.
ד"ר אבי ברוכמן שירת במשטרת ישראל בתפקידי פיקוד מטה והדרכה. בתפקידו האחרון שימש כראש המחלקה לשיטור קהילתי, בדרגת ניצב משנה. הוא עוסק במחקר ייעוץ והוראה בתחומי קרימינולוגיה ומערכת אכיפת החוק.
זהו מאמר שני מתוך שניים של פניה לשר לביטחון הפנים, עמר בר לב, בנושא החלפת ראשי המשטרה והשב"ס. למאמר הקודם:
* * *
כבוד השר,
במאמרי הקודם, כתבנתי שהכתובת היא על הקיר, גם המפכ"ל וגם נציבת שרות בתי הסוהר כנראה שיסיימו את תפקידם, לאור המלצות ועדות החקירה הבודקת את אירועי מירון ובריחת האסירים מכלא גלבוע. לאחרונה, אנו עדים בתקשורת "לצחצוח חרבות" בקרב הפיקוד הבכיר בשני הארגונים, המשטרה והשב"ס. עד כדי קריאה למפכ"ל להדיח לאלתר את מפקד המחוז הצפוני. זוהי עדות לכך שבכירי הארגונים 'מריחים' כי זמנם של הקברניטים קצוב...
עליך ללמוד מניסיונם הכושל של קודמך, לא להמתין להמלצות ועדות החקירה ולמנות כמה שיותר מהר ועדת איתור לתפקיד המפכ"ל והנציבה. בהמשך המאמר, אזכיר לך השר את כישלונות קודמיך בתפקיד:
[למאמרו של ד"ר אבי ברוכמן, 'מכתב גלוי לשר לבט"פ, בר לב: ועדת איתור למפכ"ל ולנציב שב"ס', לחצו כאן]
[למאמר המלא של איציק סבן ב'ישראל היום', לחצו כאן]
השר גלעד ארדן
השר גלעד ארדן (ראו תמונה משמאל) נכנס לתפקידו ב 25 במאי 2015. על כיסא המפכ"ל הוא מוצא את יוחנן דנינו, שכהונתו הוארכה עד 30 ביוני 2015. כלומר, משימתו הראשונה והעיקרית למנות מפכ"ל חדש. לאחר עזיבתו, נוהלה המשטרה על ידי ממלא מקום זמני, ניצב בנצי סאו, שמונה לממלא מקום סמפכ"ל המשטרה, במקביל לתפקידו כמפקד מחוז תל אביב, אחרי שהמפכ"ל דנינו פיטר את סגנו ניצב ניסים מור.
[מקור תמונתו של השר לשעבר, גלעד ארדן: פייסבוק]
ב-25 באוגוסט 2015 - רק חודשים לאחר שדנינו מסיים את תפקידו - הודיע השר ארדן, כי החליט להציע לממשלה למנות את תת אלוף במילואים, גל הירש, למפכ"ל המשטרה.
ההחלטה גוררת מלחמה תקשורתית כנגד הצעת המינוי. פורום הניצבים בגמלאות - המכונה ברשתות החברתיות "פורום הכפכפים" - קם וזועק כנגד המינוי. הכיצד יתכן שקצין צה"ל שהגיע רק לדרגת תא"ל, ולא היה אלוף בצה"ל, יקפוץ לתפקיד מפכ"ל המשטרה?
נשמעות בתקשורת התבטאויות רבות נוספות כנגד המינוי. כולל של הורים שכולים שהיקרים שלהם נפלו במלחמת לבנון השנייה; ושל המפכ"ל לשעבר, הרצל שפיר ז"ל.[למאמרו של רב ניצב הרצל שפיר ז"ל: 'מינוי הירש כמפכ"ל משטרת ישראל', לחצו כאן]
[בתמונה: "פורום הכפכפים"... מועדון מועדון רבי הניצבים והניצבים הפך בעשור האחרון לתיבת התהודה של פיקוד המשטרה; במאבק נגד כפיית רפורמה על המשטרה; ובדרדור המשטרה לפוליטיקה. אחד משיאי המעורבות השלילית היה בפרשת סיכול מינויו של גל הירש למפכ"ל, ב- 26 באוגוסט 2015. התמונה שותפה בפייסבוק באותה עת. יוצרה אינו ידוע]
המשטרה מצידה, פעלה לסכל את המינוי והחלה בחקירת חשדות פליליים כנגד עסקיו של גל הירש (שלא הבשילו, כמובן, עד היום לכתב אישום). היועץ המשפטי לממשלה, דאז, ויינשטין, מורה לשר להמתין עם המינוי, מכיוון שהבדיקה תארך זמן רב. ב- 23 בספטמבר 2015 מודיע ארדן שגל הירש אינו עוד מועמד למפכ"ל. אי אפשר להשאיר את המשטרה ללא מפכ"ל, וב 30 ביוני 2015 ממנה השר את ניצב בנצי סאו כמ"מ מפכ"ל.
