[לקובץ המאמרים על חג הסוכות, לחצו כאן] [לריכוז המאמרים על על שחיתות שלטונית ואחרת, לחצו כאן]
עודכן ב- 9 אוקטובר 2022
ד"ר מאיר גלבוע הוא קרימינולוג ישראלי וניצב משנה (בדימוס), שכיהן כסגן ראש היחידה הארצית לחקירות פשעים במשטרת ישראל.
לאחר פרישתו מהמשטרה, עמד בראש מחלקת החקירות ברשות ההגבלים העסקיים.
לאחר מכן שימש יועץ מיוחד לענייני שחיתות למבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס.
* * *
בסוכתי הוירטואלית אני מארח נשים וגברים בעלי אומץ לב אזרחי יוצא מן הכלל. אלה הם שהחליטו לחשוף שחיתויות ועבירות אחרות, בידיעה ברורה שחייהם אחרי החשיפה לא יהיו אותו דבר. השנה אארח אחדים מהם, אך יש רבים נוספים.
האורח הראשון הוא מנהל מחוז במשרד הפנים שקצה נפשו בחלוקת כספים למוסדות מקורבים לש"ס על ידי ראשי משרד הפנים. הוא מסר מידע למשטרה. משזו לא מיהרה לחקור, הגיע למשרדה של מבקרת המדינה, אשר ערכה ביקורת בנושא, ביקורת שהיוותה את הטריגר לפתיחת החקירה נגד אריה דרעי. זמן לא רב לאחר מכן, הוא מצא עצמו מחוץ למשרד.
עובדת זוטרה בבית חולים ממשלתי לא הצליחה להתגבר על שאט הנפש כשראתה כיצד מטפלים מכים מאושפזים שם. פניותיה לא הפסיקו את האלימות. אך למחרת שידור כתבה על כך בטלוויזיה, לפי מידע שהיא העבירה, הודיעו לה שלא תחזור לעבודה. בתום מאבק קשה של מבקר המדינה דאז, מיכה לינדשטראוס, נמצא לה תפקיד זוטר שבזוטרים ביחידה אחרת במשרד הבריאות, אך הזרוע הארוכה של עובדי בית החולים רדפה אחריה גם לשם. רק שנים רבות לאחר מכן, נמצא לה תפקיד בו היא יכולה להביא לידי ביטוי את כישוריה.
עובד ברשות האוכלוסין התלונן על אלימות של פקחים כלפי מבקשי מקלט ועל זיופי דוחות על מנת להצדיק מעצרים לא חוקיים שלהם. העובד שלח תלונה למשרד מבקר המדינה וביקש שלא יפרסמו את פרטיו כדי שלא יבולע לו, אך מכתב התשובה שקיבל מהמבקר נשלח למקום עבודתו. זה הספיק למנהליו להוצאתו ממעגל העבודה. הוא הושעה מעבודתו מבלי שקיבל שכר וללא יכולת למצוא מקום עבודה אחר. אחרי שלוש שנות מאבק אישר מבקר המדינה, יוסף שפירא, כי מגיעים לו פיצויים בסכום שהוא לעג לרש ומבלי שהורה להחזירו לעבודה.
חשבת שכר באחת מזרועותיה של הממשלה לא שיתפה פעולה עם מנהליה, כשביקשו ממנה לדווח כי הם משתמשים ברכב קטן, במקום רכב השטח המפואר שבו נסעו. זאת כדי שייזקפו להם סכומים נמוכים במקום זקיפת הטבה בסכום גבוה. הרדיפות אחריה התחילו מיד. לא הועילה העובדה שמשרד האוצר נקט הליכים נגד בכירים שם בעקבות גילוייה. לא עזר צו של מבקר המדינה, בו הורה על הפסקת ההתנכלויות, עד שהבינה שחייה לא יהיו חיים אם תמשיך לעבוד שם. מבקר המדינה שפירא הורה לשלם לה פיצוי בסכום מגוחך למדי. זמן מה לאחר מכן, פרש מנהל היחידה "פרישה שקטה" שלא תתפרש כהדחה.
הם לא הסתערו בידיים ריקות על מחבל או על פושע אלים, הם לא שכבו על גדר תיל והם לא שכבו על רימון כדי להציל את חיי חבריהם. אך אומץ ליבם ראוי לכל שבח. הם המצילים את המדינה משקיעה בבוץ השחיתות...
שנים רבות שכב כאבן שאין לה הופכין החוק שהסמיך את נשיא המדינה להעניק להם תעודות הוקרה. הם לא יוכלו ללכת עם התעודה למכולת, ובוודאי היא לא תסייע להם למצוא עבודה חדשה. הרי מי רוצה חושף שחיתות אצלו במשרד?! אולם, הם יוכלו להביט על עצמם במראה ולהיות שלמים עם מעשיהם. לחלקם סייעתי הן בתפקידי כיועץ למבקר המדינה למאבק בשחיתות והן בהתנדבות אחרי פרישתי משם, ואת חלקם אני ממשיך ללוות עד היום. היום הם האושפיזין שאני גאה לארחם.