורות והעשרה
- שלומי הלר (2023), המשטרה תפתח בחקירה בעקבות הפצת תמונות שוטרים בהפגנות בת"א, חמ"ל, 29/7/23.
- אבי ברוכמן (2015), אחריותיות משטרתית (Police Accountability), ייצור ידע, 15/11/15.
- פנחס יחזקאלי (2018), שקיפות משטרתית: אור השמש מנקה…, ייצור ידע, 11/6/18.
- יחזקאלי פנחס (2020), ביוש – שיימינג באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 22/11/20.
- פנחס יחזקאלי (2022), הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/1/22.
אמון ושקיפות נדרשים מכולנו. גם מהשוטרים. שוטר עם קסדה על ראשו ומעיל אינו מאפשר לאבחן את זהותו. כפי שהאזרח נדרש להציג תעודת זהות כך השוטר צריך למסור פרטיו לכל מי שמבקש. שימוש בכוח חייב להיות מידתי.
החמרה עם השוטרים תקטין את הבקוש של מחפשי עבודה למשרות של שוטרים.
הקטנת הבקוש תאלץ להוזיל את המחיר שנתבע מהמבקשים שהוא כשורי תפקוד וממושם.
או שהקשר שבין שני הדברים אינו קיים. שהרי הגדלת השכר בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת לא שנתה את תרבות השוטרים…