סאגת חיפוש לאיתור מפכ"ל נמשכת. רוני אלשיך שהיה סגן ראש השב"כ והיה בין המועמדים להחליף את ראש השב"כ היוצא יורם כהן, מגיע לראש הממשלה. נתניהו מודיע לו שהוא בחר בנדב ארגמן, והציע לו את תפקיד מפכ"ל המשטרה. כאן הגרסאות חלוקות: יש הטוענים שההבטחה הייתה, שהוא ימונה לראש השב"כ לאחר קדנציה של מפכ"ל המשטרה. אלשיך הכחיש זאת. כך או כך, הוא מקבל את דרגת רב הניצב ב 3 בדצמבר 2015. חצי שנה לאחר סיום הקדנציה של דנינו מתחילה הקדנציה של רוני אלשיך....
[לקובץ המאמרים על 'גל הירש והמפכ"לות האבודה', לחצו כאן]
קדנציה זאת של רוני אלשיך הייתה בעייתית בלשון המעטה:
- יש הטוענים שהוא מהמפכ"לים הפחות טובים שהיו למשטרת ישראל. הסתבך לא אחת עם אמירות בעיתיות בנושא אום אל חיראם, פרשיית ניצב ריטמן, פרשיית המימד החמישי, וכמובן הריאיון המצולם שנתן לאילנה דיין בתוכנית "עובדה".
- מאידך יש המסנגרים עליו שהיה מפכ"ל טוב והוביל לשינויים במשטרה.
רוני אלשיך מסיים את תפקידו ב 3 בדצמבר 2018. חודש לפני תום כהונת אלשיך הוא, מעביר מכתב ליועץ המשפטי לממשלה עם מידע מודיעיני כנגד המועמדים להחליפו בתפקיד. כמובן בלי להודיע לשר הממונה.
השר ארדן מחליט למנות את ניצב משה אדרי (צ'יקו) שכיהן תחתיו כמנכ"ל המשרד לביטחון הפנים. שמו של ניצב אדרי מועבר לבדיקת 'ועדת וינוגרד'. כאן, עושה ניצב אדרי טעות חמורה, כשניפגש - שבוע לפני הופעתו בוועדה - עם עו"ד פנחס פישלר המייצג את רפי רותם שהגיש תלונה כנגד אדרי. ניצב אדרי לא מעדכן את הוועדה על פגישה זאת. הועדה קבעה שהיה "כשל בהתנהגות" של ניצב אדרי. חברי הועדה התפצלו 2-2; ויושב הראש ניצל את זכותו להכריע. הועדה פוסלת את ניצב אדרי מלשמש בתפקיד מפכ"ל.
[בתמונה משמאל למעלה: עו"ד פנחס פישלר. אי דיווח על הפגישה איתו הביא לסיכול המינוי... מקור התמונה: פייסבוק]
אז, ממנה השר ארדן, ב 2 לדצמבר 2018, את ניצב מוטי כהן כמ"מ מפכ"ל . ניצב כהן משמש כמ"מ עד 15 בדצמבר 2020. יש הטוענים, שאי מינוי מפכ"ל לאורך תקופה כה ארוכה מגיעה ממשרד ראש הממשלה שרצה להחליש את הארגון.
השר אמיר אוחנה
השר אמיר אוחנה (ראו תמונה משמאל) מתמנה לתפקיד ב 17 במאי 2020. על כיסא המפכ"ל הוא מוצא את ניצב מוטי כהן כממלא מקום. השר מתחיל באיתור מפכ"ל קבוע למשטרה.
רק בדצמבר 2020, הוא מחליט למנות את קובי שבתאי למפכ"ל ה-19 של משטרת ישראל. יש הטוענים בתקשורת, שחודשיים קודם לכן עבר "ועדת קבלה" פרטית בקרב חברי מרכז הליכוד...
