[לקובץ המאמרים על הקורונה והשלכותיה באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים.
* * *
בעולם גוברת התחושה שהמגיפה נמצאת בתהליך של דעיכה. מרבית האנשים סבורים כי בקרוב נחזור לשגרה, מקסימום נקבל אחת לשנה זריקת חיסון. ובכן המצב רחוק מלהיות בטוח.
בימים האחרונים הנגיף מכה שוב ובעוצמה במספר מדינות ויש לפעול כדי שלא יפרוץ מהם למדינות נוספות:
1, ברזיל הגדולה במדינות דרום אמריקה מדווחת לארגון הבריאות העולמי על כ 2,300 נפטרים ליום. אז נכון, שברזיל היא מדינת ענק; אך גם בהשוואה יחסית למדינת ישראל זה מסתכם בכ- 100 נפטרים ליום.
להערכתי מספר הנפטרים האמיתי בברזיל גדול משמעותית; זאת, מאחר ואין לשלטון המרכזי מידע מדויק על המתרחש בפריפריה הכפרית ובשכונות העוני הענקיות בערים הגדולות. הדרך מברזיל למדינות האחרות ביבשת אמריקה קצרה ולא מאובטחת.
2, מרכז אירופה
- צ'כיה והונגריה - מדינות מפותחות ומבחינת גודל אוכלוסייה הם בסדר הגודל שלנו - מדווחות על 180 ו- 200 נפטרים ליום. צ'כיה הפכה לאחרונה למדינה מוכת הקורונה ביותר בעולם; והונגריה מתמקמת באחד המקומות הראשונים.
- פולין - הגדולה מבחינת אוכלוסייה לערך פי 4 ממדינת ישראל - מדווחת על כ- 390 נפטרים ליום.
- הדרך ממדינות מרכז אירופה למדינות אחרות ביבשת קצרה.
2. מדינות המעגל הראשון שלנו
- ירדן, שהיא מדינה קטנה במקצת ממדינת ישראל, מדווחת על כ 60 נפטרים ליום. גם כאן, לא בטוח שהשלטון המרכזי יודע מה מתרחש בכל כפר ושבט בממלכה. לכן, המספר האמיתי כנראה גבוה יותר. הדרך מירדן למדינות אחרות במזרח התיכון - לרבות ערביי הגדה המערבית וערביי ישראל - קצרה.
- הרשות הפלסטינית מדווחת כעת על תמותה גבוהה.
- בסוריה אנו יודעים שגם הנשיא וגם אשתו חולים; אז מה קורה בקרב אנשי הממשל ו'אזובי הקיר' הפשוטים?
3. ואנחנו ב'אי' מחוסן. עד מתי?
היום התבטא הפרופ' גמזו שהקורונה כמגפה כבר אינה קיימת אבל נצטרך לחיות איתה כמחלה שתלווה אותנו עוד זמן רב. האם זה נכון לכל מצב? גם למשל, למצב שבו התפתח ווריאנט שמצליח לנטרל את החיסון?
[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי Pexels לאתר Pixabay]