[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
[לאוסף המאמרים על יחסי רוסיה - אוקראינה, לחצו כאן]
סא"ל במיל' ד"ר עדו הכט הוא חוקר מלחמות, המלמד במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן. מחבר הספר "ההבקעה המערכתית בחשיבה הצבאית הגרמנית, 1945-1870".
* * *
מה תמונת-המצב המסתמנת מכלל הדיווחים:
במהלך השבועיים האחרונים נמשכת הלחימה במגמה שתוארה בשני העדכונים הקודמים – מצד אחד סדרה של התקפות מוגבלות-יעד על-ידי צבא רוסיה, כשהמאמץ העיקרי שלהם הוא בצפון חבל דונבס בין איזיום לבין לוגנסק; ומנגד סדרה של התקפות-נגד מצד צבא אוקראינה כששני מוקדי ההתקפה שלהם הם סביב העיר חרקוב בצפון-מזרח אוקראינה ולעבר העיר חרסון בדרום-מזרח אוקראינה.
בעיר מריופול כמעט שהסתיים המצור על הכוחות האוקראינים האחרונים במפעל אזובסטאל – כ-1,900 חיילים אוקראינים נכנעו. יתכן שיש עוד עשרות עד מאות שעדיין ספונים בתוך המקלטים התת-קרקעיים מתחת למפעל. הכוחות הרוסים צמצמו נוכחותם סביב המפעל – חלקם נסעו צפונה להצטרף לקרבות בצפון הדונבס.
במפה למטה: 'שטח בשליטה רוסית' מוגדר בשטח שעבר טיהור ולא רק מעבר דרכו של כוחות רוסיים. עם זאת, עדיין מדווחים מעת לעת תקריות בחלק מהמקומות הללו – הגם שבכמות קטנה מאד ובעוצמה מצומצמת מאד. רוב התקריות הללו, במאפיינים של פעולות גרילה, מתבצעות בדרום הדונבס.
[בתמונה: אוקראינה - תמונת מצב עדכנית ל- 23 במאי 2022. המפה: עדו הכט]
לאורך הגבול בין רוסיה לבין אוקראינה במרחב סומי מתנהלת בין היריבים לחימת הטרדה הדדית בעצימות נמוכה – בעיקר ירי-מנגד של נשק קל ובינוני ומעת לעת ירי כבד יותר.
בתוך רוסיה עצמה מבוצעות כמעט כל יום תקיפות חבלנית אחת או יותר על לשכות גיוס ומפעלים בטחוניים. מאפייני התקיפות הן של הטלת בקבוקי-תבערה. באחת התקיפות הללו המשטרה הרוסית עצרה שני נערים בני 16.
פקיד אמריקני דיווח שהרוסים מפעילים בסך הכל בערך 106 גדודים מתמרנים במזרח אוקראינה, אבל עקב הצטברות אבדות בכמה מהגדודים הם ממזגים אותם עם אחרים, כך שהמספר בירידה הדרגתית.
בעת האחרונה התפרסמו סרטונים שצילמו חיילים ביחידות אוקראיניות הנלחמות במזרח המתלוננים על תשישות גוברת ומחסור גובר בציוד ובהספקה. תחילה עשו זאת חיילי מילואים ביחידת משמר-לאומי, שהן היחידות בעלות האימון והציוד הנחות בצבא אוקראינה. אולם, כעת הופיע גם סרטון של יחידה מהצבא הסדיר.
החיילים טענו שהם זקוקים להפוגה בעורף להתאוששות, להשלמת אבדות וציוד ואחר-כך יחזרו להילחם. מספר חיילים מערביים שהתנדבו לצבא אוקראינה ובינתיים חזרו הביתה התראיינו בארצותיהם וסיפרו על תנאים קשים ביחידות האוקראיניות שהצטרפו אליהם – הן קשיי מנהלה ותחזוקה והן קשיים מקצועיים.[1] ממספר סרטונים ומספר ראיונות זעום לא ניתן להעריך את מצב הצבא האוקראיני כולו – אולם, בהינתן התמשכות הלחימה כבר שלושה חודשים ללא הפוגות וריענון, ואולי גם תחושה גוברת שבכל זאת הרוסים מתקדמים וכובשים, גם אם לאט וגם אם במחיר אבדות רבות, סביר שיחידות רבות במצב דומה.
