תקציר: מה צריך עוד שיקרה כדי שצה"ל יודה בטעות ההתמכרות לשיבוץ מוטה ליחידות העילית שלו, ישנה את הקריטריונים לשיבוץ, וידווח על כך בהודעה רשמית, כיאה לצבא העם שהוא מבקש להיות?
![[בתמונה: צה"ל העדיף לשכוח את חשיבות המגוון התעסוקתי לארגון מ מבקש חיים... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing. המקור: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/09/מגוון-2.jpg)
[לאוסף המאמרים על ניהול המשאב האנושי בארגונים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מגוון (Diversity) וחשיבותו, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
בשלהי ספטמבר 2023, בעת ביקור בניין נתניהו בארצות הברית, הוקרן ברשת CBS, תחקיר '60 דקות', שבו כיכבה הטייסת שירה אטינג, שסיפרה על דילמות הטייסים, כשהם מפציצים בתים עם ילדים פלסטינים בתוכם.
וצריך לומר: זה בסדר גמור בדמוקרטיה להפגין, וגם לעשות שימוש בעברך הצבאי לשם כך, גם אם זה בחו"ל וגם אם זה גרם נזק למדינתך ולצבא שבו שרתת.
מה שמאוד לא בסדר היא האחריות של חיל האוויר למצב הזה: התעלמותו של חיל האוויר לאורך שנים מחוקי המגוון התעסוקתי, שהם בסיס הכרחי לארגון במיטבו. במקום לגוון את אוכלוסיית הטייסים כנדרש מארגון חפץ חיים, הוא אפשר הקמה של שושלות משפחתיות של טייסים, ונתן בידי קבוצה קטנה מונופול על כוח, ו'אין ארוחות חינם'!
![[בכרזה: אין ארוחות חינם - זה המחיר שאנו משלמים על התעלמות חיל האוויר מחוק המגוון התעסוקתי... הטייסת שירה אטינג מספרת על דילמות בהרג ילדים פלסטינים מהאוויר, בתוכנית '60 דקות' של CBS. התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/09/מחיר-ההתעלמות-מחוקי-המגוון-התעסוקתי.jpg)
מגוון תעסוקתי מהו? המשגה
מגוון תעסוקתי או גיוון בתעסוקה (Workforce Diversity; Diversity Hiring) הוא מדיניות של יצירת מגוון מכוון בכוח האדם של הארגון, על ידי שילוב עובדים ממגזרים שונים.
המגוון מתאר את כמות האפשרויות הקיימת במערכת נתונה. ככל שמספר המשתתפים במערכת גדל כך גדל מספר האפשרויות. הוא מהווה מקבץ של תכונות ונישות אפשריות, עם שונות בין אחת לשנייה. ככל שהמגוון גדל, כך גדלה מורכבות הארגון, אבל גם החוסן שלו. לכן, המגוון הוא אחד המשתנים המשפיעים על רמת הוודאות והמורכבות של ארגונים.
![[בתמונה: הסרטים המשלבים גיבורי על יחד נותנים לנו המחשה טובה לגבי הפרודוקטיביות של גיוון תעסוקתי. התסריטאי מייצר מצבים בהם בכל פעם, היכולות הייחודיות של גיבור אחד מהחבורה מאפשרות להציל את הגיבורים ואת העולם... תמונה חופשית לשימוש ברמה CC BY 2.0, שהועלתה על ידי Steve Baker לאתר flickr]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2017/11/גיבורי-על.jpg)
חיל האוויר לא לבד: הברית הבלתי קדושה עם אוכלוסיות העילית ומחירה
מאז קום המדינה, בנה צה"ל את עליונותו הצבאית-טכנולוגית על סביבתו בדרך של הישענות על גיוס העילית של המדינה במסגרת מודל גיוס החובה. אוכלוסיות העילית הן שתרמו את בניהן ליחידות העילית השונות, לאורך שנים, עד כי הקבוצות הללו הפכו להומוגניות עם ייצוג מועט לנציגים של גורמים אחרים, בעיקר לצורכי יחסי ציבור (שמא יגידו...).
העסקה הזו הייתה טובה גם לאוכלוסיות הללו, כי הצבא חיזק את מעמדן האקסקלוסיבי ואת עוצמתן; וסלל בפני בניהן קרש קפיצה לעתיד מבטיח ורווחי.
לצה"ל היה נוח להתמכר למשוואה הזו, תוך שהוא מזניח את עיקרון הברזל בחום ניהול משאבי האנוש: 'שמור לעולם על מגוון אוכלוסיות'... הוא אפשר קיבוע של שיטות מיון, שחילקו את עם ישראל לשני צבאות: צבא אליטיסטי של המיוחסים, ששירות בצה"ל מסדר את עתידם כאליטות; וצבא ה'שחורים', שהצבא הוא עבורם נטל מתמשך בסדיר ובמילואים. המחיר היה הרס מודל 'צבא העם'
רק שאוכלוסיות משנות את צבען ואת תרבותן האזרחית. אוכלוסיית העילית הישראלית עברה תהליך של טרנספורמציה, וחלקן פיתחו גישות פוסט ציוניות מובהקות. כך למשל ראינו ב- 3 בספטמבר 2023, טקס סרבנות של תלמידי תיכון על דשא הגימנסיה העברית הרצליה בת"א, בנוכחות מנהלה שהתפטר (לכאורה), זאב דגני. וצריך לומר, זה בסדר. מעורבות פוליטית של תלמידי תיכון היא מבורכת, ומגוון דעות ביניהם מאפיין דמוקרטיה חזקה ורבת פנים.
