פנחס יחזקאלי: החמלה המזויפת והשנאה האמיתית של האליטה

תקציר: מדוע 'אליטת ההון' הישראלית בזה ל'בבונים' - האחים יוצאי עדות המזרח, סולדת מאנשי הציונות הדתית, ומגלה אוטו-אנטישמיות כלפי אחיה החרדים, כשבה בעת, היא מגלה התבטלות והתחשבות מופלגת ב'פרא האציל' שלה - בערבים? התשובה נמצאת בפרק השלישי של יצירתו המכוננת של הפילוסוף אלן בלום "דלדולה של הרוח באמריקה" (The Closing of the American Mind)

[בתמונה: החמלה המזוייפת והשנאה האמיתית של האליטות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: החמלה המזוייפת והשנאה האמיתית של האליטות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

תודה לי"ד, שהאיר את עיני, באשר לתרומתו של אלן בלום לתורת האליטות

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.

זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.

*  *  *

ביצירתו המכוננת "דלדולה של הרוח באמריקה" (The Closing of the American Mind; ראו תמונת כריכה למטה), התעמק הפילוסוף אלן בלום (Allan Bloom) בתמורות החברתיות העמוקות של שנות ה-60 של המאה הקודמת, תוך התמקדות במרד הסטודנטים ששטף את אמריקה, ובדילמות החברתיות והפוליטיות שעמדו בפניהם.

הניתוח של בלום מציע ביקורת מפוכחת על המרקם המוסרי והאתי של החברה האמריקאית, תוך הדגשת ההשפעה המתפשטת של האינטרס האישי והאליטיזם, בעיצוב גישות והתנהגויות חברתיות.

הניתוח הזה מניע אותנו להטיל ספק באותנטיות של חמלת האליטות, ולבחון את המניעים הבסיסיים מאחורי תמיכתם לכאורה בקבוצות מודרות.

המאמר מתמקד בחלקו השלישי של הספר, המתאר את הצורך העמוק של האליטה לבדל את עצמה מהמון, ואת התחבולות שהיא נוקטת כדי להתמודד עם תחושת האשמה והבידול החברתי: מצג שווא של חמלה כוזבת כלפי המוני העם, שמאחוריו חבויים זלזול מופגן ואף עויינות כנגד אלה, שעלולים בבוא היום להצמיח מתוכם את האליטה הבאה, שתגזול ממנה את עמדות הכוח שלה.
ניתוח התנהגותה של 'אליטת ההון' הישראלית ע"פ הפרק הזה מרתקת במיוחד...
[בתמונה: יצירתו המכוננת של הפילוסוף אלן בלום, "דלדולה של הרוח באמריקה", שראה אור באפריל 2012, בהוצאת: Simon & Schuster. אנו מאמינים כי אנו עושים בתמונה שימוש הוגן]
[בתמונה: הפילוסוף אלן בלום. קרדיט: Universitätsarchiv St.Gallen | Regina Kühne | HSGN 028/00796 | CC-BY-SA 4.0]

'החמלה הכוזבת'

בלום מתאר את תרבותה של האליטה ואת מרכיב ההגנה המתמדת על עוצמתה וזכויות היתר שלה, בצד החמלה המזויפת על ה"מסכנים", אלו שנראה לכאורה, כאילו אינם מאיימים על מעמדה, אך בעצם מהווים איום מתמיד על קיומה ועל הגבולות שבנתה סביבה. בעוד שהאליטות מצהירות לעתים קרובות על אהדה ותמיכה במעוטי יכולת, פעולותיהן מונעות לרוב מאינטרס אישי ולא מדאגה אמיתית לשלומם של אלה שהם טוענים כי הם דוגלים בהם.

'תפיסת החמלה הכוזבת', כפי שנוסחה על ידי בלום, סובבת סביב רצונן של האליטות לשמור על מעמדן וכוחן, באמצעות 'יישור קו' עם גורמים שאינם מאיימים עליהן. בנוסף, על ידי קידום לכאורה של מטרות ה'עניים' בחברה, האליטות מבקשות לטפח דימוי של נדיבות ואלטרואיזם, ובכך לחזק את מעמדן החברתי ולהסיט את תשומת הלב מבעיות שעלולות לערער על סמכותן.

ומה בנוגע לאלה שעלולים בבוא היום לההות סכנה על מעמדן? במקום לעסוק בדיאלוג אמיתי או בתחרות, האליטות נוקטות לעתים קרובות בטקטיקות שמטרתן לדחוק לשוליים או להכפיש את אלה המהווים איום על הדומיננטיות שלהם. זה יכול להתבטא בצורות שונות, מאליטיזם אינטלקטואלי ועד זלזול מוחלט בערכים ובשאיפות של ההמונים. בנוסף, בלום מתמקד גם בהצגת השנאה האמיתית, שמתפרצת לעתים, על מתחרים, המסכנים את מעמדן של האליטות. שנאה זו נובעת מפחד עמוק מאובדן המעמד המיוחס שלהם בחברה.