גם הצבא האוקראיני סופג אבדות כבדות מאד הגם שאינו מוכן להודות במספר. בנאום של זלנסקי הוא רמז על כ-50 עד 100 הרוגים ביממה בחזית במזרח אוקראינה. אם נתון זה נכון, הרי שבחודש האחרון בלבד איבד צבא אוקראינה כ-1,500 עד כ-3,000 הרוגים ועל זה יש להוסיף כנראה לא פחות מזה פצועים וסביר שאף יותר. זלנסקי התבטא בצורה מעורפלת ולכן קשה לדעת עד כמה נתון זה נכון.
אל מול תמונת הסדקים שעולה מהיחידות האוקראיניות בחזית, בכירים אוקראינים טוענים שהצבא שלהם בונה יחידות בעורף על בסיס הציוד המערבי החדש שמתקבל וכי ישלים ההכשרה של היחידות החדשות (גיוסים חדשים של שרות חובה ומילואים) עם ציוד זה במהלך חודש יוני. או-אז בכוונתם ליזום מתקפת-נגד רבתי שבסופו של דבר תביס סופית את צבא רוסיה ותשחרר את כל מזרח אוקראינה, כולל חצי-האי קרים, דוניצק ולוהנסק (אצל הרוסים – לוגנסק) שנכבשו על-ידי רוסיה ב-2014.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
חזית חרקוב
במהלך השבועיים האחרונים האוקראינים כבשו מידי הכוחות הרוסיים את רוב האזור סביב העיר חרקוב עד לטווח של כ-25 קילומטרים מקצה העיר. מהדיווחים הסותרים לא ברור עד כמה הרוסים התעקשו להחזיק את השטח או שניהלו קרבות השהיה בלבד.
מצפון לעיר: בדיווחים האחרונים מסתמן שהרוסים נערכו להגנה במרחק מסוים מדרום לגבול הרוסי – כנראה למנוע גישה ישירה של הכוחות האוקראינים לקטע זה של הגבול – ואפילו כבשו חזרה שטח קטן שנכבש על-ידי האוקראינים קודם.
ממזרח לעיר: הרוסים נסוגו עד לנהר הסיברסקי-דונץ – נהר שרוחבו באזור הזה בין מאות מטרים לבין קילומטר – ונערכים להגנה על גדתו הקרובה לחרקוב ולא מאחוריו. יש להניח שהכוונה להחזיק ראשי-גשר על הגדה המערבית של הנהר למקרה שירצו ליזום התקפה בכיוון חרקוב בהמשך כאיום מהאגף ומהעורף על כל ניסיון אוקראיני לתקוף צפונה לעבר הגבול הרוסי.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
חזית לוגנסק ודוניצק
בחזית זו נמשכת ההתקדמות ההדרגתית של הרוסים.
בשבוע שעבר דיווחו האוקראינים על בלימת ניסיון צליחה של נהר הסיברסקי-דונץ (בגזרה זו הוא זורם ממערב למזרח) וגרימת אבדות גדולות לכוחות הרוסיים. קציני הנדסה אוקראינים סיירו את הנהר וסימנו אתרים סבירים לצליחה. אחר-כך הוצבו תצפיות מול כל אזור כזה והמרחב נסרק באמצעות כטמ"מי-סיור וסוללות ארטילריה הוצבו בטווח מהאתרים הללו. הרוסים הגיעו לאחת הנקודות הללו, הפגיזו את המרחב שמדרום לנהר בתערובת של פגזים נפיצים ועשן וגם הציתו את היערות, כך שנוצר עשן סמיך. נגמ"שים אמפיביים חצו את הנהר ותפסו עמדות חיפוי מדרום לו. אחר-כך החלו לבנות גשר צף. האוקראינים פתחו בהפגזה כבדה מאד של המרחב. לא דווח כמה תותחים ו-מטל"רים רב-קניים השתתפו, אבל כנראה כמות גדולה למדי. תצפיות הקרקע האוקראיניות לא יכלו לצפות את המרחב דרך העשן, אבל הורו על תחילת ההפגזה. לא דווח אם הארטילריה האוקראינית טיווחה מראש את האתר או שירו לפי נ"צ-מפה בלבד או בהכוונת כטמ"מים שהצליחו לראות את אזור הגשר דרך העשן. ההפגזה הרסה את רוב חלקות הגשר, פגעה בכלים ובחיילים רוסים רבים. כוח החלוץ שצלח נפגע גם הוא ושרידיו נסוגו חזרה אל מצפון לנהר.
