תקציר: לא ניתן להוכיח כי כל ההורים-הפסיכופתים עוסקים בפרקטיקות הורות מזיקות, אבל החיבור של פסיכופתיה והורות מעלה חששות משמעותיים בנוגע להשפעה הפוטנציאלית של תכונות האישיות שלהם על הדינאמיקה המשפחתית ועל רווחתם של ילדיהם.
עודכן ב- 18 ביולי 2024
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
ב- 17 ביולי 2024 בשעות הערב, רצחה סיגל יאנה איצקוביץ' את בנה בן ה-6 ואת כלב המשפחה, יצאה מביתה עם גרזן כשהיא שותתת דם וניסתה לתקוף עוברי אורח ואת מאבטח שבעת הכוכבים בהרצליה, מרחק של שמונה דקות הליכה מבית המשפחה (ראו הסרטון למטה) (בן צור ותורג'מן, 2024).
האם היא פסיכופתית?
לא ניתן להוכיח כי כל ההורים הפסיכופתים עוסקים בפרקטיקות הורות מזיקות, אבל החיבור של פסיכופתיה והורות מעלה חששות משמעותיים בנוגע להשפעה הפוטנציאלית של תכונות האישיות שלהם על הדינאמיקה המשפחתית ועל רווחתם של ילדיהם.
המקרה הקיצוני של התעללות בילדים ע"י הורים פסיכופתים הוא פיליסייד - רצח ילדים ע"י הוריהם, אם כי הורים רוצחים אינם בהכרח הם פסיכופתים, וקיימות סיבות מגוונות לרצח ילדים
[לאוסף המאמרים אודות פיליסייד - רצח ילדים ע"י הוריהם, לחצו כאן]
תזכורת: פסיכופתיה מהי?
פסיכופתיה או פסיכופטיה היא ההפרעה הנפשית המסוכנת ביותר, משום שפסיכופתים אינם חשים אשמים על מעשיהם (אינדיג ואח', ללא תאריך).
המושג פסיכופתיה (psychopath) הוא שילוב של שתי מילים: פסיכו (נפש) ופתוס (ייסורים). זוהי הפרעת אישיות מולדת - וגם מושפעת מסביבה - המהווה דרך יוצאת-דופן לעיבוד מידע במוח האנושי. היא בעצם סוג של מחלת נפש; אולם, בעוד 'משוגעים' גמורים לוקים, הן בתפיסת המציאות שלהם והן בהתנהגותם, פסיכופתים ניחנים בתפיסת מציאות ריאלית, אבל התנהגותם סוטה מבחינה חברתית (ויקיפדיה: פסיכופתיה). משמע, "הם יודעים מה זה מצפון, הם יודעים מה נכון ומה לא, אבל מרגישים שלהם זה לא נוגע. זה חל על אחרים. על פשוטי העם. המעשים שלהם נועדו לתקף את זה שיש להם זכויות יתר. שהם שונים. שהם מעבר. לפעמים גם מעבר לחוק" (שני, 2018).
[למאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: '(כמעט) הכל על פסיכופתים', לחצו כאן]
התנהגויות רעילות של פסיכופתים כהורים:
חוסר אמפתיה: אחד ממאפייני הליבה של פסיכופתים הוא חוסר אמפתיה עמוק. מאפיין זה יכול להתבטא בהורות דרך חוסר יכולת להתחבר רגשית לילדים. הם קרים ומרוחקים ואינם מספקים נחמה או חיבה. הם רואים את הילדים כשלוחה נרקיסיסטית של עצמם. לכן, במקום לטפח ולהשקיע בהם ללא ציפייה לתמורה, הם מצפים שהילדים יוכלו להאדיר את האגו ההורי שלהם (אינדיג ואח', ללא תאריך). הורים פסיכופתים עשויים להתקשות להבין או להגיב כראוי לצרכיהם הרגשיים של ילדיהם, מה שמוביל לחוסר תמיכה וולחוסר תיקוף רגשיים.
הזנחה והתעללות: חלק מהאנשים הפסיכופתים עשויים לעסוק בהתנהגויות מזניחות או פוגעניות כלפי ילדיהם. הרגש האמתי היחיד שהם חשים הוא כעס. כל אלה, יחד עם התמקדות בסיפוק אישי, עלול לגרום לטיפול לא הולם, הזנחה רגשית או אפילו נזק פיזי. ילדים שגדלו בסביבות כאלה עלולים לחוות טראומה ולהיאבק בבעיות התקשרות.
מניפולציה והונאה: פסיכופתים הם לרוב מניפולטורים מיומנים ועשויים להשתמש ביכולות המניפולטיביות שלהם בהקשר המשפחתי. זה יכול לגרום למניפולציה של בני משפחה, כולל ילדים, כדי להשיג מטרות אישיות או לשמור על שליטה. ילדים להורים פסיכופתים עשויים לחוות הונאה או להיות עדים לטקטיקות מניפולטיביות בתוך משק הבית.
אימפולסיביות: זהו סימן היכר נוסף של פסיכופתיה, שעלול להוביל להתנהגויות הורות לא סדירות ובלתי צפויות. זה עשוי להתבטא כהחלטות אימפולסיביות לגבי משמעת, עניינים פיננסיים או בחירות אורח חיים. האופי הבלתי עקבי והאימפולסיבי של הורה פסיכופת עלול ליצור סביבה לא יציבה ובלתי צפויה עבור הילד.
קסם שטחי: פסיכופתים מפגינים לעתים קרובות קסם וכריזמה שטחיים, עובדה זו יוצרת קושי מובנה לילדיהם, ילדיהם, לזהות או להבין את עומק החסרונות הרגשיים שלהם. קסם זה עשוי להסוות התנהגויות בעייתיות, ולהקשות על גורמים חיצוניים לזהות בעיות בתוך המשפחה.
ניכור הורי: הורים פסיכופטים עשויים לעסוק בניכור הורי, בניסיון להפנות את ילדיהם נגד ההורה או בני המשפחה האחרים. מניפולציה זו עלולה להוביל לשיבוש יחסים משפחתיים ולתרום למצוקה רגשית ארוכת טווח עבור הילדים המעורבים.
בעיות חוקיות: חלק מהאנשים הפסיכופתים עלולים לעסוק בהתנהגות פלילית, מה שמוביל לבעיות משפטיות שעלולות לשבש את חיי המשפחה. במקרים קיצוניים הדבר עלול לגרום להוצאת ילדים מהבית ולמעורבות בשירותי הגנת הילדים.
התוצאה של כל אלה היא שהילד נותר פגוע ומבולבל עם תחושה שהעולם הוא מקום לא צפוי, חסר הגיון, כאוטי ולא בטוח. במקום לזכות בטיפוח והכרה, הילד גדל בלי היכרות עם תחושת העצמי שלו. החל מגיל צעיר מאוד, הוא הופך לשק אגרוף עבור הצרכים הנפשיים של ההורה, פיזית או רגשית. ככל שהילד מתפתח ומפתח מודעות, גובר המאמץ של ההורה להכשיל את המהלך, שכרוך באבדן הילד כחפץ הרקיסיסטי (אינדיג ואח', ללא תאריך).
מקרים ידועים של הורים פסיכופתים
למרות הקושי לאבחן אנשים כפסיכופתים ללא הערכה מתאימה, היו מקרים שבהם הורים הפגינו התנהגויות המתאימות לפסיכופתיה או להפרעות אישיות קשות. הנה כמה דוגמאות היסטוריות:
מריבת טינינג (Marybeth Tinning):
מריבת טינינג, אישה אמריקאית, הורשעה ברצח כמה מילדיה במהלך שנות ה-70 של המאה הקודמת. היא טענה שכל מוות נבע מסיבות טבעיות, אך חשדות עלו ככל שמספר ההרוגים במשפחה גדל. במהלך חקירותיה גילתה חוסר רגש ותוארה כשלווה ורגועה באופן מוזר. מעשיה עוררו חששות לגבי נטיות פסיכופתיות, ולבסוף היא הורשעה ברצח מדרגה שנייה.
