[לקובץ המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', לחצו כאן]
מרדכי (מוטי) קידר (ראו תמונה משמאל) הוא מזרחן, ד"ר אמריטוס במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן ועמית מחקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן.
[מקור תמונתו של ד"ר מרדכי קידר משמאל: פייסבוק. שם הצלם אינו מוזכר]
החומר המובא כאן הוא תמלול של חלק מסרטון יוטיוב (מצורף בסוף), שפרסם Alex Tseitlin (ראו לוגו למעלה) ב- 23 ביולי 2022, בסדרת הסרטונים: "באים אל הפרופסורים", הקרוי: "עלבון לסעודיה עם ד"ר מרדכי קידר". קריאה וצפיה נעימה!
* * *
ביקור הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן בסעודיה, הוא דוגמה נוספת לאופן שבו חוגים ליברלים מודרניים, מתייחסים למדינה שהיא מסורתית לחלוטין - הן בהיבט השבטי (שבט אבן סעוד שולט בה); והן בהיבט הדתי, בגלל פרדיגמת חשיבה שונה, מזרחית-ערבית מול מערבית.
צריך להבין את האופן שבו הסעודים רואים את ג'ו בידן
כבר במסע הבחירות שלו - בלחץ החוגים הליברלים פרוגרסייבים במפלגתו, בדגש על חברות הקונגרס המוסלמיות, אילהאן עומר ורשידה טליב, הפועלות בגישה של האחים המוסלמים ומבקשות לבזות את סעודיה בראש חוצות - הצהיר ביידן (ראו תמונה משמאל), שיראה בסעודיה אחראית (Accountable) לרצח חשוקג'י, באוקטובר 2018, בקונסוליה הסעודית באיסטנבול.
ביידן הצביע על מוחמד בן סלמאן כאדם האחראי לרצח, והבטיח לחשוף את דוח המודיעין האמריקני על מעורבות בן סלמאן ברצח, שהופק כבר בתקופת ממשל טראמפ, שהיה חכם דיו לא לתת לו פרסום.
כשנכנס ביידן לתפקיד אכן חשף את הדו"ח וביזה את הסעודים ואת מנהיגם. הצהרה זו נתפסה עוד בזמן הבחירות כמעין תקיעת סכין בגבה של סעודיה, קבל עם ועולם, והצגתה כמדינה פורעת חוק.
[בתמונה משמאל: הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן - איך הסעודים תופסים אותו? התמונה היא נחלת הכלל]
עתה רואה עצמו ביידן חופשי להגיע לסעודיה ולבקש על נפשו הפוליטית: לבקש מהסעודים להעלות את תפוקת הנפט, כדי להוריד את מחירו בעולם, ובעיקר בתחנות הדלק בארה"ב, כדי להגדיל את סיכויי המפלגה הדמוקרטית בבחירות האמצע, בנובמבר 2022, ולמנוע את הפיכתו ל"ברווז צולע" (lame duck; ראו כרזה למטה) - שיכולתו לנהל מדיניות משותקת - בחצייה השני של הקדנציה שלו.
[בכרזה: הוושינגטון פוסט מבטא את חששו של כל נשיא אמריקני: להפוך ל"ברווז צולע".... למקור, לחצו כאן]
רק שהסעודים זוכרים היטב...
הם זוכרים גם את פאדיחת חשוקג'י; וגם את מה שביידן עולל להם כסגן נשיא, כחלק מממשל אובמה ב- 2015, בהסכם הגרעין עם האיראנים, שהזרים לאיראן מיליארדים של דולארים, שבהם עשו שימוש בהעצמת הטרור ובחיזוק החות'ים, אויבי הסעודים, שמשגרים אליהם יומם וליל טילים איראנים, בלי שהסעודים ימצאו לכך פתרון.
הדברים הובאו במלוא חומרתם במאמר קצר שפרסם ב- 2015 בנדר בן סולטאן (ראו תמונה משמאל) - בן משפחת המלוכה הסעודית, שכיהן כ- 30 שנים כשגריר סעודיה בוושינגטון, ושימש כזקן סגל הדיפלומטי הזר בארה"ב, דובר אנגלית מושלמת, שהיה מעורה מאוד בפוליטיקה הפנים אמריקנית, והכיר את הדמויות הפועלות, הכר היטב.
מספר ימים אחרי חתימת הסכם הגרעין, פרסם בנדר בן סולטאן, שכבר יצא לגמלאות, מאמר קצר באתר המוכר כבעל 'נגיעה' סעודית, בנוסח הזה: את מה שרצינו לומר על הסכם הגרעין כבר אמרנו. את מה שנרצה לומר עתיד, נגיד בעתיד...
עתה, אני מבקש להזכיר לקוראי את מה שאמר לי פעם "השועל הזקן" (old fox) של הדיפלומטיה האמריקנית, פרופ' הנרי קיסינג'ר: "אויביה של אמריקה צריכים לפחוד מפניה; אך בני בריתה צריכים לפחוד עוד יותר!"... (America's enemy should fear America. America's friends should fear America even more).
משמע, קיסינג'ר אומר בעצם, שהדבר היחידי שמוביל את אמריקה הוא האינטרסים הלאומיים שלה, ולא האינטרסים של אף אחד, כולל של בעלות בריתה. משמע, הבגידה בבעלי הברית טבועה בדנ"א האמריקני. הם פועלים ע"פ אינטרסים; בעוד הסעודים מונעים ע"פ רגש נאמנות, ופועלים ע"פ אמוציות (ראו כרזה למטה, המשך המאמר).
[להרחבת המושג: אינטרסים לאומיים - אינטרסים חיוניים, לחצו כאן]
איך תופסים זאת הסעודים?
הראש הסעודי הוא ראש מדברי. הם חושבים כמו שבט שחי במדבר מישורי כמו סעודיה. בניגוד לתרבות ההר, תרבות המישור גורסת כי במדבר המישורי אתה חשוף ופגיע, בלי יכולת להתחבא ממבקשי רעתך. על כן, אין מנוס מהדבקות לשבט כדי לשרוד - כדי להגן על מקור המים והטריטוריה שלהם. מילת המפתח בצורך הזה לשרוד, היא הנאמנות. המחויבות של בני השבט זה לזה היא טוטאלית. עד הסוף, גם במחיר מותם שלהם.
לכן, הבגידה היא הדבר הנורא ביותר, כי ללא נאמנות אין חיים. אין שרידות. אינך יכול להיות אינדיבידואל, שחי ע"פ האינטרסים שלו. מי שפועל כנגד הקבוצה הוא בוגד, ואת הבוגדים "שולחים לשמש" למות לבד.
[בכרזה: ההגיונות השונים - האמריקני והסעודי... הבגידה בבעלי הברית טבועה בדנ"א האמריקני. הם פועלים ע"פ אינטרסים; בעוד הסעודים מונעים ע"פ רגש נאמנות, ופועלים ע"פ אמוציות... הכרזה: ייצור ידע]
איך מארחים בוגד...
עתה חישבו שאדם סעודי צריך לקבל את פני האמריקני, שכבר הוכיח, כי הבוגדנות היא בדנ"א שלו. בדיוק לזה התכוון בנדר בן סולטאן. חברת הנפט הסעודית הגדולה, אראמקו - קיצור של עראב-אמריקן קומפני - חברת הנפט הערבית אמריקנית. אמריקה בנתה את עצמה, כלכלית, אנרגטית, על סעודיה, לאורך הרבה מאוד שנים; ועתה אמריקה בוגדת בסעודים על רקע פרשת חשוקג'י (האם בארצות הברי לא מוציאים להורג? מה בסך הכל ההבדל בין הוצאה להורג בזריקת רעל או בעריפה?); וגרוע אף יותר, בוגדת בהם עם האיראנים...
באמצע ספטמבר 2019 פגעה איראן בסעודיה פגיעה איומה ונוראה, כאשר פגעה במתקנים של אראמקו (ראו התמונה למטה), ופירקה כחצי מיכולת הייצוא הסעודי למשך שבועות ארוכים, עד שהסעודים הצליחו לתקן אותם ולהשיבם לעבודה שוטפת.
וכיצד הגיבה אמריקה, הרפובליקנית אז, של טראמפ? גם היא לא עשתה דבר ולא התייצבה נגד האיראנים ביחד עם בני בריתה... בגלל הבגידה האמריקנית, הסעודים חייבים היום להתקרב לאיראן, והם עושים זאת בכאב גדול; וגם את ההשפלה הזו זוקף הסעודי לחובת האמריקנים.
ועתה, בלי בושה, מגיע ביידן לסעודיה ומבקש על נפשו הפוליטית, מהאיש שאותו הגדיר כרוצח...
זה ההסבר לזלזול שבו נתקבל ביידן בסעודיה. בעוד שאצלנו קיבלו את הנשיא האמריקני כל 'השמנא והסלתא' של הפוליטיקה הישראלית, בשדה התעופה בסעודיה חיכו לביידן רק מושל מכה ושגרירת ארה"ב בסעודיה...
ומה מבקש ביידן? שסעודיה תעלה את התפוקה כדי שמחיר הנפט ירד. מבחינת הסעודים אין בכך היגיון. הם מתבקשים להגביר תפוקה ולהגביר את היום שבו יתייבשו בארות הנפט, כדי להוריד מחירים בתחנת הדלק באוהיו, כד שביידן ייבחר שוב, ויתן לאיראנים אויביהם, הסכם יותר טוב, על חשבון הסעודים...
הסעודים, בעצם, שידרו לאמריקנים: "כמו שאתם לא סופרים אותנו, אין שום סיבה שאנחנו נספור אתכם". אין שום היגיון בהסכמתם לבקשה האמריקנית: היא אינה טובה עבורם, לא כלכלית, לא מדינית; והסיכוי שהיא תענה לכך קלוש. הסעודים אמרו לאמריקנים שיעבירו את הבקשה לאופ"ק - ארגון המדינות המייצאות נפט (באנגלית: OPEC - Organization of the Petroleum Exporting Countries) - שבה ממלאת סעודיה תפקיד משמעותי.
אז אם הסעודים לא נלהבים לסייע לאמריקנים, אופ"ק תעשה זאת?
[בכרזה: נשיא ארצות הברית למד בג'דה פרק בהלכות כבוד מזרח תיכוני. האם אנחנו את הלקח הזה כבר למדנו? המאמר: ברק רביד (2022), ביידן נחת בסעודיה; המלך ויורש העצר לא קיבלו את פניו, חדשות וואלה, 15/7/22. הכרזה: ייצור ידע]