[בתמונה: סוף סוף מפתחים תותח לייזר? תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי Caleb Wagoner לאתר flickr]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים.
* * *
"מדוע אין לנו היום תותחי לייזר רבי עוצמה?", נשאלתי ע"י יפעת אפלבוים וזו הערכתי:
יפעת, השיקולים כאן סבוכים, טכנולוגית וארגונית. וחלקם מוסתרים היטב (בגלל אינטרסים אישיים וארגוניים).
לי אין ספק, שהמצב - שבו אין לנו היום תותחי לייזר אפקטיביים, שיגנו על העורף מפני רקטות וטילים כבדים וארוכי טווח - הוא גדול המחדלים הביטחוניים של מדינת ישראל לפחות מאז מלחמת יום הכיפורים.
האם יש היום בעולם תותחי לייזר אפקטיביים על המדף? אין. להערכתי הגורם למצב הזה היום אינו מדעי/טכנולוגי, אלא כלכלי.
[להרחבת המושג 'אפקטיביות', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מלחמת יום הכיפורים, לחצו כאן]
תותח הלייזר אינו עוד אמל"ח, נניח כמו נגמ"ש חדיש או טיל נ"מ משופר. תותח הלייזר היא מערכת שוברת שוויון. מערכת שתקנה יתרון צבאי אדיר, למי שיהיו מצוידים בה. מערכת שיש ביכולתה לנטרל את הסכנה, מהרקטות ומהטילים המדויקים; ובשלב הבא; את הסכנה ממרבית סוגי החימוש הכבד האווירי.
מערכת לייזר עוצמתית תנטרל, בשלב הראשון, את מרבית האיומים האוויריים; אחר כך, גם את מרבית האיומים הקרקעיים/ימיים.
אז מה יעשו יצרני הטילים; ויצרני המטוסים היקרים של ארה"ב שמשגרים את הטילים? מיליונים רבים מועסקים בתעשייה הזו. הם 'גוזרים' רווחים שנתיים, בהיקף של מיליארדים רבים. 'כאן טמון הכלב'!
לכן בדרך הפסילה, אני מגיע לשורש הבעיה: ארה"ב היא המכשול העיקרי לפיתוח של תותח הלייזר רב העוצמה. ל'קבצנים' - כמו מדינת ישראל - אין, יכולת לפעול כנגד האינטרסים של התעשייה האמריקאית. בנוסף, עוצמתה הצבאית של ארה"ב בנויה בעיקר על מטוסים וטילים.
[בתמונה: תותח הלייזר אינו עוד אמל"ח, נניח כמו נגמ"ש חדיש או טיל נ"מ משופר. תותח הלייזר היא מערכת שוברת שוויון... מקור התמונה: Edward L. Cooper/Wikimedia]
אבל למרות זאת, יהיה לייזר רב עוצמה!
אם המאריקנים - שמובילים היום בטכנולוגיית הלייזר - יפתחו תותח לייזר אפקטיבי, הסינים והרוסים מהר מאוד יעתיקו; וגם להם יהיה. זה יחליש את הדומיננטיות הביטחונית של ארה"ב בעולם. לכן, האמריקאים וזו דעתי לא מעוניינים בלייזר בעוצמה בס"ג של מ"ו, עוצמה יעילה כנגד כל האיומים הכבדים והמהירים. תותח לייזר שיוכל להגן מטווח גדול וביעילות גם על מרכזי האוכלוסיה בעורף. הם רוצים לייזר חלש, דל הספק, נניח בס"ג של 150 ק"ו; ולכן בהגדרה, זה לייזר קצר טווח, שיוכל להגן רק על המטוסים והספינות שלהם, אולי גם על בסיסים קרקעיים וכוחות יבשתיים ניידים.
גם התהליך הזה של פיתוח הלייזר החלש בארה"ב החל רק לאחר שבשנים האחרונות הסתבר להם כי המטוסים והספינות שלהם פגיעות לאש הטילים המדויקים וארוכי הטווח של רוסיה, סין ואיראן. גם לפנטגון ברור כעת כי פגיעה וניטרול של נניח נושאת מטוסים תגרום בארה"ב טראומה לאומית.
הטכנולוגיה קיימת אבל החששות הכלכליים וזה הנוסף של אובדן הדומיננטיות הביטחונית גרם למערכת הביטחונית של ארה"ב לעצור את הפיתוח. הניסיון ההיסטורי של המדע והטכנולוגיה מוכיח, כי בסופו של תהליך, לא ניתן לעצור את התקדמות המדע, והלייזר רב העוצמה יפותח.
[Image credit: All About Space/Adrian Mann]
מה האינטרס של מדינת ישראל?
האינטרס שלנו שונה מהאינטרס של ארה"ב שעדיין לא חייבת להגן על מרכזי האוכלוסייה שלה. האינטרס העליון שלנו הוא שיהיה ברשותנו מערך לייזר חזק ורב עוצמה שיגן ביעילות ובעלות נמוכה על מרכזי האוכלוסייה שלנו על המתקנים החיוניים. מערך שינטרל את העוצמה הנוכחית והעתידית של ארגוני הטרור ושל איראן. עוצמה, שמרוכזת רובה ככולה במערך אדיר של רקטות וטילים מדויקים, מערך שמכוון כולו נגד מדינת ישראל, מערך שכבר היום משתק אותנו כאשר הם דוהרים לפצצה גרעינית.