[בתמונה: הפצצת שיירה רוסית ע"י האוקראינים מן האוויר... התמונה היא צילום מסך]
[לאוסף המאמרים על יחסי רוסיה - אוקראינה, לחצו כאן]
סא"ל במיל' ד"ר עדו הכט הוא חוקר מלחמות, המלמד במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן. מחבר הספר "ההבקעה המערכתית בחשיבה הצבאית הגרמנית, 1945-1870".
* * *
מה תמונת-המצב המסתמנת מכלל הדיווחים:
הולך ומסתמן שצבא רוסיה אינו מכין מתקפה גדולה אחת במזרח אוקראינה, אלא מעדיף לתגבר את המאמצים הוותיקים בכוחות נוספים; ואולי פה ושם, לבצע שינוי מקומי בלבד בכיוון.
אמנם, יתכן שהרוסים עדיין שומרים עתודת כוח במקום כלשהו כדי להפתיע וליזום מהלך עוצמתי אחד או שניים – אבל, בינתיים, אף אחד מהמקורות 'המערביים' אינו מדווח על ריכוז כזה.
יוזכר, שמקורות אלה הצליחו לאתר ולעקוב אחרי רוב הכוחות הרוסיים בעת שאלה נערכו לפני המלחמה וגם לאתר ולעקוב אחרי רובם במהלך המלחמה עד לנסיגה מחזית קייב. לכן, סביר לצפות שאם היה ריכוז כזה הוא היה נחשף.
.
[בתמונה: אוקראינה - תמונת מצב עדכנית ל- 30 באפריל 2022. המפה: עדו הכט]
באשר למפה: 'שטח בשליטה רוסית' מוגדר בשטח שעבר טיהור ולא רק מעבר דרכו של כוחות רוסיים. עם זאת, עדיין מדווחים מעת לעת תקריות בחלק מהמקומות הללו – הגם שבכמות קטנה מאד ובעוצמה מצומצמת מאד. אירוע חריג בעוצמתו הוא פיצוץ של גשר מסילת רכבת בערך באמצע הדרך בין חצי-האי קרים לבין החזית בכיוון ז'פורוז'יה.
יוזכר שמערך ההספקה הרוסי מסתמך מאד על שימוש ברכבות. המשמעות היא הארכה מסוימת של סבב המשאיות המתספקות את הכוחות הרוסיים בכיוון ההתקפה הזה, אבל, לאור המרחק הקצר יחסית מהחזית – כ-100 קילומטרים, עוצמת השיבוש אינה קשה מאד (תוספת שעות ספורות לסבב המשאיות בין היחידות לבין הנקודה הקרובה ביותר לגשר שהרכבת יכולה להגיע אליה כדי לשנע את המטען שעליה למשאיות).
[בתמונה: הפצצת שיירה רוסית ע"י האוקראינים מן האוויר... התמונה היא צילום מסך]
טְרַנְזְנִיסְטְרִיָה
אירוע לא ברור בשבוע האחרון הוא סדרה של פיגועים בתשתיות תקשורת ואתרים ממשלתיים ב-'רפובליקה הפְּרִידְנֶסְטְרוֹבִית של מוֹלְדָבָה' (מוכרת יותר תחת השם טְרַנְסְנִיסְטְרִיָה). האוקראינים והמולדבים טוענים שפיגועים אלה בוצעו על-ידי הרוסים - בעלי הברית ונותני-החסות לקיום המדינה הזו - כדי לתרץ את כניסתה של המדינה למלחמה לצד רוסיה נגד אוקראינה, ואולי לעבר מולדבה. הרוסים טוענים שמדובר בפעולות של אוקראינה שנועדו להשחיר את פניה של רוסיה. בינתיים, לא נראה שהכוחות הרוסיים בטְרַנְזְנִיסְטְרִיָה (2 גדודים וכמה מסוקים) והצבא הקטן של טְרַנְזְנִיסְטְרִיָה עצמו (בערך 25,000 חיילים לאחר גיוס מלא של מילואים), אכן נערכים לתקוף מישהו.
בכל מקרה, כיון שטְרַנְזְנִיסְטְרִיָה מנותקת מרוסיה ומכותרת על-ידי אוקראינה מצד אחד; ועל-ידי אויבתה מולדבה מצד שני, לא ברור כמה מהכוח הזה יוכל לפעול מול אוקראינה.
[בתמונה: הפצצת מטרות רוסיות ע"י האוקראינים מן האוויר... התמונה היא צילום מסך]
חזית חרקוב
בחלק המערבי של חזית זו, הרוסים ממשיכים להגן; וכנראה שבתחילת השבוע שעבר, האוקראינים תקפו-נגד וכבשו מספר כפרים.
