[לקובץ המאמרים על פער הרלוונטיות של חיל האוויר, לחצו כאן]
אלי בר און הוא כלכלן המתמחה בניתוח מערכות וחקר ביצועים.
* * *
חמקנות היא התשובה של חילות האוויר המתקדמים בעולם ושל יצרניות המטוסים החשובות לאיום המתגבר של טילי הנ"מ ארוכי הטווח, איום שהפך את חילות האוויר - כפי שאנחנו רואים במלחמה הרוסית אוקראינית ב - 2022 - לפחות רלוונטיים בשדה הקרב.
סוללות טילי הנ"מ החדישות שמסוגלות כעת ליירט מטוסים גם מטווחים של מאות ק"מ. כך טילי הנ"מ לא מאפשרים למטוסים לתקוף מטרות באמצעות הפצצות החכמות הגולשות, פצצות שמהוות את מירב החימוש האווירי המתקדם.
מהי החמקנות? תצורה מיוחדת של המטוס וציפוי המטוס בחומר מיוחד שמקשים על המכ"מ לאתר את המטוס מבעוד מועד (ראו התמונה בראש המאמר). החמקנות, יש לדעת, אינה מושלמת; וככול שהמטוס החמקן קרוב למטרה, כך הוא חשוף יותר למכ"מ.
אבל החמקנות מאפשרת חדירת המטוס טרם שהתגלה לטווחים של עשרות ק"מ מהיעד, בהשוואה למטוס לא חמקן שמאותר; שינסו ליירטו כבר במרחק של מאות ק"מ מהיעד. זה גם המצב המתהווה בקשר לקרבות א"א, יירוט שמתחיל בטווחים של מאות ק"מ.
המובילה העולמית בתחום היא ארה"ב, שמפעילה כבר כעת מאות חמקנים מסוגים שונים. מפציץ טקטי אף 35 (מצוי גם ברשות ח"א שלנו) מטוס ה אף 22 לעליונות אווירית ו ה b2 המפציץ האסטרטגי ארוך טווח. בפיתוח מתקדם מפציץ אסטרטגי נוסף ה b21. לאחרונה גם סין ורוסיה מפעילות מטוסים חמקניים משוכללים מפיתוח עצמי, סוחוי 57 (ראו תמונה למטה) ו ה j20.
[לאוסף המאמרים על יחסי רוסיה - אוקראינה, לחצו כאן]
[בתמונה: אבטיפוס של סוחוי 57 (T-50)]
למטוסים החמקנים יש גם מגרעות
- עלות הרכש והתחזוקה שלהם גבוהה במיוחד (ראו הכתבה למטה).
- כדי להיות חמקנים הם יכולים לשאת דלק וחימוש רק בתאים פנימיים ולכן רק בכמות מוגבלת, גם הטווח שלהם קטן יותר.
[בכתבה: חמקנים הם עסק יקר... לכתבה המלאה של דן ארקין ב'ישראל דיפנס', לחצו כאן]
טילי שיוט חמקניים
לאחרונה החלו לפתח בעולם גם טילי שיוט חמקניים וזאת כדי להקשות על הטילים נגד טילים, שנדרשים לזמן תגובה ארוך כדי ליירט אותם.
מערכות הנ"מ החדישות מיירטות בהצלחה יחסית גם טילי שיוט ופצצות חכמות. שוב כאן יש עדיפות ליירוט באמצעות קרני הלייזר שמגיעות למטרה אותה יש ליירט באפס זמן.
כתב יפה