[התמונה המקורית היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]
[לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'למי שייכת המשטרה' - אמון ולגיטימציה משטרתית, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים באתר ייצור ידע', לחצו כאן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
מיניאפוליס הייתה העיר שבה התחיל הכל... ב-25 במאי 2020 הומת חשוד שחור בשם ג'ורג' פלויד על ידי השוטר דרק שובין, שלחץ את ברכו על צווארו של פלויד, במשך 9 דקות ו-29 שניות, עד שאיבד את הכרתו ולבסוף מת.
בשל כך בערה אמריקה כולה; ובערים רבות - כולל במיניאפוליס - ניטש וויכוח ציבורי על אופן תפקוד המשטרה ועל גודלה. זמן קצר לאחר מותו של פלויד, עמדו תשעה חברים פרוגרסיבים של מועצת העיר על במה בפארק פאודרהורן, והכריזו על כוונותיהם "להפסיק את השיטור כפי שאנו מכירים אותו כיום"; ולהחליף את משטרת מיניאפוליס - MPD במחלקה עירונית אחרת לבטיחות הציבור, שתנקוט ב"גישה מקיפה לבריאות הציבור".
הרעיון לפרק את המשטרה הוא 'הדובדבן שבקצפת' של תנועת Defund the Police (בטלו את תקציבי המשטרה). ומה במקום? לטעמי, מאוד לא בשלים - חלקם נאיביים - יש בשפע: כמות אוכפי חוק מעטה ומוגבלת בחוק; הפניית תקציבים לרווחת הציבור; וחתימה על אמנה ציבורית למניעת אלימות.
ב- 2 בנובמבר 2021, נדרשו הבוחרים להכריע, האם לבטל את משטרת מיניאפוליס - MPD. כדי שתעבור הייתה ההצעה צריכה להשיג 51% מקולות הבוחרים. מסתבר כי חוסר הבשלות של האלטרנטיבה היה בעוכרי הפרוגרסיבים: רוב הבוחרים החליט (לפחות בהצבעה הנוכחית...) כי עדיף, שהניסוי הגדול ביותר בסוציולוגיה עד כה, ייעשה, אם בכלל במדינה אחרת. הם דחו את ההצעה, הפעם, ברוב של 12% (56 עד 44 אחוזים).
אבל זה לא סוף פסוק והפרוגרסיבים חשים שהם רק בתחילת הדרך לשינוי, שעוד יבוא: "אנחנו קוראים לזה לקח, לא הפסד". טענה אחת הדוברות, JaNaé Bates, מנהלת התקשורת של Yes 4 Minneapolis, הארגון האחראי לקמפיין. "למדנו, שאנחנו צריכים לדפוק עוד יותר דלתות, שאנחנו צריכים לדבר עם עוד יותר שכנים, שאנחנו צריכים לעבור את מסע הדיסאינפורמציה ואת הכסף הגדול שאומר 'לא' כשאנחנו אומרים 'כן'. ”
[התמונה מימין היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי GDJ לאתר Pixabay; התמונה משמאל היא תמונה חופשית - CC0 Creative Commons - שעוצבה והועלתה על ידי OpenClipart-Vectors לאתר Pixabay]
והלקח?
אם המשטרות האמריקניות - לפחות בערים הדמוקרטיות - לא תגבשנה דפוסי שיטור שונים בתכלית מאלה הקיימים היום - במטרה ליצור אמון ולגיטימציה בקרב רובו המכריע של הציבור - זה רק עניין של זמן עד שנראה ביטול היסטורי ראשון של משטרה בעיר אמריקנית!
ומה אצלנו? הכתובת כבר מזמן על הקיר!
[לאוסף המאמרים: 'למי שייכת המשטרה' - אמון ולגיטימציה משטרתית, לחצו כאן]
[הכרזה: ייצור ידע]
[לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'למי שייכת המשטרה' - אמון ולגיטימציה משטרתית, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים באתר ייצור ידע', לחצו כאן]
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2021), למי שייכת המשטרה? – אמון ולגיטימציה משטרתית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 24/2/21.
- פנחס יחזקאלי (2021), שיטור בהסכמה – 9 העקרונות של רוברט פיל, ייצור ידע, 27/7/21.
- פנחס יחזקאלי (2018), הוגנות באכיפה: המשטרה מסמלת את החוק, ייצור ידע, 12/6/18.
- פנחס יחזקאלי: שיטור שוויוני – שוויוניות באכיפה, ייצור ידע, 15/3/15.
- משה מוריס בלאיש (2021), סמכות ושיקול דעת באכיפה, ייצור ידע, 14/8/21.
- פנחס יחזקאלי (2015), אחריותיות משטרתית, ייצור ידע, 15/11/15.
- פנחס יחזקאלי (2018), שקיפות משטרתית – אור השמש מנקה…, ייצור ידע, 11/6/18.