תקציר: הגל השני של אקטיביזם ניהולי בישראל יצא לדרך, ונראה שנבלם במהירות. קבוצת ביג התקפלה. לגבי קבוצת CBC הסיפור רק מתחיל... ה'התקפלות' של ביג, מעלה שוב תהיות כבדות לגבי רמת קבלת ההחלטות הירודה של מנהלים ישראלים: אם סף הלחץ של החברה ונכונותה לספוג נמוכי כל כך, מדוע לא ביצעה משחק מלחמה עם יועץ אסטרטגי מנוסה, כדי להבין מה יתרחש? האם נסיונה של קבוצת אנג'ל לא היה צורם דיו? התוצאות בטווח הארוך עלולות להיות חמורות אף יותר!
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
התחדשות גל המחאה הביא איתו גל שני של בעלים/מנהלים, המנסים לייצר אקטיביזם ניהולי בישראל.
כזכור, 'אקטיביזם ניהולי' (Corporate activism; או Managerial activism או CEO activism) משמעו, נקיטת עמדה ברורה - ואף פעולה ברורה - בסוגיות מעוררת מחלוקת, חברתיות או פוליטיות. מנהלים אקטיביסטים ממתגים מחדש את מה שמכונה: 'מיתוג המעסיק' שלהם (המיתוג האישי של הארגון, בעיני עובדיו ולקוחותיו). לצורך כך, הם גם מוכנים לפעול ולהשקיע משאבים - כולל להפסיד לקוחות [להרחבה על אקטיביזם ניהולי, כולל הניסיום הישראלי בו עד כה, לחצו כאן].
הניסיון עד כה - בעולם ובישראל כאחד - לימד, שתוצאות אימוץ האקטיביזם הניהולי ברוח הפרוגרס רחוק מלהיות חד משמעי לחיוב מבחינה עסקית. למרות זאת, מנהלים מוכנים לקחת סיכונים, לעיתים בפזיזות מדהימה, למען מטרות לא עסקיות.
הודעה סימולטנית ומתואמת
ב- 9 ביולי 2023, הודיעה חברת ביג כי "במידה והחוק לביטול עילת הסבירות במתכונתו הנוכחת יאושר בקריאה ראשונה... נראה במהלך צעד נוסף בדרך לדיקטטורה... אנו נשתתף ביום ההשבתה שמתוכנן ביום שלישי":
בה בעת בתזמון מראש, פרסם ניר לווינגר - מנכ"ל CBC - החברה המרכזית למכירות ולהפצה, החברה המובילה את שוק המזון והמשקאות בישראל (כולל קוקה קולה) - תמונה בסטורי שלו (ראו למטה) של חולצה שחורה על דגל ישראל, ועליה הכיתוב: "דמוקרטיה או מרד". עוד הודיע כי הוא מפסיק פרסום בערוץ 14.
למרות ההתלהבות, הקשיים האובייקטיביים שעומדים בפני מנהלים אקטיביסטים, נותרו בעינם
קבוצת ביג למשל היא קבוצה פריפריאלית, שמרוויחה מדמי השכירות המשולמים ע"י בעלי החנויות, ואינה תלויה בפדיון הלקוחות. שוכרי החנויות (למעט הקבוצות הגדולות) הם שמצויים בין הפטיש לסדן. מצד אחד חוששים מחרם צרכנים; ומהצד האחר, מהתנכלות מנהלי CBC, אם לא יסגרו. רובם המכריע גם נאבקים בקשיים כלכליים גוברים, ומחירו של יום שביתה בעונת השיא הוא בלתי נסבל עבורם.
לכן, היו בעלי חנויות שיצאו לתקשורת מיד עם הפרסום. מי ש'צפצף' על CBC הם בעלי רשתות גדולות כמו רמי לוי, שהודיעו מיד כי אין להם כל עניין לערב פוליטיקה בעסקים, וישאירו את מרכזיהם פתוחים ללקוחות. פעילי ימין התארגנו במקביל, והודיעו לבעלי החנויות כי יפרסמו כל חנות שסגרה את שעריה ויקראו להחרימה.
גם ערוץ 14 מצידו, נחלץ מיד לתקוף חזרה. הנה דוגמית:
המשקיעים, גם הם, הראו לקבוצת ביג מה דעתם על עירוב פוליטיקה בעסקים, וערך מנייתה קפץ כלפי מטה:
התוצאות בטווח הקצר
קבוצת ביג התקפלה כבר בצהרי יום המחרת, ופרסמה כי תאפשר לפתוח חנויות לאלה שירצו בכך. ההתקפלות הזו מעלה תהיות כבדות לגבי רמת קבלת ההחלטות הנמוכה של בעליה: אם סף הלחץ של החברה ונכונותה לספוג הפסדים, כספיים ואחרים, נמוך כל כך, מדוע לא ביצעה משחק מלחמה עם יועץ אסטרטגי מנוסה כדי להבין מה יתרחש? האם ניסיונה של קבוצת אנג'ל לא היה צורם דיו?
תוצאות הטווח הארוך עלולות להיות משמעותיות אף יותר
אם עד היום הצליחו המונופולים להפעיל את חברי הכנסת, ולהסיר את הסעיפים שעסקו בפירוקם מחוק ההסדרים, יימצאו עתה חברי הכנסת הימניים כשגבם אל הקיר מול קהל בוחריהם, וייאלצו להצטרף לתוכניתו של ניר ברקת לפירוק המונופולים והבעלויות הצולבות בתקשורת.
הסיפור הזה רק מתחיל, והמציאות כותבת את ספרי הלימוד. יהיה מעניין!
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- הרחבה על אקטיביזם ניהולי, כולל הניסיו הישראלי בו עד כה;
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.