עם זאת, הרוסים כנראה צלחו בקטע אחר של הנהר והמשיכו לתקוף דרומה.
כאמור, המגמה הנראית לעת עתה ממשיכה להיות התקדמות איטית של הרוסים בכיוונים שהם בוחרים לתקוף בהם.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
חזית דרום-מזרח אוקראינה
במריופול נמשך המצור על בית-החרושת אזובסטאל. אולם, לאחר כניעה של כ-1,900 חיילים אוקראינים, הרוסים רידדו את הכוחות המכתרים והפנו חלק מהם לגזרות אחרות. במקור דווח כי במפעל נצורים עד כ-2,500 חיילים. לא ברור האם מספר זה היה מוגזם או שעדיין נותרו כמה מאות נצורים בתוך המפעל. בכל מקרה, ככל הנראה עדיין יש שם חיילים נצורים – כולל המפקדים הבכירים של הכוחות האוקראינים שנלחמו במריופול.
הרוסים פועלים להחזיר את החיים למסלולם בעיר מריופול – עבודות לשיקום תשתיות ולחבר את העיר והנמל שלה (הנמל הגדול והחשוב בים אזוב) לדוניצק, פתיחה מחדש של בתי-ספר, תוכנית בנייה של מקורות פרנסה חדשים ועוד.
נמשכות ההתקפות הרוסיות צפונה מאזור דרום הדונבס לתוך צפון הדונבס וגם כאן ההישגים הרוסיים נמדדים בכיבוש כפר כזה או אחר או מתחם מבוצר אוקראיני כזה או אחר, וגם כאן האוקראינים טוענים מעת לעת שתקפו-נגד וכבשו חזרה שטח שאיבדו קודם, וגם כאן מדובר בהישגים קטנים בלבד לכל צד.
חזית חוף הים השחור מחצי-האי קרים מערבה
האוקראינים מטילים התקפות קטנות לעבר חרסון, אבל נראה שאינם משיגים הישגים משמעותיים אם בכלל.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
הפצצת תשתיות
קצב תקיפת התשתיות ירד באופן משמעותי. עיקרו מתבצע באמצעות טילים ארוכי-טווח וקצב הירי ירד ממוצע של בערך 50 טילים ביום לפחות מרבע מזה.
לא ברור מדוע צמצמו הרוסים את קצב השיגורים – האם כי מספר הטילים במלאי ירד מאד וקצב ייצורם של חדשים לא עמד בקצב השיגורים, או כי מספר המשגרים היבשתיים הצטמצם עקב שחיקה והצורך לשפץ אותם, או עקב החלטה מבצעית כלשהי.
החזית הימית
הצי הרוסי ממשיך לצאת לים ולשגר טילים ארוכי-טווח לעבר מגוון מטרות תשתית בעורף האוקראיני.
מגמות
במהלך השבועיים שחלפו מאז העדכון האחרון נמשכה המתקפה הרוסית במזרח אוקראינה. אין עדיין סימן לכוונה להטיל מאמץ מרוכז בגזרה מסוימת, אלא הרוסים המשיכו לתקוף התקפות מוגבלות-יעד בגזרות מרובות תוך חיזוק מסוים של הכוחות הנלחמים בכל גזרה. נראה שהפיקוד הבכיר הרוסי החליט להעדיף מערכה מבוססת על כיבוש הדרגתי ושחיקה הדרגתית של צבא אוקראינה על-פני מערכה המבוססת על תמרונים נרחבים ומהירים.
נראה שהתקפת-הנגד האוקראינית סביב חרקוב מיצתה עצמה ונבלמה מול קו הגנה רוסי חדש.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
לאור האמור לעיל, אני מעריך שחלוקת המאמצים הצבאיים הרוסיים בימים הקרובים תתנהל לפי סדר החשיבות שלהלן – כשבתוך כל מאמץ יש כמה שינויים פנימיים של עדיפות המאמצים:
המאמץ העיקרי:
המשך המתקפה הרב-גזרתית במזרח-אוקראינה.
