תקציר: חלק מכך שהמשטרה הצליחה להתנהל עד היום - בלי שהשרים הממונים לדורותיהם יכפו עליה את השינויים המתחייבים במבנה שלה ובשיטות עבודתה - היא יכולתה לשטות בהם. את ההתנהלות הזו אני מכנה 'מלכודת הדבש של המשטרה'. איך עובדת המלכודת הזו? האם גם השר בן גביר שקע לתוכה?
[לריכוז המאמרים על יחסי המפכ"ל והשר הממונה, באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן][לאוסף המאמרים על ביטחון הפנים, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים באתר ייצור ידע', לחצו כאן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
* * *
חלק מכך שהמשטרה הצליחה להתנהל עד היום - בלי שהשרים הממונים לדורותיהם יכפו עליה את השינויים המתחייבים במבנה שלה ובשיטות עבודתה - היא יכולתה לשטות בהם (ואל תתרשמות ממלחמות ה'לשעברים', הנחלצים "להגנת הדמוקרטיה". בתוך המשטרה הם שרו שירים אחרים...). את ההתנהלות הזו אני מכנה 'מלכודת הדבש של המשטרה'.
איך עובדת המלכודת הזו? האם גם השר בן גביר שקע לתוכה?
הזהירו אותו...
איתמר בן גביר (ראו תמונה משמאל) הוא איש חכם ופיקח בהרבה מתדמיתו החיצונית, בקרב קהילות מסוימות. הוא גם עורך דין טוב ומוערך. בעזרת הכישורים הללו הוא ניהל, בכוחות עצמו, משא ומתן קואליציוני תכליתי והשיג את עמדות הכוח שביקש מהר יותר מאחרים בממשלה הנוכחית.
ההתנהלות הזו נתנה בידו זמן יקר, אותו ניצל, בתבונה רבה, להיפגש עם האנשים הנכונים, שמכירים את נקודות התורפה של המערכת. הוא קיבל מהם הרבה עצות מועילות. בין היתר, הזהירו אותו מהמשטרה ומ'תרגיליה', והדגישו את חשיבותה קיומה של תכנית אסטרטגית, מוכנה מראש, לתקופת הזמן הראשונה שבה יכנס לתפקיד.
ובאמת, הוא הגיע למשטרה זהיר וחסר אמון; כשבאמתחתו מתווה לתוכנית אלטרנטיבית, כמו גם האנשים הנכונים, שיוכלו לבצע אותה;
אבל, אז הגיעה 'מלכודת הדבש של המשטרה'...
אבל, אז הגיעה 'מלכודת הדבש של המשטרה'...
למשטרה יש שיטה: היא לעולם לא תביע התנגדות משמעותית לגורם עוצמתי בפניו.
מרגע שייכנס בשעריה, יהיה מוקף בחנופה ובאומרי-הן, שיעוותו כל נתון, על מנת לקנות את אמונו (אם השר אינו מאמין, הוא מוזמן להשוות בין סקירת המודיעין, שקיבל בביקורו במטה הארצי; לזו שקיבל השר הקודם לפני כחצי שנה. אז, כבר יבין לבד...).
[בתמונה: המלכודת של המשטרה... מקור התמונה: Photo by Erik Karits from Pexels]
מרגע שדרכה כף רגלו של השר (כל שר...)במטה הארצי, הוא התכבד בכבוד מלכים. הוא שמע, כמו קודמיו, את כל מה שרצה לשמוע; ו'סומם' בביקור ביחידות העילית: חבלה, ימ"מ, מז"פ והגדעונים. אחרי מצג כזה, קשה לא להאמין, שהגיע למשטרה הטובה בעולם. עם המצג בא המסר: סמוך עלינו. תביא לנו אנשים ותקציבים ותנאי שירות, והכל יתקתק!".
ואז, כשלבו של השר גואה מגאווה, הוא מגיע לשטח. שם במחוזות, הוא מקבל - בנוסף לאהבה ולחנופה - גם הצגה שלמה של משטרה, שמצויה בכל מקום ואפקטיבית במעשיה...
לאחיזת העין הזו יש שם: "כפרֵי פּוֹטיוֹמקין".
כפרֵי פּוֹטיוֹמקין (ברוסית: Потёмкинские деревни) הוא ביטוי, שפירושו: זיוף מרשים אך ריק מתוכן, תפאורת ראווה שנועדה ליצור רושם, אך אין מאחוריה דבר.
הביטוי מבוסס על סיפור היסטורי על אודות הגנרל גריגורי פוטיומקין - מהאנשים החזקים ברוסיה של הצארית יקטרינה הגדולה - שנהג לשטות בה כדי לשמור על מעמדו.