בחלק המזרחי של חזית זו החלו האוקראינים לתקוף, וטוענים שכבשו מספר כפרים מצפון וממזרח לפאתי העיר. יתכן שהישג זה יאלץ את הרוסים להפנות כוחות נוספים לגזרה זו, כדי להגן על האגף והעורף של הכוחות שלהם שעקפו את חרקוב מדרום, ותוקפים באזור איזיום לעבר לוגנסק. אם כן, זה יצטרך כנראה לבוא על חשבון החלשת ההתקפה מאיזיום דרומה.
חזית לוגנסק ודוניצק
בחזית זו נמשכת ההתקדמות ההדרגתית של הרוסים. הרוסים מדווחים מעת לעת על הצלחות קטנות – עוד מתחם מבוצר בשטח הפתוח או עוד כפר או עוד שכונה באחת הערים או העיירות המצויות במרחב שנכבשו, ואילו האוקראינים מדווחים מעת לעת על הדיפתם בהצלחה של התקפות רוסיות ועל התקפות-נגד שהטילו שלטענתם הצליחו לכבוש חזרה שטחים שהרוסים כבשו קודם.
בכל מקרה מדובר בהישגים קטנים בלבד לכל צד.
בסרטון: חיילים רוסיים רוקדים לצלילי השיר 'רספוטין'
(רוב המקורות הויזואליים שמגיעים למערב הם אוקראינים. זהו מקרה חריג של חומר רוסי על המלחמה שנמצא ברשת):
חזית דרום-מזרח אוקראינה
במריופול נמשך המצור על בית-החרושת אזובסטאל. נמשכות ההתקפות הרוסיות צפונה לתוך צפון הדונבס.חזית חוף הים השחור מחצי-האי קרים מערבה
האוקראינים מטילים התקפות קטנות לעבר חרסון, אבל נראה שאינם משיגים הישגים משמעותיים אם בכלל. יש דיווחים לא מאומתים על תגבור הכוחות הרוסיים במרחב הזה מתוך כוונה לחדש את ההתקפה הרוסית בכיוון מערב. הרוסים הודיעו על התחלת שימוש ברובלים כמטבע עובר לסוחר במחוז חרסון. הם הודיעו שבמשך שלושה חודשים אפשר יהיה להשתמש עדיין גם במטבע האוקראיני (הְרִיבְנָיָה) ואחר-כך מטבע זה יוצא משימוש באופן מוחלט. לעומת זאת, כבר לא שומעים על כוונתם לנהל משאל-עם על רצון האוכלוסייה להקים מדינה עצמאית שתהיה בחסות רוסיה בדומה לדוניצק ולוגנסק. האוקראינים ממשיכים להציג צילומים של הפגנות של אזרחים באזור הזה נגד הנוכחות הרוסית – אבל, למעט מקרה אחד שבו נראו אנשים רבים בהפגנה, ביתר המקרים מדובר בעשרות עד כמה מאות מפגינים בלבד. נראה שברוב המקרים הצבא הרוסי לא מתערב ולא פוגע במפגינים (רק בסרטון אחד ראיתי שימוש בגז מדמיע וגם מקרה זה מצולם מזווית שלא מאפשרת להבין מדוע זה קרה) – בהינתן שלאוקראינים יש עניין להציג התעללות רוסית באזרחים שלהם, הרי שאם היו בידיהם סרטונים כאלה סביר שהיו מפיצים אותם.בסרטון: ועכשיו - חיילים אוקראינים רוקדים במלחמת התודעה ביו הצבאות
מערך ההגנה האוקראיני האופייני:
שדות-מוקשים, שוחות קוויות השולטות על שטח-השמדה חשוף (הרוב שדות חקלאיים) ומוצבים היקפיים קטנים, שימוש בישובים כמתחמי-הגנה תוך ביצור בניינים בתוכם – ראו למטה ניתוח שפורסם על-סמך תצ"לים של חלקים ממערך ההגנה האוקראיני בתוך וסביב הישוב פּוֹפְּסַנְיָה שבצפון חבל לוגנסק.
בגזרות בהן הרוסים חדרו לעומק אוקראינה (כלומר, כבר הבקיעו דרך מערך ההגנה האוקראיני שנבנה במהלך השנים מ-2015 עד פרוץ המלחמה) – המאפיינים של מערכי ההגנה החדשים דומים, אולם פחות חזקים כיון שנבנו בחופזה תוך כדי הלחימה.