מבין הגזרות השונות נראה שהמאמץ העיקרי הרוסי מוכוון לצפון הדונבס ובעיקר למרחב שבין לוגנסק לבין חרקוב, כי שם ערוכים הכוחות האוקראינים המגנים במובלעת שכבר מוקפת משלושה כיוונים ויהיה קל יותר לגרום לנסיגתם. אמנם יש אמירות של חוקרים מערביים שהרוסים מנסים לכתר את הכוחות האוקראינים שם, אבל קצב ההתקפות והישגיהן איטיים מדי מכדי למנוע מהאוקראינים לסגת ונראה שהרוסים מעדיפים נסיגת הכוחות האוקראינים וכיבוש 'קל' של השטח מאשר כיתור וקרב קשה להשמדת הכוח האוקראיני המכותר.
הערכה זו מבוססת גם על הצהרות בכירים רוסיים כי מטרת המלחמה כרגע היא השלמת 'שחרור' לוגנסק – אותם אזורים ממנה שנותרו בידי אוקראינה בסיום הלחימה ב-2014.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
מאמצים משניים:
-
- התקפות בגזרות הדרומיות של צפון הדונבס.
- המשך כיתור הכוחות האוקראינים שטרם נכנעו במפעל אזובסטאל.
- הגנה מול חרקוב מצפון לעיר, בינה לבין הגבול של רוסיה, וממזרח לעיר, על בסיס הנהר סיברסקי-דונץ.
- הגנה ממערב לעיר חרסון מול התקפות-נגד אוקראיניות שיוצאות מכיוון ניקולאיב. הדיווחים מלפני כחודש על כוונה רוסית לתקוף בגזרה זו התבדו וכנראה שהם יישארו שם בהגנה לעת עתה.
- המשך מתקפת הטילים על התשתיות הלאומיות של אוקראינה. נראה שזרוע האויר הרוסית ממוקדת בעיקר בסיוע לכוחות הקרקעיים במזרח-אוקראינה ולכן המשך משימת תקיפת התשתיות נותרה רק בידי כוחות הטילים ארוכי-הטווח שנורים מהיבשה ומהים. כיון שלא ברור מדוע הרוסים צמצמו את קצב השיגורים בשבועיים האחרונים, לא ניתן לדעת אם יגבירו שוב את הקצב או שישארו בקצב הנוכחי.
[בתמונה: מראות ממלחמת רוסיה אוקראינה... התמונה היא צילום מסך]
עידו הכט היקר,
אני קורא בעניין את סקירותך
מפריע לי מאד ההטייה הבולטת בכתיבתך לטובת הצד הרוסי, לא אביא ציטטות כדי לא להכביד
אציין רק שהדבר בולט במיוחד בסעיפים העוסקים במאמץ העיקרי ובמאמצים המשניים שם אתה מתייחס בלעדית לצד הרוסי
לדעתי הדבר פוגם באובייקטיביות ובאמינות הסקירה, שמתיימרת כך אני מניח להיות מקצועית ובלתי מוטית.
לתשומת ליבך
הנה תגובתו של עדו:
כיון שקיבלתי התייחסויות דומות אבל הפוכות גם מהצד השני כנראה שאני הולך איפשהו באמצע. מי שתומך בצד הרוסי (יש כאלה) מתלונן שאני לא מספיק מדגיש את הטענות שלהם ומי שתומך בצד האוקראיני (והם הרוב) מתלונן שאני בכלל מוכן להציג את העמדה הרוסית (או כפי שהתלונן אחד – איך אני מעז לטעון שפוטין אינו היטלר החדש ואיך אני מעז לטעון שהאוקראינים מדווחים דיווחי שקר).
אין לי הטיה לטובת אף צד במלחמה הזו בדיוק כשם שאיני מנסה לשפוט אף צד באף אחת מבערך 20 המלחמות האחרות שמתנהלות כרגע בעולם. המטרה של המסמכים שלי אינה לספק דיווח חדשותי או מסמך היסטוריוני, אלא ללמוד מהמלחמה הזו דברים מקצועיים בלבד בתחום תופעת המלחמה – כאלה שעשויים לתרום משהו לידע המקצועי של צה"ל. מי ינצח שם לא מעניין אותי, מי צודק בסכסוך לא מעניין אותי. איך מתרחשת הלחימה ומדוע היא מתרחש באופן זה – זה כן מעניין אותי.
חוץ מהסוגייה הצבאית מלחמה זו מעניינת אותי בהשפעותיה על ישראל (רק דברים רעים מבחינה מדינית, כלכלית ובטחונית), אבל על זה אני לא כותב – זה לא התחום שלי, המקצוע שלי הוא 'חוקר-מלחמה'.