לפי הסיפור המקובל, כאשר עמדה הצארית לבקר בקרים שבדרומה של רוסיה בשנת 1787, דאג פוטיומקין - שניהל מסע צבאי בחבל ארץ זה - להקים לאורך הגדות השוממות של נהר הדנייפר, כפרי דמה: חזיתות-בניינים ריקות, שנועדו להרשים את הצארינה ונוסעיה בחשיבות כיבושיו, ובכך להגדיל את ערכו בעיניה.
מכאן, הפך הביטוי כינוי נרדף לאחיזת עיניים, תפאורה בלבד, שנועדה ליצור רושם בלי שיהיה מאחוריה תוכן (ויקיפדיה: כפרי פוטיומקין).
אם השר רוצה את האמת, מומלץ לו לשמוע מה אומרים השוטרים הפשוטים על ביקורו בדרום:
עופר אשקורי - שממלא במידה רבה את התפקיד של ראש ועד השוטרים - כינה את הביקור "זה שווא, זה שווא, זה שווא", על משקל המשפט "סרק, סרק, סרק..."; והדגיש כי תרבות השקר הינה רעה חולה במשטרה [לקובץ המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים באתר ייצור ידע', לחצו כאן]:
כותב אשקורי: "הביקור של השר במחוז הדרומי (אותו מחוז שסיפר לנו, לא מזמן, שהמצב בדרום מעולם לא היה טוב יותר... פ"י) הוא 'מצג שווא' של ממש. סיפורי 'גבורה' שהוכנו בעבור השר - עוררו תסיסה רבה בקרב שוטרים רבים, שהביעו את תסכולם ובצדק רב בקבוצת הפייסבוק (המשטרתית) "חושבים אנשים".
באורח פלא, מנהלי הקבוצה, אפשרו (לפחות בינתיים) לשוטרים לכתוב שם כל מה שעולה על רוחם. אני מאוד מקווה, שהכותבים לא יענשו ולא יבואו איתם חשבון".
אשקורי מצטט עוד שוטרים וקצינים, שכתבו בעקבות הביקור:
- "שמע , המפכל הזה צריך לקבל פרס ישראל איך שהוא מצליח לסובב על האצבע את שרי הבט"פ … והיחודיות שלו היא במצגת שווא…"
- "בן גביר תתעורר….מחרטטים גם אותך!!"
- "איך שיחקו אותה לבן-גביר אתמול בדרום... חחח... עשו לו אירועים עם הבמאי של הסדרה 'פאודה', ויחד עם סטיבן שפילברג! עכשיו, אני במקום השר הייתי מביא לשימוע את כל הבמאים, המפיקים, הצלמים, המאפרות, אפילו את הסאונדמן, ועושה להם שיחת אזהרה... פשוט בושה!!".
האם בן גביר נופל בפח?
שאלה טובה... עופר אשקורי כותב כי השר מודע היטב להצגה: "אם חשבתם שזה לא מגיע לשר/עוזריו, הסירו דאגה מלבכם. רצ"ב תגובתו של אחד הבכירים והמשפיעים ביותר מפמליית השר, שרואה וקורא הכל: מפקדים יקרים, בחייאת, חאלס עם החרטוטים... "לשקר אין רגלים". אגב, גם השר בתמונה".
אבל, ורטיגו - 'שיכרון שחקים' הוא מחלה מוכרת של כאלה, שעלו לגדולה במהירות; ועימה, ההיצמדות לאזור הנוחות ששרת אותם עד כה מצויין, והביאם עד הלום.
זה עלול לגרום לכך שמיטשטשת ההבנה, שהניצחון הקודם מאחורנו ואת המלחמה הבאה צריך לעשות בכלים אחרים.
אבל למרות דברי ההרגעה, קשה שלא להבחין בכך שהשר מאבד מומנטום...
מומנטום היא מושג חשוב שכל מנהיג וכל יועץ אסטרטגי מכירים היטב. זוהי 'רוח גבית', שמאפשרת לנו לתפוס גל גדול שנושא אותך הרחק. אם החמצנו את הגל, אנחנו דמויים לאדם שהחמיץ את הרכבת (ראו התמונה למטה).
אז, האנטרופיה מתחילה לעבוד [למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'אנטרופיה – שום דבר לא נשאר כשהיה…', לחצו כאן]:
היריבים והאויבים כבר מאורגנים ומוכנים להגיב. הם מייצרים ספינים; שמים חסמים בדרך, וגובים מחיר יקר על כל פעולה. הם מקשים ליזום ומחייבים להתגונן
- לכן למשל, פוליטיקאי מנוסה כיריב לוין (ראו תמונה משמאל) פרסם את תוכניתו מיד עם כניסתו לתפקיד שר המשפטים, אילץ את יריביו להגיב; והכניס אותם לבלבול.
