[התמונה המקורית היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי stevepb לאתר Pixabay]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים.
* * *
כמידי שנה, התפרסם לאחרונה הדו"ח השנתי - המסכם את התפוקות והביקושים לאנרגיה ברמה העולמית, וברמת המדינה - של חברת הענק הבריטית להפקת אנרגיה, חברת בריטיש פטרוליום. הדו"ח מציין באמצעות עובדות, את השפעת הקורונה על הביקושים השנתיים העולמיים לאנרגיה.
מדוע זה חשוב? מאחר וקיים קשר מובהק בין הגידול בתוצר הלאומי, התוצר לנפש, רמת החוב הלאומי, רמת הרווחה של האוכלוסייה וכד', לבין רמת הביקושים לאנרגיה. כאשר יש ירידה בביקוש לאנרגיה, הכלכלה העולמית והמדינתית בקשיים, וגם הרווחה.
מסתבר כי בגלל מגפת הקורונה, הביקוש העולמי לאנרגיה ב- 2020, ביחס ל- 2019 ירד בכ- 4.5 אחוז, זה השיעור הגבוה ביותר של ירידה בביקוש לאנרגיה ראשונית מאז סיום מלחמת העולם השנייה, בשנת 1945. בדרך כלל הביקוש העולמי לאנרגיה ראשונית גדל כל שנה בכ- 2 אחוז.
מעשית, מבחינת רמת הביקושים לאנרגיה שהייתה בשנת 2020, חזרנו לרמת הביקושים של שנת 2016.
[לקובץ המאמרים על הקורונה והשלכותיה באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן]
לא הכל שלילי..
הביקוש העולמי למוצרי האנרגיה הפוסיליים - המזהמים והמסרטנים - ירד משמעותית. הביקוש העולמי לנפט המזהם ירד במהלך השנה האחרונה, בכ- 9.5 אחוז, כי אנשים לא טסו. גם הביקוש העולמי לפחם - שהוא המזהם הגדול מכולם - ירד בכ- 4 אחוז. הביקוש העולמי לגז הטבעי - שהוא המזהם הסביבתי הקטן יותר - ירד בכ- 2.1 אחוז בלבד. אקולוגית כדור הארץ קיבל פחות גזי חממה וגזים שמכילים רכיבים מסרטנים.מה עם מוצרי האנרגיה, שאינם מזהמים את הסביבה?
בגדול הם נפגעו פחות; וכך גדל חלקם היחסי בעוגת הביקושים לאנרגיה העולמית:- הביקוש העולמי לאנרגיה הגרעינית, אנרגיה שאינה מזהמת ושלצערי, אינה "חביבה" על הציבור ירד רק ב- 3.8 אחוז.
- הביקוש העולמי לאנרגיית המים - היא האנרגיה ההידרואלקטרית - עלה בכ- 1.2 אחוז,
- הביקוש העולמי לאנרגיה המתחדשת, בעיקרה אנרגיה ישירה, שמופקת מהרוח ומהשמש, גדל ב- 10 אחוז; וזה מצוין.