[בתמונה: השר לביטחון הפנים, לשעבר, אמיר אוחנה... המקור: פייסבוק]
השם של ניצב שבתאי מועבר לוועדת גולדברג לבדיקה. שוב ניפתח "ארון השלדים" ומגיע מידע על מספר אירועים בעיתיים של טוהר מידות, שבהם מעורב ניצב שבתאי.
אחרי שנתיים בלי מפכ"ל מאשרת הועדה את המינוי בהסתייגות של השופט גולדברג שטען: "איני יכול לומר קטגורית שלא נפל פגם בהתנהגותו.". ב 17 בינואר 2021 מאשרת הממשלה את מינוי ניצב שבתאי כמפכ"ל המשטרה.
[בתמונה: המפכ"ל שבתאי - "איני יכול לומר קטגורית שלא נפל פגם בהתנהגותו"... התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי דוברות המשטרה. קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]
ועדת גולדברג
ועדה זאת - המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה - הוקמה מכח החלטת ממשלה בשנת 1999. בראש הוועדה עומד שופט בית המשפט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג. (ראו תמונה משמאל). מלבד ראש הוועדה מכהנים בה שלושה חברים נוספים, נציב שירות המדינה ושני נציגי ציבור.
תפקיד הוועדה להבטיח את טוהר המידות במינויים הבכירים ולבחון שמא דבקו בהם פגם או דופי במינויים המוצעים.
השר הממונה יכול להציע 3 מועמדים לוועדה לבחינת כשירותם. לאחר אישור הוועדה השר הממונה ממליץ על מועמד לתפקיד לאישור הממשלה.
כבודו,
המלצנו בפניך - לאור הסיטואציה בו נמצא ארגון המשטרה מול ועדת החקירה של אסון מירון - להקים כבר בעת הזאת וועדת איתור למציאת מועמד למפכ"ל, שיחליף את המפכ"ל הנוכחי (כמו גם לנציבת שב"ס). אם אתה מעוניין בכך והתקשית להחור מועמדים לוועדה זו, הנה מספר מועמדים פוטנציאליים:
יו"ר וועדה פוטנציאלי - תנ"ץ בדימוס, השופט בדימוס עודד מודריק, ששימש כיועמ"ש של משטרת ישראל.
- חבר פוטנציאלי - תנ"ץ בדימוס, פרופ' דני גימשי, קרימינולג ששימש בתפקידים בכירים במשטרה ובמשרד לבט"פ).
- חבר פוטנציאלי - תנ"ץ בדימוס, ד"ר עמיקם הרפז, קרימינולוג, ששימש בתפקידים בכירים במשטרה.
- חבר פוטנציאלי - רנ"ץ בדימוס, דודי כהן, מפכ"ל המשטרה לשעבר.
- חבר פוטנציאלי - רנ"ץ בדימוס, שלמה אהרונישקי, מפכ"ל המשטרה לשעבר.
- חבר פוטנציאלי - עו"ד פיני פישלר, נציג לשכת עורכי הדין, שירת במשטרה ומכירה היטב.
- חבר פוטנציאלי - ראש עיריית מודיעין מכבים רעות ויו"ר המרכז לשלטון מקומי, חיים ביבס.
- חבר פוטנציאלי - זאב בילסקי ראש עיריית רעננה לשעבר, שימש כיו"ר הסוכנות היהודית וחבר כנסת - בקיא ומעורב בהליכים שהתרחשו במשטרה,
- חבר פוטנציאלי - רוביק דנילוביץ - ראש עיריית באר שבע
לשם גילוי נאות, אני מכיר אישית את מרבית המועמדים. ברם, לא ביקשתי את הסכמתם להופיע ברשימה זאת.
כבוד השר,
הכדור במגרש שלך... רוח רעה נושבת בפיקוד המשטרה שבאה לידי ביטוי בהדלפות לתקשורת והשמצות הדדיות... הצגתי לך את הליכי קבלת ההחלטות של קודמיך בתפקיד. למד מטעויות ואל תחזור עליהן... גלה מנהיגות, והקם ועדת איתור לשני תפקידי המפתח, מפכ"ל ונציב שב"ס. היה מוכן לקבל החלטות, הרות גורל, לגבי שני הארגונים, הכפופים במישרין למשרדך; ולהוציא אותם מהמשבר העמוק לדרך חדשה...