[בתמונה: ניתוח שפורסם על-סמך תצ"לים של חלקים ממערך ההגנה האוקראיני בתוך וסביב הישוב פּוֹפְּסַנְיָה שבצפון חבל לוגנסק. המקור: ד"ר עדו הכט]
שיטת ההתקפה הרוסית האופיינית:
סדרה של התקפות קטנות לכיבוש יעדים מוגדרים. כל התקפה נפתחת בהפגזה מכינה עצימה שנמשכת שעות רבות ואחר-כך הסתערות של טנקים ורגלים רכובים ב-נגמ"שים. לא רק ניהול הקרב המשולב השתפר – רואים גם הקפדה רבה יותר על תרגולות וטכניקות לחימה מסודרות.
הפצצת תשתיות
הגם שהם ממשיכים לתקוף גם יעדים צבאיים ותשתיות דלק, נראה שבשבוע האחרון הרוסים העבירו את המאמץ העיקרי של תקיפותיהם לרשת התחבורה האוקראינית – בעיקר תקיפה של גשרים ופה ושם גם תחנות רכבת. המטרה היא כנראה לשבש העברת כוחות והספקה ממערב וממרכז אוקראינה לחזית במזרח.
הם גם ממשיכים לחפש ולתקוף מחסנים שאליהם מגיעות תרומות הנשק ממדינות 'המערב'. היקף ההצלחה של תקיפות אלה לא ברור.
החזית הימית
הצי הרוסי ממשיך לצאת לים ולשגר טילים ארוכי-טווח לעבר מגוון מטרות תשתית בעורף האוקראיני.
[בתמונה: הפצצת מטרה רוסית ע"י האוקראינים מן האוויר... התמונה היא צילום מסך]
מגמות
במהלך השבוע שחלף מאז העדכון האחרון נמשכה המתקפה הרוסית במזרח אוקראינה. אין עדיין סימן לכוונה להטיל מאמץ מרוכז בגזרה מסוימת, אלא הרוסים המשיכו לתקוף בגזרות מרובות תוך חיזוק מסוים של הכוחות הנלחמים שם.
לאור האמור לעיל, אני מעריך שחלוקת המאמצים הצבאיים הרוסיים בימים הקרובים תתנהל לפי סדר החשיבות שלהלן – כשבתוך כל מאמץ יש כמה שינויים פנימיים של עדיפות המאמצים:
המאמץ העיקרי:
- המשך המתקפה הרב-גזרתית במזרח-אוקראינה.
- מבין הגזרות השונות נראה שהמאמץ העיקרי הרוסי מוכוון לצפון הדונבס, למרחב שבין לוגנסק לבין חרקוב, כי שם ערוכים הכוחות האוקראינים המגנים במובלעת שכבר מוקפת משלושה כיוונים ויהיה קל יותר לגרום לנסיגתם.
מאמצים משניים:
-
- התקפות בגזרות הדרומיות של צפון הדונבס.
- המשך כיתור הכוחות האוקראינים הנצורים במפעל אזובסטאל.
- תמשך ההפגזה חרקוב כדי לשמר את הלחץ עליה.
- הגנה ממערב לעיר חרסון מול התקפות-נגד אוקראיניות שיוצאות מכיוון ניקולאיב. יש דיווחים על כוונה רוסית ליזום בגזרה זו התקפה, אבל לשם כך יצטרכו להקצות עוד כוחות שטרם נראו בשטח.
- המשך מתקפת הטילים על התשתיות הלאומיות של אוקראינה. נראה שזרוע האויר הרוסית ממוקדת בעיקר בסיוע לכוחות הקרקעיים במזרח-אוקראינה ולכן המשך משימת תקיפת התשתיות נותרה רק בידי כוחות הטילים ארוכי-הטווח שנורים מהיבשה ומהים.
קצת רקע על טְרַנְזְנִיסְטְרִיָה
ה-'רפובליקה הפְּרִידְנֶסְטְרוֹבִית של מוֹלְדָבָה' (ראו מיקום במפה למטה. מסומנת בעיגול שחור) היא עוד אחת מתוצאות הלואי של התפרקות ברית-המועצות. זה השם שהם קוראים לעצמם. 'טְרַנְזְנִיסְטְרִיָה' זה שהשם המולדבי והרומני לארץ "שמעבר לנהר נִיסְטְרוּ" (או בשמו הרוסי: דְנִייֶסְטֶר).