אבל איפה צה"ל? מדוע לא השכיל לעמוד על השינוי הזה עוד בתחילת התהוותו? מדוע איש לא הדליק אותות אתרעה שמדיניות ההסתמכות על קבוצת אוכלוסיה אחת הולכת לגבות ממנו - בעצם מכולנו - מחיר משמעותי במוכנות הלאומית להתמודדות עם איומים חיצוניים שהולכים ומתגברים?
![[בתמונה: מדוע צה"ל מתעקש לא לגוון, ולהשתית את יחידות האיכות שלו דווקא על אוכלוסיות פרוגרסיביות מובהקות? התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/09/מדוע-צהל-מתעקש.jpg)
'אין ארוחות חינם', וההזנחה הזו הניבה פירות באושים, הן כלפי חוץ והן כלפי פנים!
הציבור הרגיל יודע אך מעט על הפגיעה במוכנות צה"ל, ור מידי פעם מבליחות לתקשורת ידיעות המרמזות עד כמה כבד מחיר אי ההקפדה על הגיוון . כל למשל, פרסם יניס קובוביץ' ב'הארץ', ב- 13 בספטמבר 2023, כי לוחמי מערך המילואים של היחידות המיוחדות בחיל האוויר התבשרו בטלפון כי גם כוננויות החילוץ המבצעי בוטלו. בחיל טענו כי ההחלטה נובעת משיקולים כלכליים, אולם ברור לכל מי שעיניו בראשו, כי הצבא מנסה להימנע מהיעדרות המונית...

אחד הסימפטומים למשבר - שהתהווה עם התפשטות הסרבנות בחילות העילית ויצירת הקרע בין חלקי צה"ל - היה הסרטון שפורסם ב- 20 ביולי, שבו מתואר חייל צבא יבשה שמבקש סיוע מחיל האוויר ותחת זאת נשאל אם הוא תומך ברפורמה המשפטית. בעקבות זאת, התבטא מפקד חיל האוויר במילים: "נזק שיקח שנים לתקן" (הלר ובן דוד, 2023).
משבר נוסף תואר בתחילת המאמר, בפרשת הראיון לתחקיר '60 דקות' של CBS.
לא לומדים מאומה, ואין גם שכל להצטער!
האם כל זה שינה את מדיניות צה"ל ודחף אותו לגוון את מדיניות הגיוס ליחידות העילית שלו? ארגון המתיימר להיות צבא-עם - שמבין את חובת הדין וחשבון שלו (Accountability) לאזרחי המדינה השולחים את בניהם לצה"ל - היה מקים מייד צוות בדיקה של הקריטריונים ליחידות העילית שלו ומודיע באופן רשמי על שינויים.
אז הפיקו לקחים? שינו את הקריטריונים? הצחקתם! לא למדו מאומה ואין אפילו שכל להצטער!
![[בכרזה: אז הפיקו לקחים? שינו את הקריטריונים? הצחקתם! לא למדו מאומה ואין אפילו שכל להצטער! התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing. המקור: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/09/אין-שכל-להצטער.jpg)
נספח 1: האלוף גרשון הכהן - שבויים בידיה של אליטה קטנה, שסוחטת אותנו...
הכל בארצנו מרוכז בידיה של קבוצה אחת: גם הסייבר, גם 8200, גם הטייסים; וזו גם הקבוצה שמובילה את ההייטק הישראלי. זוהי מערכת רבת עוצמה, המגובה בתמיכה בינלאומית [לאוסף המאמרים על 'עוצמה', לחצו כאן].
המערכת הזו מרושתת היטב במוקדי הכוח של החברה הישראלית, וממנפת אותם היטב לצרכיה. זוהי עוצמה שחייבים להבין אותה; של קבוצת מיעוט, שמפעילה סחיטה אפקטיבית על כל החברה הישראלית; ועוד בשם ההגנה על הדמוקרטיה... לכן, אנחנו נאלצים לחיות במצב, לפיו מה שמותר לאחד אסור לאחר; וצריך להתחיל ולברר, של השאלה, מי אנחנו כחברה, ואיזה יתרונות פריבילגיים יש לקבוצה אחת שאין לקבוצה אחרת; ולמה!
צה"ל - ובעצם עם ישראל כולו - לומד היום, מאוחר מידי, שהקפדה על מגוון אנשים ממקורות שונים - בכל תחום עיסוק - היא חיונית, בוודאי לצבא עם, של מדינה חפצת חיים, המתמודדת עם אתגריים קיומיים [לאוסף המאמרים על מגוון (Diversity) וחשיבותו, לחצו כאן] [לאוסף מאמרים על 'צבא העם' וגיוס החובה, לחצו כאן].
- המאמר הרלוונטי באתר ייצור ידע: גרשון הכהן: מחאת טייסי המילואים – חצי הדרך להפיכה צבאית.
![[בכרזה: האלוף גרשון הכהן על חשיבות המגוון האנושי, בכל תחומי העיסוק בצה"ל. התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]](https://www.xn--7dbl2a.com/wp-content/uploads/2023/03/חשיבות-המגוון-בצהל.jpg)
[לאוסף המאמרים על ניהול המשאב האנושי בארגונים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על מגוון (Diversity) וחשיבותו, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה';
- אוסף המאמרים על ניהול המשאב האנושי בארגונים;
- אוסף המאמרים על מגוון (Diversity) וחשיבותו;
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית';
- הרחבת המושג: 'אין ארוחות חינם'.