פיל בחנות חרסינה: 'סיבוב בדואיות' אחד יותר מידי!

[בתמונה: הלוחמים יום אחרי התאונה. התמונה היא צילום מסך]

[בתמונה: הלוחמים יום אחרי התאונה. התמונה היא צילום מסך]

המודל החשוב ביותר להכרת ולאבחון תרבות ארגונית הוא מודל הפירמידה של אדגר שייןEdgar Schein) ) על פי המודל, ניתן לחלק את התרבות הארגונית לשלושה חלקים, על פי היכולת לאתר אותם. מה שרואים זה הכי פחות. הסיפור האמתי מתחבא למטה... עכשיו, עברו על הסיפור המלא בכתבה למטה, ושכל אחד ינתח לעצמו לפי המודל, ויסיק את המסקנות בעצמו! [פיל בחנות חרסינה. תמונת הסופר של הכותב תחת שם זה]

בליל ה- 13 בינואר 2022, נהרגו בבקעת הירדן שני מפקדים ביחידת הקומנדו 'אגוז', כתוצאה מירי דו צדדי. מאמר זה הוא המאמר השני באתר ייצור ידע, העוסק באירוע זה. למאמר הראשון:

תכירו את המושג: 'סיבוב בדואיות'. זה מעין נוהל בלתי פורמלי של התמודדות עם גניבות ציוד ואמל"ח ע"י בדואים. זוהי פשיטה חמושה על מאהל בדואי במקום כלשהו, במטרה לנהל מו"מ עם מנהיג השבט: "אתה תחזיר לנו את מה שלקחתם ואנחנו נסגור את הסיפור ביננו בלי משטרה ובלי חוק".

בגולני צנחנים ונח"ל לא יודעים מה זה סיבוב בדואיות את זה מכירים רק בחטיבה ההיא, שיושבת איפה שיש באמת בדואים: חטיבת גבעתי.

זה מה שעשו החברים מאגוז - לילה לפני התאונה - כשיצאו לפשוט על הבדואים להחזיר לעצמם ציוד שנגנב. הפשיטה הסתבכה וכללה ירי, שרק במזל נגמר בכדורים באוויר ובלי הרוגים. העובדה שלסמג"ד של אגוז על הפשיטה שהם מבצעים מעידה, יותר מכל דבר, על תרבות היחידה, והאופן שבו היא מתנהלת, בניגוד לחוק ולפקודות הצבא.

המודל החשוב ביותר להכרת ולאבחון תרבות ארגונית הוא מודל הפירמידה של אדגר שיין (Edgar Schein): על פי המודל, ניתן לחלק את התרבות הארגונית לשלושה חלקים, על פי היכולת לאתר אותם. מה שרואים זה הכי פחות. הסיפור האמתי מתחבא למטה...

עכשיו, שמעו את הסיפור המלא בכתבה למטה, ושכל אחד ינתח לעצמו לפי המודל, ויסיק את המסקנות בעצמו!

 

המודל החשוב ביותר להכרת ולאבחון תרבות ארגונית הוא מודל הפירמידה של אדגר שיין (Edgar Schein): על פי המודל, ניתן לחלק את התרבות הארגונית לשלושה חלקים, על פי היכולת לאתר אותם. מה שרואים זה הכי פחות. הסיפור האמתי מתחבא למטה... [הכרזה: ייצור ידע]

[הכרזה: ייצור ידע]

ומכמעט תאונה לתאונה הגדולה...

בתקשורת רב הנעלם על הנסתר, אבל מיעוט קטן של כתבים צבאיים הביא את הסיפור במלואו. למשל אמיר בוחבוט בוואלה (ראו למטה):

"ביום שלישי ב-23:30 הסתיים אימון המטווחים. כחלק מקיפול הציוד במטווח, פקד מפקד הצוות היורה על אחד הלוחמים, ג', לקפל את שני הפנסים שנמצאים על סוללות המטווח שסימנו את אזורי הירי, תוך שכל הצוות מתקדם לאזור המאהל. כך, נשארו בשטח המטווח ג' ולוחם נוסף.

בגלל מערכת יחסים עכורה בתוך הכוח, כפי שהוגדר בתחקיר, ג' התייחס למשימה כעונש. שניהם החליטו להוריד את ציוד הלחימה והקסדות שעליהן האמצעים לראיית לילה, והניחו אותם על קו היורים ללא שמירה בלילה.

"בעוד שהלוחם השני מחליט לפרק את האמר"ל ולקחת אותו בכיס, ג' משאיר את הציוד שם"ה פקיר אותו. הם הולכים מספר דקות, שבים לקו יורים, ומגלים שהאמר"ל נגנב - וגם שבע מחסניות ווסט".

הדיווח על הגניבה מכניס את הגדוד לתזזית. התוצאות ידועות... בתמונה: הרמטכ"ל על התאונה באגוז. [התמונה היא צילום מסך]

[התמונה היא צילום מסך]

הקונספציה היא שהבדואים שוב גנבו...

 כבר שבוע שכולם מצויים בתוך קדחת ההתמודדות עם גניבות הבדואים; ומיד מתארגנים לסריקות פרוביזוריות, כדי להשיב את מה שנגנב.

אבל, מי באמת גנב? כל מי שקצת בעניינים מבין שלפי תיאור האירוע, ממש לא סביר שהציוד נגנב ע"י בדואינלקחו מחסניות קסדה ואמצעי לראיית לילה (אמר"ל). הווסט נשאר.

למה שבדואי ישאיר את הווסט? כל האירוע מדיף ריח חזק של השלמת ציוד צה"לי ע"י אחד החיילים!

.

אמיר בוחבוט בוואלה: לוחמי אגוז ביצעו "פשיטה" על מאהלים בדואיים לילה לפני האסון; מפקד היחידה לא יודח הרמטכ"ל קבע כי הקצין הבכיר, שרצה לסיים את תפקידו, יישאר בו, אך לא יקודם כמתוכנן. סגנו, שהיה אחראי על האימון, יודח, וכך גם מפקד הפלגה השלישי, הקצין שירה והלוחם שאיבד את האמצעי לראיית לילה. התחקיר חשף את הכשלים שקדמו לתקרית. וגם: כך אירע האסון - דקה אחר דקה

[למאמר המלא של אמיר בוחבוט בוואלה, לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא דווח לנו!  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *