תקציר: כיוון שעולם הפשע מושך לעתים קרובות אנשים עם נטיות פסיכופתיות בשל המאפיינים המובנים המתכתבים היטב עם התנהגות פלילית, הם ימצאו באחוזים גבוהים מאוד גם בבתי הכלא. עובדה זו יוצרת מערך ייחודי של אתגרים למערכות התקון בבתי הכלא.
[לאוסף המאמרים על פסיכופתים ופסיכופתיה, לחצו כאן]
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
כיוון שפסיכופתים נוטים מטבעם לפשע, לא מפתיע כי לפסיכופתיה יש ייצוג יתר באוכלוסיות הכלא, והפרעת אישיות אנטי סוציאלית רווחת בקרב אסירים בבתי הסוהר. השכיחות של פסיכופתיה בקרב אסירים משתנה בין סוגים שונים של עבירות, כאשר השיעורים הגבוהים ביותר נצפו בקרב עבריינים אלימים ועבריינים חוזרים. לכן, הבנת פרופיל הפסיכופת חיונית עבור רשויות הכלא ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, בניהול ובשיקום אנשים אלה.
מה אחוז הפסיכופתים בבתי הכלא? בסוגיה זו מציינים מקורות שונים מספרים שונים:
- פרופ' צבי זמישלני מציין כי 75% מהכלואים - פסיכופתים (איילון, 2012).
- אינדיג ואח' (ללא תאריך) כותבים כי "מחקרים במדינות שונות שבדקו את שכיחות האסירים עם ההפרעה חשפו כי שכיחות ההפרעה היא כ-50% בקרב גברים וכ-20% בקרב נשים".
תזכורת: פסיכופתיה מהי?
פסיכופתיה או פסיכופטיה היא ההפרעה הנפשית המסוכנת ביותר, משום שפסיכופתים אינם חשים אשמים על מעשיהם (אינדיג ואח', ללא תאריך). המושג פסיכופתיה (psychopath) הוא שילוב של שני מילים: פסיכו (נפש) ופתוס (ייסורים). זוהי הפרעת אישיות מולדת - וגם מושפעת מסביבה - המהווה דרך יוצאת-דופן לעיבוד מידע במוח האנושי. היא בעצם סוג של מחלת נפש; אולם, בעוד 'משוגעים' גמורים לוקים, הן בתפיסת המציאות שלהם והן בהתנהגותם, פסיכופתים ניחנים בתפיסת מציאות ריאלית, אבל התנהגותם סוטה מבחינה חברתית (ויקיפדיה: פסיכופתיה). משמע, "הם יודעים מה זה מצפון, הם יודעים מה נכון ומה לא, אבל מרגישים שלהם זה לא נוגע. זה חל על אחרים. על פשוטי העם. המעשים שלהם נועדו לתקף את זה שיש להם זכויות יתר. שהם שונים. שהם מעבר. לפעמים גם מעבר לחוק" (שני, 2018).
[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: '(כמעט) הכל על פסיכופתים', לחצו כאן]
פסיכופתיה בבתי הכלא
פסיכופתיה קשורה לסיכון מוגבר לרצידיביזם. חוסר החרטה וההתנהגויות האנטי-חברתיות המתמשכות האופייניות לפסיכופתיה תורמים לסבירות גבוהה יותר של אנשים עם תכונות פסיכופתיות שיעברו עבירות חוזרות לאחר השחרור. זה מציב אתגרים למאמצי השיקום, שכן התערבויות מסורתיות עשויות להיות פחות יעילות בטיפול במבנה האישיות הבסיסי של פסיכופתיה.
בתוך חומות הכלא, פסיכופתים עשויים לעסוק בהתנהגויות מניפולטיביות כדי לנצל אחרים לרווח אישי או כדי לבסס שליטה. הקסם והיכולת שלהם להונות עלולים להוביל למניפולציה של עמיתים אסירים וצוות, עלולה לשבש את סביבת הכלא ולהציב אתגרים בשמירה על הסדר.
הקושי והאתגר לרשויות הכליאה והתקון
פסיכופתיה יוצרת לשלטונות הכלא אתגרי טיפול, כיוון שהיא עמידה לצורות טיפול מסורתיות. בעוד שחלק מהתערבויות טיפוליות עשויות להיות יעילות לטיפול בהתנהגויות ספציפיות, תכונות הליבה של פסיכופתיה, כגון חוסר אמפתיה, מאתגרות לעתים קרובות לשנות.
תוכניות טיפול המיועדות לאנשים פסיכופתים בכלא עשויות להתמקד בניהול סיכונים, טיפול בהתנהגויות פליליות ספציפיות והוראת מיומנויות פרו-חברתיות. במקרים מסוימים, אנשים פסיכופתים עשויים להזדקק לניהול שונה בתוך מערכת הכלא. תשומת לב מיוחדת עשויה להינתן לסידורי דיור, פיקוח וגישה להרשאות מסוימות כדי למתן את ההשפעה השלילית הפוטנציאלית של התנהגותם על אסירים וצוות אחרים.
פסיכופתים מפורסמים בבתי הכלא
לאורך ההיסטוריה, ניתן להצביע על מספר מקרים ידועים לשמצה של פסכופתים, שמצאו את עצמם כלואים בגין פשעים נתעבים. הנה כמה דוגמאות בולטות:
טד באנדי (Ted Bundy):
טד באנדי הוא אחד הרוצחים הסדרתיים הידועים לשמצה בהיסטוריה האמריקאית. בין 1974 ל-1978 חטף בנדי ורצח לפחות 30 צעירות. בנדי, הידוע בקסמו ובמראהו הטוב, היה מפתה את קורבנותיו לפני שתקף והורג אותם באכזריות. הוא הצליח להימלט ממעצר פעמיים לפני שנתפס מחדש ולבסוף נידון למוות. תכונותיו הפסיכופתיות של באנדי, כולל חוסר החרטה וכישורי המניפולציה שלו, ניכרו לאורך כל ההליך המשפטי.
