[בתמונה: חיילים אמריקאים משגרים טיל Javelin. הטילים והרקטות הם גיבורי מלחמת רוסיה-אוקראינה]
[לאוסף המאמרים על יחסי רוסיה - אוקראינה, לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים
* * *
את השריון האוקראיני ('על הנייר', יש להם אלפי טנקים תותחים כבדים ונגמ"שים) וגם את הארטילריה הכבדה לא ראינו. הבסיסים בהם הם מאוחסנים הופצצו, מן הסתם; ואולי, אינם במצב של כשירות טכנית ומבצעית. אבל גם ללא שריון, האוקראינים הצליחו לגרום לצבא הרוסי לאבדות כבדות יחסית בלחימה בשטח הבנוי.
עיקר האבדות של הרוסים נגרמו באמצעות שימוש נחוש של הלוחמים האוקראינים ברקטות RPG ובטילי נ"ט קצרי טווח כטיל האמריקאי ג'וולין. לעומת זאת, מיעוט הטנקים הפגועים מלמד, שהלוחמים האוקראינים לא הצליחו לפגוע, משמעותית, בטנקים; שהם מוגנים לא רע מנ"ט. לעומת זאת, הם פגעו היטב בנגמ"שים וברכב רך, חלקו רכב מנהלתי של הצבא הרוסי, שהתקרב ונכנס בפזיזות, לשטח הבנוי.
מהתמונות מסתבר כי לפחות חלק מהנגמ"שים הרוסיים אינו מוגן כלל, גם לא נגד מטען חלול רגיל. אין להם שכבת הגנה מתכתית נוספת; וגם לא שקי חול ותאי זיווד, שמותקנים מעל השריון - אמצעים שהיו יכולים למנוע את חדירת הרש"ק החלול הרגיל (הטיל ג'וולין מצויד ברש"ק כפול (טנדם) ונגדו לא ניתן להתגונן באמצעות הגנה פסיבית כנ"ל).
נראה שאין לרוסים מערכות הגנה אקטיביות - נוסח "מעיל רוח" ו- "חץ דרבן" מתוצרת התעשייה הביטחונית שלנו - שמסוגלות למנוע חדירה של רש"ק לתא הלחימה (ראו תמונה למטה).
[בתמונה: נראה שאין לרוסים מערכות הגנה אקטיביות - נוסח "מעיל רוח" ו- "חץ דרבן" מתוצרת התעשייה הביטחונית שלנו - שמסוגלות למנוע חדירה של רש"ק לתא הלחימה... התמונה היא צילום מסך]
הלקח הוא, שכיבוש שטח בנוי, מחייב מיגון טוב נגד נ"ט; ויש דרכים יעילות חלקם לא מתוחכמות שמשפרות מאוד את ההגנה הזו.
בניגוד ללהג ה'פרשנים', הרוסים פועלים על פי לתורת הלחימה שלהם: הם אינם נחפזים. הם מכתרים לאיטם את הערים, תוך שהם מאפשרים לאוכלוסייה אזרחית להתפנות; ואז מגבירים את הלחץ והשחיקה על הערים בהדרגה, עד שתיכנענה.
בכל מקרה, צריך להבין שהפסד מבחינתם איננו אופציה.