השנאה הזו, לפי בלום, אינה רק ביטוי של תחושת רוגז או קנאה. היא משמשת כלי לשימור הסדר הקיים ולהגברת ההבדלה בין השכבות החברתיות. כך, החמלה המזויפת והשנאה האמיתית משחקות תפקיד במערכת החברתית, ובמאבקים על גבולות הכוח בחברה.
[בתמונה: החמלה המזוייפת והשנאה האמיתית של האליטות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]
[בתמונה: החמלה המזוייפת והשנאה האמיתית של האליטות... התמונה עובדה במערכת הבינה המלאכותית של DALL·E ב- Microsoft Bing]

ההשוואה לאליטת ההון הישראלית מתבקשת...

התיאוריה של בלום מיישבת את אחת התופעות הקשות לכאורה להסבר בהתנהגותה של 'אליטת ההון' הישראלית: היא מגלה שנאה אמיתית  מול אליטות אחרות, שצומחות ומתחזקות בחברה הישראלית ומאיימות על ההגמוניה שלה, עוצמתה וזכויות היתר שלה. במקביל, היא מרעיפה חמלה מזוייפת כלפי "מקופחים", שלכאורה אינם מסכנים את מעמדה!

שנאה כלפי המתחרים:

[בכרזה: מספרים שכשעבר יצחק בן אהרן את גיל 90, שאל אותו חיים חפר: "מה מחזיק אותך?". "השנאה חיים" השיב בן אהרן, "השנאה!"...  התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]
[בכרזה: מספרים שכשעבר יצחק בן אהרן את גיל 90, שאל אותו חיים חפר: "מה מחזיק אותך?". "השנאה חיים" השיב בן אהרן, "השנאה!"... התמונה היא צילום מסך. הכרזה: ייצור ידע]

'החמלה הכוזבת'? כלפי הערבים, שלכאורה אינם מסכנים אותה

אבל איך מיישבים את הדיסוננס הקוגניטיבי של מעשה כזה, באזור עויין המתבונן על המדינה היהודית כבני חסות מורדים (אהלא דימא) שדינם ע"פ האסלאם מיתה בייסורים?

במעין שלימות ניגודית, לבוז ולשנאה שהאליטה מפגינה כלפי 'ישראל השנייה' ומה שהיא מייצגת, היא מאמצת את התיאוריות המערביות המטורללות של הפרוגרס, שעל פיהם, הערבים הם 'הפרא האציל' (Noble savage), שיש לחמול עלו, לרומם אותו ולפצותו על העוול שנגרם לו. על ידי קידום לכאורה של מטרות הערבים, ונטילת סיכונית בתיאוריות של שלום (שתי מדינות לשני עמים למשל), האליטות מפגינות עליונות על שאר הקבוצות בחברה הישראלית, מטפחות לכאורה דימוי של נדיבות ואלטרואיזם, ובכך מחזקות את מעמדן החברתי ומסיטות את תשומת הלב מבעיות שעלולות לערער על סמכותן (י"ד, הערות למאמר, 16/4/24) [להרחבה בסוגיה זו, הקרויה עקרון ההכבדה של האליטות, לחצו כאן].

רק שעצם האימוץ של התיאוריה מגוחך. שהרי הפרוגרס מדרג את קבוצות האוכלוסיה ע"פ מידת המקופחות שלהן. בסיפור הזה, 'אליטת ההון הישראלית' היא המעמד הפריבילגי המדכא, נחות מכל קבוצות האוכלוסיה בישראל, וצריך לפנות את מקומו...

בלום מציין שהחמלה המזויפת על ה"מסכנים", נובעת לכאורה מכך שנראה, כאילו אינם מאיימים על מעמדה של האליטה, אולם זאת אחיזת עיניים. הם מהווים איום מתמיד על קיומה ועל הגבולות שבנתה סביבה. טבח ה- 7 באוקטובר 2023 הבהיר עד כמה הוא צודק, ועד כמה מחירן האמיתי של התיאוריות הללו גבוה מידי עבור האליטה, מכדי להחזיק בהן (י"ד, הערות למאמר, 16/4/24).

דומה שהראשונים להבחין בצביעות האליטה הם הערבים, שרואים בגישה זו גזענות לשמה, ובזים לה, כיוון שבתרבות המזרחית, מי שאיננו שומר לכבודו, איננו ראוי לכבוד ... הנה ח''כ ג'מאל זחאלקה מהרשימה המשותפת, נואם נגד הגזענות של ח''כ סתיו שפיר ומפלגת העבודה:

[בסרטון: ח''כ ג'מאל זחאלקה נואם נגד הגזענות של ח''כ סתיו שפיר ומפלגת העבודה - צילום ערוץ הכנסת]

נספח 1: המשנה ליועמ"ש משך 25 שנים יהודית קרפ, רוצה להחליף את העם

וצריך לתהות איך הפכה פרקליטות המדינה ומשרד היועמ"ש לקן של מרי במדינה הציונית... וצריך לתהות עוד למה אנחנו מוכנים לשאת את זה, ועוד בזמן מלחמה קיומית.