סוזן סמית' (Susan Smith):
סוזן סמית' עלתה לכותרות ב-1994, כשדיווחה ששני בניה הצעירים נחטפו על ידי חוטף רכבים. עם זאת, מאוחר יותר התברר כי היא הטביעה בכוונה את ילדיה, בנהיגה במכוניתה לתוך אגם. הפעולות המניפולטיביות של סמית' וחוסר החרטה שיקפו תכונות התואמות את הפסיכופתיה. היא הורשעה ברצח ומרצה מאסר עולם.
דיאן דאונס (Diane Downs):
האמריקאית, דיאן דאונס, ירתה בשלושת ילדיה ב-1983, הרגה אחד ופצעה קשה את האחרים, בשל רצונה להיות עם גבר שלא רצה ילדים. דאונס הפגינה חוסר רגש ונראתה אדישה לסבלם של ילדיה. היא הורשעה ברצח והיא מרצה עונש מאסר.
אנדריאה ייטס (Andrea Yates):
אנדריאה ייטס, אם מטקסס, זכתה לתשומת לב עולמית בשנת 2001, כשהטביעה את חמשת ילדיה באמבטיה המשפחתית. לייטס הייתה היסטוריה של מחלות נפש ודיכאון לאחר לידה. למרות שלא אובחנה רשמית כפסיכופתית, מעשיה וחוסר האמפתיה לרווחת ילדיה מתיישבים עם תכונות הקשורות להפרעות אישיות קשות.
די די בלנשרד (Dee Dee Blanchard):
די די בלנשרד הפגינה דפוס של מניפולציות והונאה, שהובילה לכך שבתה רוז בלנשרד הייתה נתונה לטיפולים וניתוחים רפואיים מיותרים. די די תיארה את בתה כחולה ונכה קשה, למרות שלא הייתה כזו. המקרה, על אף שהוא מורכב, שיקף התנהגויות מניפולטיביות המתאימות לפסיכופתיה. הבת ג'יפסי רוז קשרה מאוחר יותר קשר לרצוח את אמה, תוך שהיא מציינת שנים של התעללות, והורשעה ברצח מדרגה שנייה.
[לאוסף המאמרים על פסיכופתים ופסיכופתיה, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על התעללות בילדים, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים אודות פיליסייד - רצח ילדים ע"י הוריהם, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- אוסף המאמרים על פסיכופתים ופסיכופתיה.
- אוסף המאמרים על התעללות בילדים.
- אוסף המאמרים אודות פיליסייד - רצח ילדים ע"י הוריהם.
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: '(כמעט) הכל על פסיכופתים'.
- אוסף המאמרים אודות פיליסייד - רצח ילדים ע"י הוריהם.
- הרחבת המושג: 'דינאמיות'.
- הרחבת המושג: 'מורכבות'.
מקורות והעשרה
- בן צור רענן, תורג'מן מאיר (2024), רצח הבן ליאם, תקיפת המאבטח בגרזן ואיתור הזוועה: שלב אחר שלב, YNET , 2024, 17/7/24.
- פנחס יחזקאלי (2023), פסיכופתים ופסיכופתיה באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 12/12/23.
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- מאמרו של ד"ר פנחס יחזקאלי: '(כמעט) הכל על פסיכופתים'.
- אריאלה איילון (2012), נראים כמו אדם רגיל: איך תזהו פסיכופת, 25/12/12, ynet.
- ויקיפדיה: פסיכופתיה.
- שיר אינדיג, מור צח, מיה גינסברג ושייקו ברנדווין (ללא תאריך), פסיכופט? כמה דברים חשובים על אישיות אנטי-סוציאלית 2018, מכון טמיר לפסיכותרפיה.
- 15 סימנים שיעזרו לכם לזהות התנהגות פסיכופתית, פטריה, 14/8/17.
- מור שמעוני (2015), השיטה המוזרה שתבדוק אם מי שעומד מולכם הוא פסיכופת, חדשות וואלה, 18/8/15.
- יוסי שריד (2015), מיהו פסיכופת? (סליחה, בעל הפרעת אישיות), הארץ, 23/1/15.
- פנחס יחזקאלי (2022), פיליסיד – רצח ילדים בידי הוריהם באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 9/1/22.
- פנחס יחזקאלי (2014), דינאמיות, ייצור ידע, 11/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), מורכבות, ייצור ידע, 12/4/14.