תקציר: קל לבטל את מה שמכונה אסטרטגיית הבידול של בנימין נתניהו, בין עזה ליהודה ושומרון. אבל האסטרטגיה הזו של "הפרד ומשול" - הרואה ברשות הפלסטינית אויב מסוכן בהקרבה לקיומה ישראל הן בגלל הלגיטימציה הבינלאומית שלה, והן בגלל החשש שגוש כפר סבא נתניה יהפוך ל'עוטף עזה' - רחוקה מלהיות מופרכת. רק שכל קונספציה טובה לשעתה. אסטרטג טוב בוחן יום־יום אם האסטרטגיה שלו עדיין בתוקף, ונתניהו משך ומשך את מדיניות הבידול, עד שהיא התפוצצה לו בפרצוף.
[לאוסף, המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
אלוף במילואים גרשון הכהן כיהן בתפקידיו האחרונים בשירות פעיל בצה"ל, כמפקד המכללות הצבאיות וכמפקד הגיס הצפוני. הוא פרש משירות פעיל בספטמבר 2014, לאחר 41 שנות שירות. בעל תואר שני בפילוסופיה ובספרות השוואתית מהאוניברסיטה העברית בירושלים. נשוי ואב ל-3 ילדים.
* * *
איפה טעה נתניהו? קל לבטל את מה שמכונה אסטרטגיית הבידול שלו, בין עזה ליהודה ושומרון. אבל האסטרטגיה הזו של "הפרד ומשול" - הרואה ברשות הפלסטינית - על מלוא תביעותיה לנסיגה לקווי 1967 - איום מסוכן לקיומה ישראל בגלל הלגיטימציה הבינלאומית שלה - רחוקה מלהיות מופרכת.
יצחק רבין עצמו הביע חרדה כשקלט באיחור, מהי המשמעות של 'המעבר הבטוח' שאנשי אוסלו 'בישלו' לו בין עזה ליו"ש. הוא נחרד להבין, שע"פ הדרישה הפלסטינית לכביש, למסילת רכבת ולקווי חשמל בין מחסום ארז לתרקומיה, יזכו הפלסטינים לרצועה ריבונית שמבתרת את מדינת ישראל מצפון לדרום.
עליית חמאס לשלטון בעזה, יצרה הזדמנות לסכל את התוכנית המסוכנת הזו. כשזה קרה, נוצרה ההזדמנות מול ארה"ב של אובמה ומזכיר המדינה שלו ג'ון קרי, שהיו אובססיביים לפתרון שתי המדינות, פתרון שהיה דוחק אותנו לגבולות של חנק ומוות, והופך את כפר סבא, נתניה והיישובים המקיפים אותם ליישובי עוטף ישראל, כמו שהתרחש בעזה. ברגע שחמאס השתלט על עזה, יכול היה נתניהו לומר לארה"ב ולפלשתינים: זה לא שתי מדינות. זה שלוש מדינות. היה לו 'קייס'.
גם השימוש בקטאר איננו מגונה. אסטרטג נבון צריך לדעת להשתמש, אפילו בשטן, לצרכיו. אבל אסור לו לאפשר מצב שבו השטן מתגלה כחכם יותר... במקרה שלנו, היה זה השטן ש'עבד' על האסטרטג!
רק שאסטרטגיה איננה ליניארית והיא מכלה את עצמה
כל קונספציה טובה רק לשעתה, וכל הצלחה - כמו הסכמי אברהם ורקימת הברית עם סעודיה - מעוררת התנגדויות. לכן, אסטרטג טוב בוחן יום־יום אם האסטרטגיה שלו עדיין בתוקף ונתניהו לא עשה זאת. אסטרטגיה איננה אינסטלציה, שמאפשרת לתקן ולהרפות ומחייבת מעקב דינאמי, מתוך הבנה שבעצם הצלחתה היא מחוללת התנגדות לשינוי שנוצר והתארגנות נגד נגדו. אחרת היא הופכת למפת דרכים מסוכנת, ולא רלוונטית, ונתניהו משך ומשך את מדיניות הבידול, עד שהיא התפוצצה לו בפרצוף.
האסטרטגיה הזאת הייתה נכונה עד סוף עידן אובמה. לאחר מכן, כשהלחץ למדינה פלסטינית ירד מאיתנו, נכון היה לבחון אותה מחדש, וזה לא נעשה. בכך הוכיח נתניהו, שאינו מבין את היסוד הבסיסי של אסטרטגיה. הוא היה צריך להבין שאחרי שהוא מחולל את הסכמי אברהם ועומד ערב הסכם עם הסעודים, הוא יוצר כוחות התנגדות חדשים.
נוסף על כך, קרו עוד שני דברים:
- ראשית - העולם השתנה. העמידה של אוקראינה מול רוסיה נתנה לפלסטינים זריקת עידוד. מהיום הראשון היו שם קריאות: 'בואו נעשה מה שהאוקראינים עושים'. גם האיראנים למדו היטב את המלחמה הזאת באוקראינה, והטמיעו את לקחיה אצל השלוחה שלהם בעזה.
- שנית - נוצרו יכולות מלחמה חדשות, נקרא להן 'ביתיות', ולכן היתרון של צה"ל הלך ונשחק. כפי שלכל אחד היום יש מכשיר טלפון נייד, כך כל אחד היום יכול לקנות רחפן, מל"ט, ולייצר רקטות ונשק. הכל זמין היום לכולם. אבל צה"ל לא הבין זאת.
[לאוסף, המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל'.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- אוסף המאמרים על 'קונספציה'.
- הרחבת המושג: 'דינאמיות'.
- הרחבת המושג: 'מטרה של מערכת'.
- הרחבת המושג 'ליניאריות'.
- הרחבת המושג: 'מטרה אסטרטגית'.
- אוסף המאמרים על 'עוצמה'.
- אוסף המאמרים בנושא קבלת החלטות.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), אוסף המאמרים בנושא מלחמת שמחת תורה 2023 – 'מבצע חרבות ברזל', ייצור ידע, 8/10/23.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2017), קונספציה, ייצור ידע, 6/10/17.
- פנחס יחזקאלי (2014), דינאמיות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה של מערכת, ייצור ידע, 12/4/14.
- יחזקאלי פנחס (2014), ליניאריות, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מטרה אסטרטגית, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2018), הכל על ה'עוצמה' באתר 'ייצור ידע', ייצור ידע, 23/8/18.
- פנחס יחזקאלי (2015), קבלת החלטות, ייצור ידע, 8/6/15.