תקציר: זה רציני!! קורא נכבד, כדאי לך להתייחס לסיכון הממשי ברצינות. תרחיש הייחוס של הממשלה קובע להיערך ל- 7,000 הרוגים, 45,000 פצועים, 9,000 לכודים בהריסות ו- 170,000 עקורים. הערכה זו הינה הערכת-חסר. הסיכון חמור יותר!
[לאוסף המאמרים על ביטחון הפנים, לחצו כאן]
עודכן ב- 6 בפברואר 2023
אלוף משנה במיל', ד"ר אפרים לאור: אפר"נאי; חבר "מבטחי", פורום מפקדים לאומי. הוא בעל תואר ראשון בהיסטוריה, תואר שני במדיניות ציבורית ודוקטורט בניהול מקרי אסון שעשה בקינגס קולג' בלונדון. כיהן כיו"ר ועדת ההיגוי להיערכות המדינה לטיפול ברעידת אדמה וכראש המגמה לגאוגרפיה של אזורי אסון באוניברסיטת חיפה.
* * *
בליל ה- 6 בפברואר 2023, בשעה 03:17 לפי שעון ישראל, התרחשה רעידת אדמה במגניטודה 7.7, במרחק של 474 ק"מ צפונית מזרחית למגדל שמס. הרעידה הורגשה בעיקר במרכז וצפון הארץ ותושבים באזור תל אביב, בית שאן וירושלים דיווחו שהרגישו את הרעש. מוקד הרעש היה בטורקיה שנפגעה קשה. הרס גדול נגרם גם בסוריה ובלבנון. בשלושת המדינות נהרגו כ- 30,000 בני אדם. ואלפים רבים נפצעו, עשרות בניינים קרסו ורבים נוספים לכודים תחת ההריסות.
כשנה לפני כן, ב- 23 בינואר 2022, רעדה האדמה, פעמיים תוך חצי יום, תחת רגליהם של תושבי צפון הארץ, מבית שאן ועד חיפה. באוקטובר 2021 התרחשה רעידת אדמה במזרח הים-התיכון; והורגשה היטב ביישובים רבים בישראל.
אנשי מקצוע שמדווחים על רעידות אדמה אינם מפריזים ומפחידים. ההפך, רובם מפחיתים מהסיכון הממשי, כי לא כוללים פריצת חומרים מסוכנים, שריפות, תאונות דרכים נוספות, הרעלות, קריסות של מוסדות חינוך על תלמידיהם ובתי-חולים על המאושפזים בהם. זה רציני!! קורא נכבד, כדאי לך להתייחס לסיכון הממשי ברצינות. תרחיש הייחוס של הממשלה קובע להיערך ל- 7,000 אלפים הרוגים, 45,000 פצועים, 9,000 לכודים בהריסות ו- 170,000 עקורים. הערכה זו הינה הערכת-חסר. הסיכון חמור יותר.
אי-אפשר להיות מוכן לרעידת אדמה בלי להתכונן. כל השקעה של 1 ₪ בפעולות מניעה היערכות ואיפחות חוסכת 4 – 13 ₪ במענה ובשיקום, בנוסף לצמצום שיבושים, חללים ופצועים.
[התמונה משמאל היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי 7089643 לאתר Pixabay]
צונאמי הינה תופעת טבע שהתרחשה בחופי ישראל לפחות 16 פעמים ב – 2,000 השנים האחרונות; היא עלולה לחזור על עצמה בכל עת. הסיכון ממשי. רעידת האדמה ב- 23 בינואר 2022 התרחשה במים. רעידה בעוצמה של 6.5M הינה סף שעלול לחולל צונאמי. שום מכשול לא מפריד בין מוקד הרעידה מזרחית לכרתים לחופי ישראל.
הדרך הטובה ביותר שלא להיפגע בקרות כל רעידת אדמה, הינה להתרחק מיידית מכל מקווה מים גדול - ים-תיכון או כנרת - ולעלות למקום גבוה, לרכס או לקומה שלישית ומעלה המבנה עמיד.
ככלל, רצוי לבנות מבנים ומתקנים חשובים מחוץ ל'שטחי הצפה' מועדים לצונאמי. לצורך כך, יש להיעזר ב'מפות הצפה' של המכון הגיאולוגי [מרחק של 100 – 3,000 מטר משפת מים, תלוי בהרבה גורמים].
תשומת-לב מיוחדת לפתחי נחלים פעילים או נתיבי נחלים בעבר. להתרחק פירושו להתרחק באמת. יש הבדל בין מלון לתחנת כוח. מלון יכול להיבנות מאות מטרים מקו החוף. תחנת כוח זקוקה למים רבים מאד מהים ומסובך להתרחק, אם כי אפשרי. לאחר רעידת אדמה יש להתרחק משפת המים במשך 10 – 12 השעות הראשונות, גם אם איבדתם או שכחתם שם משהו, אלא אם הינכם נמנים על כוחות הצלה. הצונאמי עלול לחזור בגלים.
אין להביט לאחור!
להלן מספר טיפים נוספים כדי לשרוד רעידת-אדמה ותסונמי נלווה.
- כשבורחים מצונאמי מהיר, אין ליטול דבר – עוזבים ילדים ובני משפחה, עוזבים תיקים, טלפונים, ארנקים, אבטיח פרוס וכד', ומצילים את הנפש. אין סיכוי לברוח ממים מתקרבים. הם מהירים מאד ותוקפניים.
- הצטיידו בתרופות שהינכם נוטלים על בסיס קבוע למשך 10 – 20 ימים. שאו אותן איתכם לכל מקום: לעבודה, לחברים, לחתונה, לבר-מצווה, לסופרמרקט, לקאונטרי-קלאב, לים, לבית-חולים וגם לבית-עלמין.
