[לאוסף המאמרים על דוד בן גוריון, לחצו כאן]
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
זהו מאמר שני מתוך שניים בנושא בחירת הרמטכ"ל בתקופת מעבר. למאמר האחר לחצו:
* * *
האם נכון למנות רמטכ"ל חדש בתקופת מעבר? היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, פרסמה ב- 22 ביוני 2022 את עמדתה בנוגע למינוי רמטכ"ל חדש בתקופת הבחירות. היא הבהירה לשר הביטחון בני גנץ שרק "צורך חיוני" ברור, יאפשר לו לקדם את המינוי. מנגד, דורשת האופוזיציה להימנע ממינויים בשירות הציבורי בתקופה זו.
זה לא כמו 'כוכב נולד'...
מבחינת צה"ל, בחירת רמטכ"ל לא תהיה שונה לפני בחירות או אחריהן. יכול להיות שראש ממשלה אחר יבחר רמטכ"ל אחר, אבל זה לגיטימי לגמרי, כל עוד הוא נבחר ע"י ראש ממשלה ושר ביטחון מכהנים.
צריך להישמר מכל משמר ולדאוג שהתהליך יהיה דיסקרטי, ושתהיה לרמטכ"ל הנבחר שהות מספקת ללמידה ולהתארגנות. וגם מי שיש לו דעה, לא צריך להעלות אותה על הכתב. הדיון הוא לא כמו בכוכב נולד על שאלת 'את מי אתה מעדיף'. אלה שאלות שאין להם בחינה כמותית. שלושת המועמדים הם ראויים, ושניים מהם מובהקים לחלוטין כי הם עשו כבר תפקיד כסגן הרמטכ"ל. לכל אחד מהמועמדים יש יתרונות וחסרונות; ושר הביטחון בני גנץ (ראו תמונה משמאל) מכיר את כולם אישית. אני חושב ששיקול הדעת שלו הוא טוב; ואני סומך עליו שיפעל מתוך שיקולים ראויים.
[תמונתו של בני גנץ משמאל היא צילום מסך]
ונכון להדגיש עוד, כי מבחינה מנהיגותית, דוד בן גוריון לא היה שואל את היועמ"ש. שאלה כזו היא, קודם כל, שאלה מנהיגותית ולא משפטית. היא צריכה לנבוע מהיושר העמוק של חובת המנהיג לעם ישראל.
[בחזרה לריכוז המאמרים: 'הכל על מנהיגות']
המצב הנוכחי מחייב בחירה באחת משתי האופציות הבאות:
- או שמחליטים שלא להכריז על מינוי ומבקשים מהרמטכ"ל הנוכחי, אביב כוכבי (ראו תמונה משמאל), להאריך את הכהונה;
- או שבוחרים רמטכ"ל חדש.
צריך לזכור שיתכן שהרמטכ"ל הנוכחי עלול לסרב להישאר. צריך לזכור, שגם הוא נשחק ויש לו סיבות משלו שלא לרצות. אם הוא עוזב בינואר, כדאי למנות עכשיו. הרמטכ"ל צריך להיכנס לתפקיד, להכין את עצמו. כשהוא נכנס לתפקיד הוא עמוס מאוד. הוא צריך ללמוד וליצור משנה סדורה, בהרבה דברים. נכון לתת לו את הזמן הזה. עולם ומלואו תלוי בזה.
המצב - שבו כוכבי יבקש לסיים את תפקידו במועד המקורי - יעשה לא טוב לצה"ל ולמי שישמש בתפקיד ממלא המקום. אפשר לראות את העוול שנעשה לניצב מוטי כהן, ששימש כמפכ"ל בפועל במשך שנתיים אחרי כהונת אלשיך, ואת הקשיים שבהם נתקל לשלוט על כל הניצבים, כיוון שלא היה בידו מינוי רשמי.
[אפשר לראות את העוול שנעשה לניצב מוטי כהן, ששימש כמפכ"ל בפועל במשך שנתיים אחרי כהונת אלשיך, ואת הקשיים שבהם נתקל לשלוט על כל הניצבים, כיוון שלא היה בידו מינוי רשמי... צילום דוברות המשטרה. שם הצלם אינו ידוע]
והגרוע מכל, אסור לתייג את הרמטכ"ל כרמטכ"ל מטעם מפלגה זו או אחרת
יש כבר אמירות כאלה, הנאמרות בין השיטין... הרמטכ"ל לעולם איננו שייך למפלגה כלשהי. אפילו משה דיין, שאבא שלו היה חבר כנסת במפא"י, הוא לא היה הרמטכ"ל של המפלגה הזאת אלא של כל עם ישראל. קח את האלוף אייל זמיר, שהיה המזכיר הצבאי של בנימין נתניהו. הוא היה שם כל כך דיסקרטי, הוא נזהר בתבונה מכל זיהוי פוליטי. לכן אסור לזהם אותם בזה. זה לא מאבק בין אוהדי מכבי והפועל. הרמטכ"ל הוא רמטכ"ל של כל עם ישראל ולא משנה מי בחר אותו.