תקציר: בדומה לשליטי ערב אחרים, גם סדאם חוסיין העיראקי (זכר צדיק לברכה...), חיפש לו ציוויליזציה עתיקה, שתהווה שורש זהותי לאומי והיסטורי מפואר וטרום אסלאמי לעיראק. לאורך כל שנות שלטונו, הוא היה אובססיבי לאימפריה הבבלית העתיקה בכלל; ולדמותו של המלך הגדול, נבוכדנצר השני בפרט...
[לאוסף המאמרים אודות התחברות שליטי המזרח התיכון להילת העבר, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן]
יוני בייט, 30. בוגר תואר שני בביטחון ואסטרטגיה מאונ׳ ת״א ותואר ראשון בהנדסת חשמל מאונ׳ ת״א. שרת כאיש מודיעין בצבא קבע מספר שנים, ולאחר מכן כחוקר העולם הערבי במשרד רה״מ.
כיום איש הייטק ומדען נתונים. מתמקד בניתוח תהליכי העומק בעולם הערבי ובשינויים העדינים שחלים בו.
[לדף הטוויטר של יוני בייט, לחצו כאן]
* * *
לתפארת עיראק...
בדומה לשליטי ערב אחרים, גם סדאם חוסיין העיראקי (זכר צדיק לברכה...), חיפש לו ציוויליזציה עתיקה, שתהווה שורש זהותי לאומי והיסטורי מפואר וטרום אסלאמי לעיראק; ולאורך כל שנות שלטונו, היה סדאם חוסיין אובססיבי לאימפריה הבבלית העתיקה בכלל; ולדמותו של המלך הגדול, נבוכדנצר השני בפרט...
(כן, זה המלך מהתנ"ך שהחריב את ירושלים ואת בית המקדש והגלה את ממלכת יהודה).
צריך לזכור כי עיראק היא מדינה מלאכותית שהוקמה על ידי מעצמות זרות, תוצר פיקטיבי של סייקס פיקו. היא מאגדת בתוכה בליל משוסע של דתות, אמונות, שפות ושבטים שאין ביניהם מכנה משותף אמיתי.
לכן, הרתימה של העבר לצורכי ההווה הייתה חיונית עבורה, כי הזהות הלאומית-אזרחית, שאפשר לייצר למדינה מלאכותית כזו, היא רק העבר הגדול והמפואר...
שחזור העיר בבל, בירתו של נבוכדנאצר...
סדאם הורה על שחזור חומות העיר בבל - בירתו של נבוכדנאצר -והקים שער הכניסה מרשים על חורבותיה העתיקים (הארכאולוגים בטח רצו למחות, אבל העדיפו כנראה לחיות...):
הנה לפניכם בבל המשוחזרת:
כך מתחברים לעבר...
באקט הפגנתי, הקים סדאם לעצמו ארמון - בסגנון הגנים התלויים של העיר בבל - הצופה אל שרידיה מלמעלה ונראה למרחוק. כך הוא מקשר עצמו כך לתפארת בבל הקדומה:
בנו של נבוכדנאצר עושה כמעשה אביו...
בדומה לנבוכדנצר לפניו, סדאם הטביע את שמו על רבות מהלבנים בעיר בבל המשופצת, הכתובת לפניכם למטה: "מבנה זה הוקם בידי סדאם חוסיין, בנו של נבוכדנצר, לתפארת עיראק":
סדאם הוא בעצם נבוכדנאצר...
סדאם השווה את עצמו לדמותו של נבוכדנצר בכל צעד. כך למשל, בעיר בבל המשוחזרת - ובדומה לדיוקנאות של נבוכדנאצר - ניתן למצוא תבליטים בסגנון בבלי מסורתי הנושאים את דיוקנו של סדאם:
דיוקניהם של סדאם ונבוכדנצר יחד, מופיעים גם על מטבעות:
נבוכדנאצר וסדאם גם נלחמים יחד...
מטבע הדברים, נעזר סדאם חוסיין בדמותו של נבוכדנאצר גם כדי לעורר תמיכה ציבורית למלחמותיו, כמו גם להזין את האגו שלו:
במהלך מלחמת איראן-עיראק למשל, הפיץ המשטר חומרי תעמולה, שבהם נראה סדאם לצד נבוכדנצר, כאשר הם צופים בחיילים העוברים דרך שער העיר בבל המפורסם, בדרכם לקרב מול הפרסים. שימו לב למצבה השחורה שמאחור, היא מצבת חמורבי, עוד אייקון בבלי ידוע, שגויס למאמץ המלחמתי:
גם אויבי סדאם הוקבלו לאויבי נבוכדנאצר
דמותו של המלך הקדום הלמה את שאיפותיו הצבאיות והפוליטיות של סדאם, שהרי נבוכדנצר הכניע את הפרסים ושעבד אותם לאימפריה הבבלית, וכן החריב את ממלכת יהודה הקדומה:
הקבלה זו לאויביו המודרניים: פרס (איראן); ומדינת ישראל - שהיא בעצם גלגול מודרני של ממלכת יהודה הקדומה - הפכה נפוצה בתעמולה העיראקית, לאורך שנות המלחמה.
אזכורים מההיסטוריה הקדומה הפכו נפוצים בזמן מלחמת איראן-עיראק: ההקשר ההיסטורי עזר לסדאם לרתום את הרוב השיעי בעיראק למלחמה באיראן השיעית (שכן זהו מאבק בין אימפריות קדומות ולא מאבק דתי בין סונים לשיעים).
לא רק נבוכדנאצר. גם סאלח א-דין...
בנוסף לנבוכדנאצר, במלחמה מול ישראל עשה סדאם שימוש גם בדמות היסטורית נוספת: סלאח א- דין, שכבש את ארץ ישראל מידי הצלבנים והפך אותה לאדמת הקדש מוסלמית.
בתמונה למטה, סדאם עומד בשורה אחת עם נבוכדנצר וצלאח א-דין ששניהם כבשו את ירושלים. כך גם סדאם כמוהם עתיד לכבוש את ירושלים ולחסל את יהודה המודרנית (ישראל).
כזכור, סדאם חוסיין אינו המנהיג היחידי באזורנו, שאימץ את העבר המפואר לצרכי ההווה...
דיקטטורים ערביים - כמו מחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי [למאמרו של יוני בייט: מחמד בן סלמאן משנה את סעודיה, לחצו כאן]; עבד אל פתאח א-סיסי המצרי; יאסר ערפאת ואבו מאזן הפלסטינים; ואפילו השאה הפרסי [למאמרו של יוני בייט: מה בין השאה הפרסי למלך כורש?, לחצו כאן], השתמשו ומשתמשים בעבר הקדום הפגאני כדי לכונן זהות לאומית חילונית, שתהיה אלטרנטיבה חלופית למה שהאסלאם הפוליטי מציע, מבית מדרשם של האחים המוסלמים.
[לאוסף המאמרים אודות התחברות שליטי המזרח התיכון להילת העבר, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים אודות 'פרדיגמת החשיבה המזרחית', בהשוואה למערבית;
- מאמרו של יוני בייט: מחמד בן סלמאן משנה את סעודיה;
- מאמרו של יוני בייט: מה בין השאה הפרסי למלך כורש?
- אוסף המאמרים על 'אפקט ההילה' והשלכותיו;
- אוסף המאמרים על התודעה - והניסיונות להשפיע עליה.
יפה מאוד. סדאם דמות בלתי נשכחת.
מרתק!!!