- בכל מקום שאתם נמצאים בידקו מהו המקום החזק והעמיד ביותר, חדר ממ"ד, חדר מדרגות או המקביל לו.
- חיזקו אלמנטים בלתי-סטרוקטוראליים [קוראים רציניים מוזמנים לפנות אלי ולקבל תדריך מפורט בחינם].
- חזקו בתי-ספר של ילדיכם/נכדיכם שאינם עמידים. יש למעלה מ- 1,500 כאלה בישראל; בנוסף, אלפי גני ילדים.
אני עוסק באינטנסיביות בהתמודדות עם כל מחוללי-הנזק, כולל קוביד-19. מודע לממצאים, לניסויים ולהשלכות. גילוי נאות: בכל יום שתלמידים שוהים מחוץ למבני בתי-ספר ולגנים, אני מאושר. מי שלא חילץ ילדים מרוסקים מהריסות יתקשה להזדהות עם האושר שלי.
הצטיידו ברשימת ציוד שפורסמה ע"י הרשויות. התאימו לצרכים האישיים או המשפחתיים שלכם. רעננו אותה, בידקו אותה: מים, מזון, פנסים, נרות, סוללות, מסמכים אישיים: תעודת זהות ודרכון, תעודות המעידות על השכלה, נסכים של רכוש, רשיונות למינהו, כרטיסי אשראי, מרשמי-תרופות.
היערך והתכונן. אסונות אינם ממתינים שתתפנה. והיכן הרשויות? האם יד ימין איננה יודעת מה עושה יד שמאל?!
ובכן, הידיים יודעות גם יודעות, כי מדובר באותן ידיים, שהמוח, המפעיל אותן, מעדיף להדחיק את ממשות הסיכון ומעדיף להתמודד עם שכול והרס במקום לצמצם אותו!
בעולם הווירטואלי אסונות מתרחשים ב'טור' ובזמן המתאים לשחקנים. וכך גם היערכות למצבי-חירום ושמירת כשירות מבצעית. כאשר דורשים להיערך בו-זמנית למחוללי נזק שונים, למשל פגעי טבע ומלחמה, התגובה ברמות הגבוהות ביותר: "פרה, פרה". לאמור, נסיים עם קוביד-19, נתפנה למחוללי-נזק אחרים.
בעולם הממשי שום דבר איננו ממתין עד שתתפנה או תשפר קשב, פניות ותשומת-לב. אסונות באים במקביל: כך סופות הוריקאן בארה"ב ובקריביים, רעידת-אדמה בטורקיה/יוון/כרתים/האיטי, שריפות במקומות רבים, מלחמה בקווקז, טייפון רב-עצמה בפיליפינים ועוד...
אין מותרות לאף יחיד ובוודאי למדינה להיערך בדירוג!
יכולות מבצעיות שהיו לישראל להתמודדות עם רעידות-אדמה ולמלחמה נשחקות בהדרגה. צאו מהחלום, לעולם הממשי. היערכו כראוי.......כל אחד בתחומו. כל אחד בד' אמותיו. כל אחד ב'שטח השיפוט המשפחתי שלו, במקום עבודתו ובמוסדות חינוך של ילדיו/נכדיו'.
[לאוסף המאמרים על ביטחון הפנים, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
שלום! ממיטתי בבי"ח הילל יפה.
שלום אפריים, קראתי את המאמר ואני שמח שיש במדינת ישראל אדם שממקד את פועלו בהזהרת האנשים מפני האסון הצפוי. בזמנו סיפרת לי זאת לעיתון הגפן ואינני יודע האם אני מתנהל לפי הכלחים שאתה העמדת בפני האנשים שמוכנים להשקיע בזהירותם, אבל אני שמח שיש מישהו שעוסק בזה. קיבלתי את המאמר לאחרונה, מצפריר. כעת אני מתמודד עם קשיים רפואיים ואני מקווה לצאת מהם בשלום. מקווה לא להשאר כאן עד להתרחשותו של אירוע כפי זה שאתה מזהיר מפניו. לא אאריך כי קשה לי להקליד, בשל דלקת בכף היד וזו רק אחת מהבעיות איתן אני מתמודד כעת. רינת בתי הבכורה מקלידה (היי), ואני מקווה שהיא תקרא את הכתוב ותשים לב. תודה, שמעון שגיא מזכרון יעקב
מדינת ישראל אינה מוכנה ואינה ערוכה לכל אירוע אשר עלול להתחולל בהפתעה.
טיפול בעורף והגנת העורף מחולקים, בצורה לא שוויונית בין משטרת ישראל לצה"ל פיקוד העורף.
ד"ר לאור כותב – "כשבורחים מצונאמי מהיר, אין ליטול דבר – עוזבים ילדים ובני משפחה, עוזבים תיקים, טלפונים, ארנקים, אבטיח פרוס וכד', ומצילים את הנפש" וזה נכון גם לאירוע כמו רעידת אדמה צונאמי או חלילה אסון/תאונה שלא להזכיר התקפת פתע של מי מהשכנים הקרובים והרחוקים.
צה"ל/פיקוד העורף בנוי על גיוס מילואים ו/או השבת כוחות מתעסוקה מבצעית ואין ולא תהיה תגובה מהירה או סיוע מקצועי מיידי ולכן יש להעביר את כל נושא העורף לאחריות המשרד לבט"פ – ויפה שעה אחת קודם.!!
לצערי נלחם אני שנים רבות לטובת חיזוק וייעול הטיפול באזרח אך התקנים והתקציבים של צה"ל מנצחים.