ההסבר המדיני שכתבתי הוא ניסיון להבין את השיקולים – לא לקבוע מי צודק מול בית-דין של מעלה. כל צד צודק בעיניו שלו. הצד של המערב והצד של אוקראינה פשוטים יחסית ומופצים ברבים. ההסבר הרוסי פחות מוכר, אבל בלעדיו לא ניתן להבין מדוע פרצה המלחמה ומדוע נקטו בדרכי הפעולה הצבאיות שנקטו.
כדי לכתוב כל אחד מהעדכונים אני נאלץ להתפלש בערימות של תעמולה שמפיצים הרוסים, האוקראינים, ומגוון ישויות ב-'מערב' (דוברים רשמיים, מכוני-המחקר וסוכנויות התקשורת). האמינות של כולם מתחת לבינונית (לגבי חלק מהם זו הגדרה מנומסת). אני מנסה להבין מה באמת קורה.
קל יותר לפענח מה עושים הרוסים מאשר לפענח מה עושים האוקראינים.
המידע על הצד הרוסי רב יותר מאשר המידע על הצד האוקראיני כי גם האוקראינים וגם כל תומכיהם במערב נמנעים מלפרסם דברים על צבא אוקראינה שעלולים לשרת את המודיעין הרוסי. כך, למשל, בניגוד לפרסום צילומי לויין אזרחיים של הערכות ופעילות הכוחות הרוסיים – אין כאלה על צבא אוקראינה. יש מכוני מחקר מערביים שממש מצטטים מילה במילה את מה שמכתיב דובר משרד ההגנה האוקראיני בלי מילה של ספקנות או בקרה. יש חוקר מערבי שבהתחלה פרסם קצת חומר על הצבא האוקראיני ואז הפסיק ומחק אותו מהמפות שהמשיך לפרסם כדי, וכך הוא כתב, לא לספק מידע מועיל לרוסים. באוקראינה זאת עבירה פלילית לפרסם משהו שעלול לסייע לרוסים לא רק צבאית אלא גם מדינית (מי שמביע עמדה שיש בה תמיכה בעמדה המדינית הרוסית נעצר – במסגרת הדמוקרטיה שם אין חופש דיבור), כולל לפרסם דבר אמת שסותר את דבר השקר שדובר משרד ההגנה האוקראיני החליט להפיץ.
כמו-כן, קל יותר להציג מה מתכוונים הרוסים לעשות אולי מאשר לפרסם מה מתכוונים האוקראינים לעשות אולי.
הסיבה היא שהיוזמה המבצעית, למעט התקפות-נגד מצומצמות פה ושם של האוקראינים היא בצד של רוסיה. היא קובעת מה יקרה ולכן סוגיית המאמצים – היכן מתרחשת עיקר הלחימה והיכן לחימה משנית – נתונה בידיה. רוב הזמן האוקראינים רק מגנים – סופגים ואם מצליחים בולמים את הרוסים ואם נכשלים נסוגים למערך הגנה אחורי יותר.
וגם כאשר האוקראינים תוקפים-נגד, בדרך-כלל אפשר לדעת את זה רק אחרי שהם עשו זאת כי אין מידע מקדים.
יתר על כן, לעתים קרובות המידע על ההתקפות המעטות של האוקראינים שקרי ואני מצליח להבין מה קרה רק כמה ימים מאוחר יותר (וגם אז אני לא תמיד בטוח שהצלחתי באמת להבין). הדבר היחיד שכרגע יש עליו מידע על כוונותיהם לעתיד הוא שהם מצהירים שבסוף יוני / תחילת יולי ישלימו את קליטת הנשק המערבי החדש שהם מקבלים ויצאו למתקפת-נגד כוללת שתביס את הרוסים סופית ותשחרר את כל מזרח אוקראינה כולל השטחים שרוסיה כבשה ב-2014. יקרה או לא-יקרה? מוקדם מדי לדעת.
לסיכום, אני לא "פרו-רוסי" ולא "פרו-אוקראיני" או כל דבר אחר כזה, אני פשוט משתמש במידע שהשגתי כפי שאני מצליח להבין אותו. לצערי המידע חלקי מאד, מוכוון מאד לטובת צד אחד ורצוף בהגזמות ובשקרים בוטים שיש לדלות מתוכם את מעט האמת.
בברכה,
עדו