[בתמונה משמאל: יו"ר הכנסת, יריב לוין כמסכה... מקור התמונה: פייסבוק]
- לכן, נקטו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' בצעדים סימליים מיידיים, כדי לאותת לציבור ולמשקיעים שלא ישלימו עם אינפלציה גבוהה והעלאות מחירים.
בניגוד אליהם, איתמר בן גביר לא פעל מיד בשטח...
וחבל. בן גביר לא מינה מפקד המשמר הלאומי, שבו הוא מאמין יותר מכולם; ולא נתן לו 'לרוץ קדימה' ולחולל שינוי. שהרי, יחידת עילית משטרתית אחת, עם הנחיות ברורות לפעולה, הייתה יכולה לבצע מהפך תודעתי בדרום משך שבועות ספורים; ההכנות לחידוש כיתות הכוננות החמושות של המשמר האזרחי בערים, הייתה מפיחה רוח באזרחי הערים המעורבות ואלה שבפריפריה; ועוד...
תחת זאת, הוא התמקד בפעולות במישור הפוליטי-משטרתי, המצויות ב'אזור הנוחות' שלו: שינויי חקיקה (שלא היו דרושים לו בשלב הראשון; ועלולים לעלות לו ביוקר בהמשך הדרך, ראו פירוט בהמשך המאמר). בדרך זו, הוא אפשר ליריביו להתאושש ולהתארגן. היום, הם מחכים לו - ו'מחטיפים' לו - על כל אמירה וצעד שהוא עושה.
- כך היה כשעיתונאים סילפו את דברים במטה הארצי, כאילו הוא מטיף לשימוש בכוח רב נגד מפגיני השמאל, ויצרו סערה תקשורתית על לא מאומה.
- כך היה כשחבריו למפלגה לא נזהרו, נגררו למערבולת התקשורתית, ועשו לו ולנתניהו את הנזק הגדול ביותר עד כה - במישור הפנים והחוץ - בלהג חסר תוחלת, על מעצר ואיזוק מנהיגי השמאל, בגין המרדה.
וראוי לשאול: האם אבדן המומנטום יפגע ביכולתו של איתמר בן גביר להשיג את מטרותיו?
ההסתמכות על מפקדי המשטרה היא 'חרב פיפיות'
בניגוד לצעדים הפגנתיים לצורכי יחצ"נות, המשטרה ממש לא התנגדה לכך שאיתמר בן גביר נטל לעצמו את האחריות. להיפך.
בארגון משותק, מוכה וחבול כמו המשטרה, כל מי שמבקש לקחת אחריות - ולהוריד בהתאמה אחריות מהבכירים - מתקבל בבכרכה; שהרי זה רק עניין של זמן עד שנחזה בהקמת ועדת חקירה נוספת למחדל משטרתי כזה או אחר; ועכשיו - מי לדעתכם יהיה האשם העיקרי?
למרות מה שנכתב, סיכויי ההצלחה של איתמר בן גביר בתפקידו עדיין טובים, מסיבות שונות, כי 'הרוח שינתה את כיוונה', והיכולת להכיל קטנה מאוד. אבל, המומנטום חלף עבר לו. הכל ילך הרבה יותר קשה ועם הרבה התנגדות.
אין לנו מדינה אחרת. נשאר רק להחזיק לו אצבעות, ולהתפלל שלא ימעד.
[לריכוז המאמרים על יחסי המפכ"ל והשר הממונה, באתר 'ייצור ידע', לחצו כאן][לאוסף המאמרים על ביטחון הפנים, לחצו כאן] [לקובץ המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים באתר ייצור ידע', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג 'אפקטיביות';
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה';
- אוסף המאמרים על תרבות, סטייה ושחיתות שוטרים;
- מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: 'אנטרופיה – שום דבר לא נשאר כשהיה…'.
- אוסף המאמרים על 'ספינים תקשורתיים';
- הרחבת המושג: 'עוצמה';
- הרחבת המושג 'ניצחון';
- אוסף המאמרים על ההיבטים השונים של מטרה.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אפקטיביות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), 'אנטרופיה – שום דבר לא נשאר כשהיה…', ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2020), 'ספינים' תקשורתיים באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 10/9/19.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על העוצמה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2014), ניצחון: להשיג את המטרה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה של מערכת, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה אסטרטגית, ייצור ידע, 2/5/14.
Pingback: פנחס יחזקאלי: המשטרה כשופט כדורגל. על פרשת עמי אשד | ייצור ידע