[למאמר המלא של יהודית קרפ ב'הארץ', לחצו כאן]
[למאמר המלא של יהודית קרפ ב'הארץ', לחצו כאן]

נספח 2: אם השמאל רוצה לדעת למה הערבים בזים לו, כדאי שיטמיע את דברי פרופ' אבשלום אליצור

אליצור יוצא איראן, מסביר לכתב זר באנגלית למה הימין - ה'בבונים' שונאים ערבים, ובדרך נותן שיעור בתורת הגזע באנגלית לאומות העולם: "יש שני סוגים של יהודים בישראל: אשכנזים וספרדים. אתה רואה את ההבדלים לפי הפיגמנטים. רבים מתומכי נתניהו, כלומר הבסיס החזק של המצביעים שלו הם ישראלים ספרדים, וזה נורא. חלקם הייתי אומר במנטליות שלהם עדיין ערבים. אפשר לשמוע שירים על נתניהו: "ביבי יא חביבי, ביבי יא חביבי", שנכתבו ע"י ישראלים. זו ערבית. זו מנטליות ערבית. הם שונאים את זה והם מרגישים נחותים בגלל זה. איך הם מתמודדים עם זה? ע"י שנאת ערבים עוד יותר. ע"י הפיכה לקיצוניים מאוד. ע"י שנאת האשכנזים, שנאת האינטלקטואלים. דודי אמסלם הוא בבון. רק תסתכל עליו, על איך שהוא מדבר. היינו אמורים להיות אחת האומות המתקדמות ביותר. הייתה לנו אשה בשם מירי רגב. היא לא הייתה יכולה לנהל, אינני יודע, חנות. היא לא הייתה יכולה למכור נקניקיות, היא כזאת טפשה...):*

אז לידיעתו: ה'בבונים' רוחשים כבוד לתרבות ערבית, ואוהבים מוסיקה מזרחית, וכבר לא מרגישים נחותים, אפילו כשאהרן ברק מנסה ולא מצליח למצוא שופט מרוקאי לביהמ"ש העליון. והנה סקופ: גם לערבים יש מנטליות ערבית, והם בזים למי שמתנשא מעליהם כמו אליצור. שמירה על הכבוד ונקמת הדם הם מרכיב חשוב בתרבותם והם אינם מכבדים את מי שלא ינקום קשה את מות אנשיו. יתרה מכך, בעיניהם אנשים שאינם מכבדים את עצמם ובזים לעמם, כמו אליצור, אינם ראויים לכבוד ואסור לעשות עימם עסקים!

[בסרטון: פרופ' אבשלום אליצור - שיעור בגזענות ממדען... ]

נספח 3: "או שנחיה ביחד או שלא נחיה בכלל"?

השמאל אוהב לעשות שימוש בסיסמה "או שנחיה ביחד או שלא נחיה בכלל"? בנוגע לפלסטינים אזרחי ישראל. הנה למשל דוגמה, ככתבה ב'דבר' מאוקטובר 2023, שחוזרת על הסלוגן זה.

סיסמה נהדרת לטעמי ליחסי ערבים ויהודים בישראל. אבל, האם טובעיה סבורים שהיא רלוונטית גם ליחסי יהודים ויהודים בשיראל?

יניב שרון ב'דבר': בגליל מנסים לקיים חיים משותפים בין ערבים ליהודים: "הנוכחות שלנו ביחד היום חשובה יותר מכל זמן אחר"
סוקינה טאעון, תושבת כאוכב אל היג'א ומרכזת הקהילה של בית-ספר "גליל" הדו-לשוני באשבל, מספרת על המורכבות של להיות ערבי בזמן מלחמה בישראל: "נמצאים בין הפטיש לסדן. כאישה ישראלית, פלסטינית וערביה, אני מזועזעת ממה שקרה"
[לכתבה המלאה של יניב שרון ב'דבר', לחצו כאן]

[לאוסף המאמרים על אליטות ואליטיזם, לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על שנאה ו'פשעי שנאה', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים: 'הכל על אליטת ההון הישראלית', לחצו כאן]

מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!

נושאים להעמקה

מקורות והעשרה

4 thoughts on “פנחס יחזקאלי: החמלה המזויפת והשנאה האמיתית של האליטה

  1. Pingback: פנחס יחזקאלי: "יחי אנחנו", הנרקיסיזם הקולקטיבי של האליטה | ייצור ידע

  2. Pingback: פנחס יחזקאלי: הכל על אליטת ההון הישראלית באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  3. Pingback: אליטות ואליטיזם באתר ייצור ידע | ייצור ידע

  4. Pingback: על שנאה ופשעי שנאה באתר ייצור ידע | ייצור ידע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *