תקציר: במוצאי שבת ה- 5 באוגוסט 2023 נהרג סייר המשטרה העירונית בתל אביב, סל"ע, בפיגוע, וסייר שני חיסל את המחבל. המשטרות העירוניות קיימות כאלטרנטיבה למשטרת ישראל כמעט בכל עיר, ויש להן יתרון איכותי וכלכלי על פניה. רק לאחרונה פנתה ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר, לשר לביטחון לאומי, להפוך את המשטרות העירוניות הללו 'לדבר האמיתי'. הגיעה העת לעשות זאת!
עודכן ב- 6 באוגוסט 2023
[לקובץ המאמרים על משטרות עירוניות בישראל, לחצו כאן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדניות של צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
גילוי נאות: הכותב שימש כרכז וועדת טרנר, שהמליצה על מיסוד משטרות עירוניות בישראל.
* * *
במוצאי שבת ה- 5 באוגוסט 2023 נתקלו שני סיירי המשטרה העירונית בתל אביב, סל"ע, באדם חשוד וניגשו לבודקו. זה היה מחבל שפתח עליהם באש. הוא הרג את הסייר חן אמיר (42), אך נהרג מאש חברו. אסון גדול נמנע עקב פעילות השוטרים.
שוטרים עירוניים קיימים מאז החצי השני של המילניום ברובן המכריע של ערי ישראל. פעמים רבות רמתם גבוהה משוטרי הסיור של משטרת ישראל, הדוקטרינה שלהם עדכנית יותר, והמודל העסקי שלהם חכם הרבה יותר.
רק מספר ימים לפני כן, פנתה ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר, לשר לביטחון לאומי, להפוך את המשטרות העירוניות הללו 'לדבר האמיתי':
"לאור העלייה בפשיעה ברחבי הארץ, יש להפוך את הפיקוח העירוני למשטרה עירונית, להעניק לפקחים סמכויות שיטור ולהפוך את הפיקוח העירוני לעבודה מועדפת עבור יוצאי יחידות קרביות":
וצריך לומר: משטרת ישראל - היורשת המובהקת של משטרת המנדט - אף פעם לא ידעה שיטור עירוני מהו. אזרחי ישראל מעולם לא קיבלו שירות מהמשטרה, כמו במדינה דמוקרטית נורמאלית
בפועל, תחנות המשטרה שלה מתרוקנות משוטרים והיא אף ויתרה מרצונה על השיטור בערים. במסמך הנחיה של המשטרה מאוגוסט 2022, נקבע כי אזרחים המתלוננים על גניבה ייאלצו להגיע לתחנת המשטרה בעצמם או להגיש תלונה מקוונת, למעט מקרים חריגים (ראו הכתבה למטה).
משטרות אינן חיות לעד. למשטרה יש זכות קיום כאשר היא זוכה לגיבוי לפחות מאחד מהגורמים הבאים, או משניהם יחד: מהציבור ו/או מהמערכת הפוליטית. המשטרה שלנו - בכישרון רב - הצליחה לאבד גם את הגיבוי הציבורי; וגם את הגיבוי הפוליטי.
[לקובץ המאמרים על משטרות עירוניות בישראל, לחצו כאן]
כותב עודד רביבי ב'ישראל היום' ב- 18 בספטמבר 2022:
"הפסיכיאטר קרל גוסטב יונג כתב כי "בכל כאוס יש קוסמוס. בכל אי סדר יש סדר נסתר"... אם המדינה הרימה ידיים, הרי צריך לחשוב על הקמה של משטרה מקומית תחת הרשות המקומית, בהתאם לסמכויות ואחרי שיח חברתי שצריך להתקיים במהלך הבחירות הקרובות...
המסמך המשטרתי שהופץ ומגדיר את העבירות של היומיום כלא־דחופות הוא ניתוק מוחלט של המשטרה מהאזרחים שעליהם הבטיחה להגן. ניתוק עולה גם מדממת האלחוט של השר הרלוונטי וראש הממשלה. על תחושת חוסר הביטחון האישי צריך לדבר בבחירות הקרובות, על התחושה שהמשטרה קורסת, על הצורך למצוא לה מבנה ארגוני חדש. כאוס הבחירות הוא גם הזדמנות לסמן דרך חדשה.
אם המדינה מכריזה שאינה יכולה לתת מענה, צריך לבצע תהליך מסודר ולהעניק סמכות לרשויות המקומיות להפעיל משטרה מקומית עם סמכויות והגדרות, באילו מקרים היא מקבלת אחריות ובאילו מקרים תהיה האחריות על המשטרה הארצית."
התחליפים כבר כאן!
ב- 2005, "על רקע התחושה הציבורית הקשה של כשל מערכתי בטיפול בתופעות של פשיעה ואלימות" מונתה וועדת טרנר - במסגרת וועדת השרים למלחמה באלימות - לבחון את תפקוד המשטרה ולהציע אלטרנטיבות (גילוי נאות: אני שימשתי כרכז שלה...).
המלצות הוועדה היו:
- מינוי דירקטוריון עירוני ת"פ ראש העיר, המפקח על המשטרה;
- כוח משולב שוטרים פקחים כהכנה לשיטור עירוני;
- ניסוי של משטרה עירונית בעיר בינונית ובעיר גדולה.
[להורדת דו"ח וועדת טרנר (2005), לחצו כאן: דוח ועדת טרנר]
המלצות אלה התקבלו בהתנגדות רבה ובבוז על ידי המשטרה...
אני זוכר איך המפכ"ל דאז, משה קראדי, דפק על השולחן והכריז: "במדינת ישראל הייתה ותהיה רק משטרה אחת – משטרת ישראל!". המפכ"ל שבא אחריו, המפכ"ל, דודי כהן, ניהל מלחמת חורמה נגד הרעיון והצליח, בינתיים, לסכלו! (גם אני הקטן, אגב, שילמתי מחיר ארגוני לא קטן על חלקי בוועדה הזו...).
את התוצאה כולנו מכירים... מאז יש משטרה עירונית בפועל כמעט בכל עיר, אבל האחריות נשארה בידי משטרת ישראל.
ב- 2006: לראשונה – הופיע רעיון פירוק המשטרה כהבטחת בחירות, מצע מפלגת קדימה כולל אפשרות להקמת משטרות עירוניות. השר לבט"פ אבי דיכטר התכוון אז, למנות את אורי בר לב למפכ"ל כדי ליישם את הרעיון, אך המינוי סוכל, ועימו הרעיון (בינתיים)...
עכשיו, המשטרה עצמה הרימה ידיים... עכשיו, הגיעה העת לדון שוב בתחליפים!
[לקובץ המאמרים על משטרות עירוניות בישראל, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
כיוון שמדינת-ישראל, כמו כל סטייט-אוף- הינה חלק מתאגיד US:
https://mises.org/power-market/police-have-no-duty-protect-you-federal-court-affirms-yet-again