ג'פרי דאהמר (Jeffrey Dahmer) - "הקניבל ממילווקי":
ג'פרי דאהמר, המכונה "הקניבל מילווקי" או "המפלצת ממילווקי", היה רוצח סדרתי ועבריין מין שרצח וביתר 17 צעירים בין 1978 ל-1991. מעשיו של דאהמר כללו נקרופיליה וקניבליזם. התנהגותו הרגועה במהלך ראיונות והיעדר חרטה לכאורה על מעשיו המבעיתים הציגו תכונות פסיכופתיות. דאהמר נידון ל-16 מאסרי עולם אך נהרג על ידי עמית אסיר ב-1994.
איילין וורנוס (Aileen Wuornos):
איילין וורנוס הייתה רוצחת סדרתית ידועה לשמצה שרצחה שבעה גברים בפלורידה בין 1989 ל-1990. וורנוס טענה שהיא הרגה מתוך הגנה עצמית בזמן שעבדה בזונה. התנהגותה ההפכפכה, חוסר החרטה והחינוך הבעייתי שלה מעידים על פסיכופתיה. וורנוס נידון למוות והוצא להורג בזריקה קטלנית ב-2002.
ג'ון וויין גייסי (John Wayne Gacy):
ג'ון וויין גייסי, הידוע גם כ"ליצן הרוצח", היה רוצח סדרתי וטורף מיני שרצח לפחות 33 נערים וצעירים בין השנים 1972 ו-1978. גייסי, איש קהילה ואיש עסקים מכובד, הסתיר את הצד האפל שלו. מאחורי חזית של נורמליות. חוסר החרטה שלו ויכולתו להונות את הסובבים אותו הוכיחו תכונות פסיכופתיות. גייסי הורשע ונידון למוות, בסופו של דבר הוצא להורג בזריקה קטלנית ב-1994.
צ'ארלס מנסון (Charles Manson):
למרות שלא היה מבצע אלימות ישיר, צ'ארלס מנסון היה המוח מאחורי רציחות טייט-לאביאנקה הידועים לשמצה בשנת 1969. מנסון הוביל כת הידועה בשם משפחת מנסון ותיזמר סדרה של רציחות מזעזעות, כולל זו של השחקנית ההריונית שרון טייט. מנסון הפגין תכונות מניפולטיביות וכריזמטיות, ושלט ביעילות על חסידיו. למרות שלא אובחן כפסיכופת, מנסון הציג מאפיינים התואמים את הפסיכופתיה. הוא נידון למאסר עולם ומת ב-2017.
מקרים אלה ממחישים את נוכחותן של תכונות פסיכופתיות בקרב אנשים שביצעו פשעים ידועים לשמצה, ומציגים את מגוון ההתנהגויות הפליליות הקשורות לפסיכופתיה ואת האתגרים שהם מציגים במערכת המשפט הפלילי.
לסיכום
פסיכופתים בבתי הכלא מציגים מערך ייחודי של אתגרים למערכות התיקון. הבנת המאפיינים של פסיכופתיה, יישום אסטרטגיות הערכת סיכונים יעילות ופיתוח התערבויות מיוחדות הם מרכיבים חיוניים בניהול אוכלוסייה זו בתוך הסביבה המורכבת והדינמית של מתקני תיקון.
[לאוסף המאמרים על פסיכופתים ופסיכופתיה, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2023), פסיכופתים ופסיכופתיה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 12/12/23.
- ויקיפדיה: פסיכופתיה.
- איילת שני (2018), האם אפשר לדעת שאת חיה עם פסיכופת, הארץ, 27/9/18.
- רועי צזנה (2018), כשבינות מלאכותיות מתוכנתות לפסיכופתיה, ייצור ידע, 9/6/18.
- יאיר קראוס (2017), הכה בשנית: התחזה לטייס ולרופא והונה נשים, 27/2/17, nrg.
- אריאלה איילון (2012), נראים כמו אדם רגיל: איך תזהו פסיכופת, 25/12/12, ynet.
- שיר אינדיג, מור צח, מיה גינסברג ושייקו ברנדווין (ללא תאריך), פסיכופט? כמה דברים חשובים על אישיות אנטי-סוציאלית 2018, מכון טמיר לפסיכותרפיה.
- פנחס יחזקאלי (2015), שמעיה אנג'ל, ייצור ידע, 30/12/15.
- 15 סימנים שיעזרו לכם לזהות התנהגות פסיכופתית, פטריה, 14/8/17.
- ישראל היום (2017), כך תדעו – האם אתם יוצאים עם פסיכופת? 7/8/17.
- מור שמעוני (2015), השיטה המוזרה שתבדוק אם מי שעומד מולכם הוא פסיכופת, חדשות וואלה, 18/8/15.
- יוסי שריד (2015), מיהו פסיכופת? (סליחה, בעל הפרעת אישיות), הארץ, 23/1/15.
- לירז מרגלית (2022), נוכל הטינדר הוא הרבה מעבר לפסיכופת: כך הצליח שמעון חיות להפיל את קורבנותיו N-12, 13/2/22.
- 'WIKIPEIA: Robert D. Hare.
- Maia Szalavitz (2011), Study: 1 in 25 Business Leaders May Be Psychopaths, Time, 20/9/11.
- David Gillespie (2017), Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing with Psychopaths at Work & at Home, Australia: Macmillan.