[בתמונה: המלחמה על אוקראינה החלה... התמונה היא צילום מסך]
[לאוסף המאמרים על יחסי רוסיה - אוקראינה, לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים
* * *
מלחמת אוקראינה נותנת לנו תמונה ברורה באשר לאופיין של מלחמות המאה ה- 21; ומחייבת אותנו להתעורר מהשגיוניות שהיטו אותנו מהדרך הנכונה משך שני עשורים; ולחזור לקרקע המציאות.
המלחמה המודרנית איננה בבחנה בין תמרון לאש. היא שילוב של שניהם: אחרי מתקפת הטילים המדויקים של צבא היבשה הרוסי, שכתשו את בסיסי האוויר ומאגרי החימוש של צבא אוקראינה והשיגו לפולש שליטה אווירית, פלש השריון הרוסי, גם מבלרוס, ואין מי שיכול לעמוד בפני הבטליונים הטקטיים של צבא רוסיה.
ועתה, אין מנוס מהצורך לתקן מהר את מה שקלקלנו
1. צבאות המערב חייבים להגדיל משמעותית את השקעתם בביטחון. הנשיא שעבר, דונלד טראמפ דיבר על כך לא מעט וקיבל כתף קרה. לאחר בהלת הפלישה לקרים בתחילת 2014, החליט נאט"ו בפסגה השנתית בדבלין, להגדיל את ההשקעה של כל מדינה חברה בביטחון ל- 2% מהתל"ג, עד 2024. אבל, המדינות הגדולות חיכו והעדיפו להרוויח עוד יום של שקט ורווחה תקציבית. עתה, השקט נגמר, ו- 2% מהתל"ג נראה מעט מידי ומאוחר מידי, לצורך להגדלה משמעותית של הכוחות המשוריינים והארטילריה! כיוון שאין ארוחות חינם, התשלום יהיה ברווחה, בחינוך, בתרבות ובהגדלת המיסוי.
השקט נגמר גם עבור צה"ל והמחוקקים הישראליים, שיצטרכו להבין שהגענו לנקודת האל חזור מבחינת בניין הכוח. עתה הגיעה העת ל"שריון ותותחים במקום חמאה" או "תותחים במקום גרביים":
[להרחבת המושג: 'אין ארוחות חינם', לחצו כאן]
.
2. לקונספציה של צבא שמבוסס על חיל האוויר וקומנדו מעולם לא הייתה היתכנות. צבאות המערב אינם בנויים לתסריט המלחמה שטוו הרוסים. הם קטנים מאוד, ולא רק שאין להם יכולת התקפית, גם אין להם יכולת הגנתית. הם ואנחנו חייבים להגדיל, משמעותית, את צבא היבשה; ובעיקר את הכוחות המשוריינים, בדגש על תוספת גדולה של טנקים ותומ"תים.
3. צבא היבשה המשוריין הוזנח לחלוטין, ההשקעה המצומצמת בהתעצמות היא בעיקר בחיל האוויר במטוסים מאוישים, שיקורקעו - וחלקם יושמדו - במתקפת הטילים המקדימה. מטוסים אינם הכלי לבלימת מתקפה יבשתית - ולא היו גם בעידן הקודם, של מלחמת יום הכיפורים. הרוסים לימדו אותנו, שאין צבא אפקטיבי ללא כוחות ממנועים ומשולבים בקנה מידה גדול.
4. חייבים להשקיע במה שמכונה 'חיל טילים': מערך עצמאי - המנותק מהקונספציות של חיל האוויר - של טילי קרקע-קרקע עם חימוש מונחה, מדויק, שלהם יתרון גדול בדיכוי סוללות נ"מ ובהשמדת אתרים חיוניים. חייבים להשקיע, במקביל, גם בהצטיידות מאסיבית יותר של צבא היבשה, בטילים ובפגזים מדויקים לכל הטווחים. כל אלה, יאפשרו גם מכה ראשונה אפקטיבית, שתרסק במהירות וביעילות את ההתנגדות של הצבא המגן; וגם תגובה משמעותית למתקפת פתע, שתשמיד חלק משמעותי מיכולות חיל האוויר.
5. ובאשר למגננה, אנו תלויים בפיתוח מהיר של הגנת לייזר אפקטיבית, ובהצטיידות מהירה לאחר מכן. אין דרך יעילה אחרת ליירוט טילים ורקטות. אחרת, נחיתותנו האסטרטגית תישאר בעינה.
[התמונה: צבא ארצות הברית]
ממש מיתרגש מהכתבה
לפני שנה ושנתיים בכתבות שלך ציינתי בפרוש הגיע הזמן לשינוי ולא רק חייל אוויר
סוללות הנמ או כל סוללות נגד טילים שברירים מאוד .לכן השקעה רבה צריכה להיות של חייל רגלים שיריון וטילים בכל מערב ארופה ואצלנו במיוחד.
להזכיר לך כי ליברמן שהיה שר הביטחון נילחם בעוצמה בנושא זה וניראה כי השקעה בחייל אוויר היתה מוטעית חלקית ומכרעת