תקציר: העברה בין דורית של עסק דו משפחתי מהי? לכאורה מדובר בהעברה בין דורית רגילה אך עם מורכבות רבה יותר בגלל המעורבות של כמה ממשיכים משתי משפחות שונות עם עולם ערכים שונה ותרבות אחרת. השותפות שהתאימה לשני שותפים שהקימו עסק בעבר והתרגלו לעבוד בו ביחד תוך תיאום מיטבי ביניהם עלולה להיות מלכודת רבת סיבוכים לממשיכיהם, במיוחד כשמדובר באנשים שלא שיתפו בעברם שום דבר וגם לא עבדו ביחד מעולם ואולי אף אינם מכירים את העסק הזה.
[לאוסף המאמרים אודות שיתוף פעולה לסוגיו, לחצו כאן]
אלי כהן הינו יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר. מנהל חברת הדרכה יוצרת פיתוח ארגוני בע"מ המתמחה מאז 1994 בליווי עסקים משפחתיים. כל הזכויות שמורות ©.
* * *
ישראל בת 75 שנים ועסקים משפחתיים רבים עומדים בפני העברה לדור הבא; כלומר, לעבור מידי מייסדי העסק לידי בניהם ובנותיהם בין שהם עובדים בעסק הזה ובין שאינם עובדים בו; בין שהם מעוניינים בקיומו של העסק בידיהם ובין שברצונם להתרחק ממנו.
חלק לא מבוטל מעסקים משפחתיים אלה הם עסקים של שני שותפים ולפעמים של כמה שותפים. תכנון העברה בין דורית של עסקים משפחתיים הוא אתגר מיוחד והוא מורכב יותר עבור עסקים דו משפחתיים.
העברה בין דורית של עסק דו משפחתי מהי?
לכאורה מדובר בהעברה בין דורית רגילה אך עם מורכבות רבה יותר בגלל המעורבות של כמה ממשיכים משתי משפחות שונות עם עולם ערכים שונה ותרבות אחרת.
דור הבנים במלכודת
כמה קשה ומכמיר לב לראות את המייסדים הגאים שבנו מפעל חיים ועסק לתפארת כשהם מביטים לעבר בני ובנות דור ההמשך בדאגה ורואים את השאלות הרבות העומדות בפניהם ואת הספקות לגבי סיכויי העסק שלהם לעבור לדור הבא בהצלחה אך עדיין אינם נוקטים שום פעולה מתאימה.
השותפות שהתאימה לשני שותפים - שהקימו עסק בעבר והתרגלו לעבוד בו ביחד תוך תיאום מיטבי ביניהם - עלולה להיות מלכודת רבת סיבוכים לממשיכיהם, במיוחד כשמדובר באנשים שלא שיתפו בעברם שום דבר וגם לא עבדו ביחד מעולם ואולי אף אינם מכירים את העסק הזה.
באותה מידה לא קל לראות את בני ובנות דור ההמשך מתלבטים ביניהם לבין עצמם וגם ביניהם ובין בני ובנות משפחתם לגבי המעשה הרצוי והנכון להם כמשפחה ואת האפשרי והנכון להם בשותפות עסקית עם משפחה אחרת. התלבטויות אלה שלרוב נראות כבדות מנשוא גורמות לפעמים לאחד ממייסדי העסק למכור אותו לשותף האחר שבעסק או למכור אותו ביחד עם השותף לאחרים.
מה שהיה לא יהיה, ואין ארוחות חינם!
אחת התובנות הבסיסיות בעסקים דו משפחתיים שעומדים לפני העברה בין דורית היא שמה שהיה לא יהיה עוד. יהיה צורך לשלב ידיים וללבן ערכים וצרכים קודם ליצירת שינוי ארגוני ועדכונים הכרחיים באסטרטגיה העסקית ובניהול העסק, כשכל סוגיה כזו היא אתגר אישי, עסקי, משפחתי ובין משפחתי כאחת המחייב הסכמה רחבה קודם שניגשים לשיקולי מס ולהסדרה משפטית פורמלית.
לאלה מבני ובנות דור ההמשך המבקשים להיות בשותפות עסקית ביניהם וביחד עם משפחה אחרת בעסק הדו משפחתי ממתינים כמה אתגרים שמצריכים תהליך למידה שיטתי עם מבט לעבר העתיד המחכה להם. שאלות הבעלות והאחזקה במניות החברה, מבנה הדירקטוריון, סוגיות הניהול הכללי והאסטרטגיה העסקית, סוגיות ההעסקה של מי מדור ההמשך וכמובן מדיניות השכר וחלוקת הדיבידנד בעסק הדו משפחתי.
מעל ולפני כל אלה עולות מיד שאלות החיבור האנושי בין כולם.
תהליך מקצועי, מורכב וממושך...
תהליך הלמידה והתכנון להעברה של עסק דו משפחתי הוא יסודי, מקיף, מורכב וממושך בשל הצורך לעבוד עם שתי משפחות במקביל וגם עם כולם לחוד וביחד אך גם בשל החיבור שבין היבטים ושיקולים עסקיים וניהוליים עם היבטים ושיקולים רגשיים ופסיכולוגיים תחת הבדלי דעות ופערים ערכיים טבעיים בין המשתתפים בתהליך הלמידה והתכנון הזה.
יש יועצים לעסקים משפחתיים מדיסציפלינות שונות שמעטים מהם יודעים להתמודד עם כל הסוגיות המורכבות של ניהול תהליך תכנון כזה מבחינה ניהולית ועסקית ומבחינה משפחתית ורגשית כאחת. בחינת המועמדים המתאימים להוביל ולנהל את האתגר הזה היא סוגיה מקצועית כבדת משקל והיא מחייבת שיתוף פעולה הדוק ואמון מלא בין המועמדים להשתתף בתהליך הזה, לפני היציאה לדרך.
מניסיוני בליווי עסקים דו משפחתיים למדתי שכשיש רצון יש דרך ולפעמים יותר מאחת. הצלחת תהליך התכנון הזה על כל מורכבותו מעניקה סיפוק עצום למייסדי העסק הדו משפחתי ומניבה אנחת רווחה בקרב העומדים להמשיך בשותפות או לפרוש ממנה. לרוב, המתמידים שבקרב המשתתפים בתהליכי התכנון האלה יוצאים מהם נשכרים באופן אישי וקבוצתי וזה תמיד מחמם את הלב.
[לאוסף המאמרים אודות שיתוף פעולה לסוגיו, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!