[בתמונה: מיקומה של ה-'רפובליקה הפְּרִידְנֶסְטְרוֹבִית של מוֹלְדָבָה' - 'טְרַנְזְנִיסְטְרִיָה'. המפה: ד"ר עדו הכט]
כמו הרבה מקומות שנוצרו אחרי התפרקות ברית-המועצות - יש שם אזור בעייתי מבחינת הרכב האוכלוסייה. בתמצית (לא אכנס לכל גלגולי האירועים וחילופי השמות המקומיים מאז ימי-הביניים): מאז אמצע המאה ה-14 זהו אזור מריבה בין מגוון מעצמות מקומיות. האוכלוסייה העיקרית והשליטים היו רומנים והם קיימו בריתות, נלחמו נגד, נכבשו על-ידי או השתחררו מ- שכניהם השונים בתקופות שונות – פולנים, הונגרים, רוסים, טטרים ועות'מנים. חלק מהזמן חלקים שונים ממולדובה היו כבושים על-ידי שכנים שונים. לאחר נסיגת העות'מנים מהמרחב והקמת רומניה הפך האזור לשטח מריבה בינה לבין רוסיה – אם כי ברור היה שאין ביכולתה של רומניה לכפות את עמדתה על רוסיה, וזו סיפחה את מרבית השטח אליה. במהלך המאה ה-19 רוסיה עודדה הגירה של לא-רומנים לאזור וחלקם באוכלוסייה קטן מכ-85% לכמחצית בלבד ב-1905. אחרי קריסת האימפריה הרוסית בתום מלחמת העולם הראשונה ניצלה רומניה את ההזדמנות והשתלטה על כל המרחב. ב-1940, כשנה אחרי ועל-פי הסכם ריבנטרופ-מולוטוב, רוסיה כבשה את האזור (שכונה אז בֶּסָרַבְָּיה) מידי רומניה (ראו תמונה למטה); וכעבור שנה, רומניה הצטרפה כבעלת-ברית לגרמניה במתקפה נגד ברית-המועצות וכבשה שוב את האזור אבל איבדה אותו שוב בסיום מלחמת העולם השנייה. מאז סיום מלחמת העולם השנייה ועד לקריסת ברית-המועצות הייתה מולדובה למחוז של רוסיה.[להעמקה בנושא ה'מגוון', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מלחמת העולם הראשונה, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים בנושא השואה ומלחמת העולם השנייה, לחצו כאן]
הקריסה הותירה, כמו במקומות אחרים, אוכלוסייה מעורבבת שקבוצות שונות בה רצו דברים שונים:
- האוכלוסייה הרוסית רצתה להישאר חלק מרוסיה;
- ואילו הרוב המולדבי דרש מדינה עצמאית.
- ניסיונות של רומניה להתערב בסכסוך נדחו על-ידי המולדובים שטענו שהם לא רומנים.
ושוב, כמו במקומות רבים אחרים, הוויכוח הוליד מלחמת אזרחים בין המולדבים לבין המיעוטים האחרים ורוסיה התערבה לטובת המיעוטים שרצו להתקרב אליה. האזור שבין הגבול של מולדבה עם אוקראינה לבין נהר הדנייסטר/ניסטרו נהיה אזור עצמאי בחסות רוסית. הרוסים אשר בתחילה התערבו במלחמה עם כוח גדול קיצצו אותו והשאירו רק 'כוח לשמירת השלום' שמונה היום 2 גדודים ועוד כוחות עזר.
טרנזניסטריה הכריזה על עצמאות ושם חדש והקימה מדינה וגם צבא קטן. מולדבה החליטה לותר ואכן נשמר שקט, גם אם לפעמים מתוח בגבול ביניהן.
.
[בתמונה: בניין הפרלמנט של טרנזניסטריה בטירספול. התמונה נוצרה והועלתה לויקיפדיה על ידי . קובץ זה הוא בעל רישיון Creative Commons להפצה, תחת רישיון זהה, גרסה: CC BY-SA 3.0]
המדינה מכסה קצת יותר מ-4,000 קילומטרים-רבועים בלבד ומונה פחות מחצי מיליון תושבים. מבחינה לאומית בערך שליש הם רוסים, בערך שליש הם מולדבים, בערך רבע הם אוקראינים והשאר הם מגוון.
באחת ההופעות של נשיא בלרוס בתקשורת בימים הראשונים של המלחמה הנוכחית, הוא הציג מפת מבצעים שבה מסומן חץ שיוצא מטרנזניסטריה לעבר אודסה. מאז הסוגייה מוזכרת מדי פעם על-ידי האוקראינים או בתקשורת המערבית – אבל, לא על-ידי הרוסים, ואז נעלמת שוב עד לסיבוב הדיון הבא.
בתולדות עם ישראל מהווה טרנזניסטריה אזור ההשמדה הראשי של יהודי רומניה – כ-380,000 עד 400,000 מיהודי רומניה נרצחו בשואה, רובם הוגלו קודם לטרנזניסטריה ונרצחו שם.